Els Bombers demanen extremar les precaucions en la pràctica d’activitats esportives i de lleure al medi natural

Bombers de la Generalitat
Helicòpter de rescat dels Bombers de la Generalitat

L’alt risc d’incendi forestal fa encara més necessària la prudència a l’hora de fer ús dels espais naturals

Com és habitual, durant el mes d’agost s’incrementa el flux de població estacional en diverses contrades de tot Catalunya, tant a zones de mar com a muntanya. Amb això, s’incrementa també el total de rescats i salvaments de persones fets pels Bombers de la Generalitat al medi natural. Agost, de fet, és quan es fan més serveis d’aquest tipus. Al 2020, per exemple, es va arribar al màxim de salvaments i rescats en un mes d’agost, coincidint amb la fi del confinament global a causa de la pandèmia de la covid-19, una xifra que es va estabilitzar l’any passat, amb una tendència ja consolidada a superar la barrera dels 200 serveis.

Enguany, però, l’estiu està marcat per les altes temperatures a causa de les successives onades de calor; una dinàmica que no ha canviat gens un cop entrats a l’agost. Això, per tant, incrementa el risc a l’hora de fer activitats esportives i de lleure al medi natural.

La millor opció és no fer activitats al medi natural fins que no acabi l’onada de calor. Si, malgrat aquesta advertència general, es practiquen activitats en zones permeses (recordeu que a causa del risc d’incendi forestal puntualment pot haver massissos tancats a tota mena d’activitats, fins i tot per fer-hi passejades), els consells dels Bombers en cas d’activitats de muntanya són els següents:

Abans de sortir:

–      PENSEU: Què aneu a fer? Qui fa l’activitat? Quan i on?

–      PLANIFIQUEU: Cal que sigui una activitat adaptada al grup. Tingueu presents horaris, recorreguts i desnivells. Consulteu les guies i mapes i la predicció meteorològica. Planifiqueu un pla B per si alguna cosa falla.

–      EQUIPEU-VOS: Porteu la roba i el calçat adients. Carregueu la motxilla amb el material, aigua i menjar necessari: opteu per aliments energètics, com els fruits secs.

–      FORMEU-VOS: Cal que coneixeu les tècniques necessàries per a l’activitat que voleu realitzar, com usar els materials requerits i tenir nocions mínimes d’assistència de primers auxilis.

–      MINIMITZEU RISCOS: El risc zero no existeix, però ens hi podem acostar. Feu-ne una valoració contínua.

Durant la sortida:

–      Un cop iniciada l’activitat, observeu l’estat del grup, si esteu complint l’horari i si les condicions meteorològiques continuen sent favorables. Si no ho veieu clar, no dubteu en girar cua.

–      Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.

–      Tingueu sempre a punt un mitjà de comunicació amb el 112, telèfon mòbil amb bateria ben carregada o aparells específics de seguretat. Apreneu a enviar la vostra ubicació mitjançant les aplicacions de missatgeria instantània més populars.

–      Hidrateu-vos i alimenteu-vos durant tota la jornada.

Abans de sortir a bosc, a muntanya o a fer cap mena de travessia cal consultar la previsió meteorològica. A www.meteomuntanya.cat i a meteo.cat podeu consultar i fer seguiment dels avisos de Situació Meteorològica de Perill en les zones de mar i muntanya.

Una altra de les activitats de lleure a l’aire lliure més popular a l’estiu és el bany a agües interiors. Si us banyeu a rius, llacs i pantans no us exposeu a riscos innecessaris. Seguiu els consells següents per evitar-ho:

Abans del bany:

-A rius, llacs i pantans, assegureu-vos primer que estigui permès banyar-s’hi i siguin llocs habilitats per fer-ho. Procureu banyar-vos en zones vigilades; si no fos possible, localitzeu el punt de socors més pròxim.

-Fixeu-vos si hi ha cap cartell que adverteixi d’algun perill; feu cas de les senyalitzacions i de les indicacions dels socorristes.

-No us banyeu a les zones delimitades per a l’esport aquàtic: barques, patins d’aigua, motos o esquí aquàtic.

-Tingueu sempre un mòbil a mà per poder demanar ajuda.

-Comproveu que a la zona hi hagi cobertura de telèfon i si teniu qualsevol emergència truqueu al 112.

Dins l’aigua:

-Si aneu amb nens, no els perdeu mai de vista, encara que sàpiguen nedar o portin flotador.

-No entreu de cop a l’aigua la primera vegada que us banyeu, després de menjar, d’haver pres molta estona el sol o d’haver fet un exercici físic intens.

-Eviteu consumir begudes alcohòliques abans de ficar-vos a l’aigua o mentre hi sou navegant o practicant esports aquàtics.

-Sortiu immediatament de l’aigua si us trobeu malament i alerteu algú.

-Dins l’aigua, feu atenció especialment als remolins i corrents d’aigua, que són molt freqüents als rius i als pantans.

A la crida a la prudència que els Bombers de la Generalitat fan cada any en aquestes dates s’afegeix, enguany, la demanda generalitzada d’evitar tots els riscos possibles; no només per la protecció de les persones sinó per la possibilitat que es generin incendis forestals, en una campanya caracteritzada per la vulnerabilitat del medi a causa de les altes temperatures i la sequera acumulada arreu del país.

Aquest estiu, de nou, més rescats que la resta de l’any

Any rere any, l’augment dels serveis de salvament i rescat de persones al medi natural comença a notar-se al mes de juny; progressivament i fins a l’agost, cada mes supera l’anterior en el total de serveis fets pels Bombers de la Generalitat. La xifra, però, comença a tendir a la baixa al setembre, per tornar a incrementar puntualment a la tardor, coincidint amb l’inici de la temporada de bolets. Enguany, entre els mesos de juny i juliol s’han fet ja 352 serveis. És una xifra lleugerament inferior a la dels salvaments i els rescats realitats en aquests mateixos mesos els dos anys anteriors; 2020 i 2021.

La majoria de serveis són per fer rescats de persones accidentades a la muntanya; és a dir, caigudes mentre feien una travessa. Aquest tipus de servei representa el 68,48% dels que ja s’han fet des entre l’1 de juny i el 31 de juliol de 2022. L’any passat, en el mateix període, aquest tipus de rescat va representar el 68,5%, mentre que en els dos exercicis precedents (comptant, també, juny i juliol), amb prou penes va superar el 64% en cadascun dels casos (64,09% al 2019 i 64,05% al 2020). Si comptabilitzem els tres mesos d’estiu, també es nota l’increment 60,48% al 2019, 62,27% al 2020 i 66,25% l’any passat.

Dissabtes i diumenges són els dies en què es fan més serveis al medi natural. L’any passat, per exemple, entre l’1 de juny i el 31 de juliol, el 44,93% dels salvaments i els rescats es van fer en cap de setmana (164 de 365). Enguany, aquest percentatge d’activitat en dissabte i diumenge s’ha elevant fins al 48,29% (170 de 352) en el mateix període.