Suquet de peix de Rose

Els càmpings, units per seguir allargant la temporada i retenir talent per a les empreses del sector

Girocamping PRO
Moment de la inauguració del congrés amb el president de l’Associació de Càmpings de Girona i les autoritats i representants de les entitats presents

El Girocamping PRO, que es va celebrar ahir al Teatre Municipal de Lloret, reuneix experts de primer nivell i uns 350 assistents

L’esforç conjunt dels càmpings gironins ha permès que la desestacionalització ja sigui un fet, segons posen de manifest les dades d’ocupació dels establiments. El mes de maig l’ocupació es va incrementar un 18% en relació al mateix període del 2022 i aquest mes de setembre la demanda també ha anat a l’alça, sobretot en turisme sènior francès i anglosaxó.

“Podem parlar en conjunt d’una bona temporada i això és gràcies a la unió del sector. L’èxit més important no és l’ocupació en temporada alta, sinó en la pre i post temporada. El fet que la temporada s’allargui és clau per poder captar i retenir talent als nostres establiments, un objectiu que des de fa molt de temps es vol assolir ja que permet una oferta amb treballadors més formats i uns serveis de millor qualitat”, va destacar el president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, durant la inauguració del cinquè Girocamping PRO, que reuneix prop de 300 assistents, entre professionals i estudiants, al Teatre Municipal de Lloret de Mar. Gotanegra també va remarcar la importància de la sostenibilitat en el sector i ha recordat que “fa més de 25 anys que es treballa seguint aquest camí i això fa que cada vegada l’oferta de càmpings sigui més sostenible i respectuosa amb l’entorn”. El president de l’Associació de Càmpings de Girona va demanar més col·laboració de les administracions per l’adaptació necessària al canvi climàtic, en assenyalar que “nosaltres hi treballem i demanem més celeritat en les respostes i que tothom estigui alineat en un model d’energia més sostenible”.
Així mateix, Gotanegra va recordar els pals a les rodes que tenen els càmpings per connectar l’energia sobrant obtinguda amb les plaques solars a la xarxa elèctrica i la falta de resposta de les administracions en temes que preocupen al sector. 

El Congrés, organitzat per l’Associació de Càmpings de Girona, està adreçat als professionals del món del càmping i del turisme en general. La inauguració ha anat a càrrec de l’alcalde de Lloret, Adrià Lamelas; i de la delegada del Govern de la Generalitat, Laia Cañigueral, que han elogiat la tasca dels càmpings, que són motor econòmic del país. L’alcalde de Lloret va destacar que “per Lloret de Mar, principal destinació turística de la Costa Brava, és una satisfacció poder acollir aquest congrés i posar en valor el dinamisme i la competitivitat del sector”. La delegada del Govern va manifestar que “el càmping és un sector de referència que ha apostat, des de fa molt de temps, per la innovació, la digitalització, la internacionalització i també per invertir a fer establiments més sostenibles. L’experiència demostra que aquesta voluntat de renovació i col·laboració entre ells dona resultats positius i la prova són les bones xifres d’estades que hi ha aquest any. La feina feta és molta i des del Govern estarem al seu costat per fer-ne molta més”.

El congrés va comptar amb una trentena d’empreses participants i es duen a terme activitats de networking.

A l’acte es va fer referència a un estudi que s’està fent sobre un recull històric dels 70 anys de càmping a Catalunya, a càrrec de la doctora Dolors Vidal i del doctor Lluís Coromina, de la Universitat de Girona (UdG). Durant les primeres hores de la jornada han dut a terme ponències sobre qüestions de gran interès per al sector turístic com són l’encaix entre l’oferta i la demanda de professionals, el talent com a valor diferencial de negoci i l’ecocertificació en establiments turístics.

La taula rodona El match al sector turístic: l’encaix entre l’oferta i la demanda de professionals va comptar amb la participació del professor de la Facultat de Turisme de la UdG, el doctor José Antonio Donaire; Jaume Dulsat, Tourism & Hospitaly Leader a Eurofirms Group; Marta Prat, responsable de qualitat i recursos humans del Grup Sènia; i la doctora Maria Abellanet, presidenta del CETT_UB i del CETT Fundació. Els ponents han coincidit en què cal posar en valor el sector i donar-lo a conèixer més entre els joves estudiants. També han assenyalat la necessitat d’apostar per la formació regular al llarg de tota la vida laboral per tenir llocs de treball de qualitat i està molt atent a l’evolució del sector turístic per anar adaptant-se als canvis que vindran.

La ponència sobre El talent com a valor diferencial de negoci, va anar a càrrec de Javier de Diego, Corporate and Career Services Director del CETT.  

Una altra de les taules rodones destacades de la jornada va ser la de Parlem d’ecocertificació en establiments turístics? Del nice to have al must be, organitzada juntament amb Llagosnet (patrocinador oficial de l’Associació de Càmpings de Girona) Hi ha intervingut Alessandro Gallo, coordinador de projectes a Green Key per Espanya;  Noureddine Mekhfioui, adjunt a direcció al càmping Cypsela-Grup Sandaya; Dolors Gibert, expert suport a Diversey; i Laura Casademont, sales & account manager Internacional a PINCAMP d’ADAC Camping.