Els càmpings gironins esdevenen una porta d’entrada al món laboral dels estudiants de l’INS Illa de Rodes de Roses

Una possibilitat dels joves estudiants d’entrar en el mercat laboral gràcies al programa d’estudis de Formació Professional Dual de Grau Superior, que s’ha iniciat aquest curs a l’Institut Illa de Rodes i que forma tècnics en Ensenyament  i Animació Socioesportiva

Formació Professional Dual de Grau Superior
Els partíceps de la FP Dual de Grau Superior de l’Institut Illa de Rodes : Equip docent i alumnes, Assoaciació de Càmpings de Girona i Departament d’Enseyament de la Generalitat

El passat dimecres els càmpings gironins i estudiants de l’Institut Illa de Rodes van particiapar en una sessió on es va donar a conèixer la formació Dual orientat a la feina  d’animador turístic socioesportiu, un perfil amb una demanda creixent en el sector.  La formació Dual és la que l’estudiant es converteix en aprenent i combina la formació en el centre educatiu amb l’activitat productiva en l’empresa.

I és que des d’aquest curs escolar l’Illa de Rodes s’està oferint, en col·laboració amb l’Associació de Càmpings de Girona,  el cicle de FP de grau superior “d’Ensenyament i Animació Socioesportiva” en la modalitat dual que s’ha enfocat a l’animació socioesportiva en càmpings i també altres centres turístics.  Es tracta d’una reivindicació de formació específica dels càmpings gironins, en la seva voluntat de disposar de suficient personal específic i de qualificat en aquest àmbit, al Departament d’Educació de la Generalitat que aquest curs, gràcies al projecte dual que porta a terme l’institut Illa de Rodes, és una realitat.
Un programa de formació Dual que ha estat possible, segons va manifestar la  coordinadora territorial de la Formació Professional de les Comarques Gironines, Sara Oliveras, “perquè l’objectiu, cada vegada més, és que els joves es formin a l’institut a la vegada que a l’empresa, i això és possible gràcies a que el nostres sistema educatiu de Formació Professional és molt flexible, que es pot adaptar a l’entorn productiu d’aquí, de l’Alt Empordà”.

Aquesta formació Dual és, com va afirmar el director de l’Institut Illa de Rodes, Josep Lluís Tejeda, “és totalment nova que fem per primera vegada, i estem posant en comú tres voluntats que conflueixen, la del nostre institut i la del departament d’Ensenyament per oferir una formació de Grau Superior que estigui connectada, de debò, amb el sector empresarial al qual va dirigida la formació, que en aquest cas són els càmpings gironins”.

I aquesta formació Dual té, en definitiva una finalitat mol concreta i directa, “que és la inserció laboral, buscar que els alumnes s’apropin a les empreses i per això els formem amb una sèrie de continguts i busquem unes empreses, que en aquest cas són els càmpings, per a que els estudiants s’incorporin als seus equips de treball d’animació turística”, va explicar Xavier Vilella, sot cap d’estudis de l’Illa de Rodes.

El director del càmping Bassegoda Parc d’Albanyà, el rosinc Esteve Guerra, va considerar tot un encert aquest formació Dual de FP de grau superior “d’Ensenyament i Animació Socioesportiva”, ja que “molts dels càmpings ens trobem molt limitats de bon professionals de lleure, i per la qual cosa hem de recórrer a empreses externes, i per això trobem molt interessant poder participar en aquestes jornades”.

El passat mes de novembre tres professionals del sector de l’animació turística que treballen en càmpings de les comarques gironines van participar en una primera trobada amb alumnes de l’institut Illa de Roses per tal de donar a conèixer els detalls de la seva feina. Els alumnes, a la vegada, també van visitar un càmping amb l’objectiu de tenir un primer contacte amb el sector. Durant la visita també van poder conèixer l’oferta d’animació de que disposava l’establiment i van poder parlar amb els seus responsables.

I el passat dimecres es va portar a terme una jornada més àmplia  per donar conèixer el projecte als responsables dels càmpings de les comarques gironines que  hi vulguin participar i posar-los en contacte amb alumnes que decideixin optar per aquesta modalitat dual que s’ofereix a l’INS Illa de Rodes de Roses per acollir-los als establiments i fer-hi les pràctiques. A la trobada hi van participar representants d’una quinzena de càmpings gironins, els quals van poder entrevistar als alumnes, al final de la sessió, per poder tenir una idea del tipus de professional de lleure que més s’adapta a les necessitats de cada establiment vacacional, ja que no són les mateixes que requereix un càmping de muntanya o un de platja.

970 hores de formació en empresa

Els alumnes que optin per l’FP Dual es formen al centre educatiu  i a l’empresa on accedeixen mitjançant una beca i un procés de selecció. En total són unes 970 hores que es divideixen en dos cursos escolars, segons les necessitats  de les empreses. Hi ha la possibilitat de contractar l’alumne si s’adequa a les necessitats de l’empresa, un cop finalitzin la beca.

Caldrà signar un conveni entre l’empresa i l’institut, fer uns acords formatius per a cada alumne acollit, i nombrar un tutor d’empresa, entre d’altres aspectes.