Els centres educatius de Roses es manifesten en contra de les retallades

Manifestació escoles de Roses

Professors, alumnes i familiars de tots els centres escolars públics de Roses s’han manifestat en contra de les retallades en educació portades a terme tant pel govern espanyol com pel govern de la Generalitat

Manifestació escoles de Roses
Professors, alumnes i familiars durant la manifestació

Estan farts i s’han queixat. I ho han fet amb una manifestació que ha recorregut, gairebé, de punta a punta la Vila de Roses. Els professors, alumnes i familiars CEIP’S Narcís Monturiol, Jaume Vicens Vives, Els Grecs i Montserrat Vayreda, i els instituts Illa de Rodes i Cap Norfeu, han volgut manifestar-se en contra de les retallades i defensar, així mateix la qualitat de l’educació pública. Els manifestants han estat convocats a les 17:00 davant els cinemes Roses, i amb samarretes amb el lema ‘SOS ensenyament públic de qualitat’ i pancartes on es podia llegir ‘Lluitem per l’educació pública’, ‘SOS ensenyament’ o ‘Sense una educació justa no hi haurà pau per qui ens governa’, entre d’altres han fet una marxa, escoltats per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, per la Gran Via Pau Casals, Riera Ginjolers, Avinguda de Rhode i Avinguda Jaume I fins arribar a la plaça Frederic Rahola.

Durant tot el trajecte han deixat sentir les seves queixes amb la proclama “Prou retallades a l’educació”, assenyalant als responsables d’aquestes retallades al crit de “Ministre Wert, dimissió” i “Irene Rigau és un frau”. També han deixat palés que seguiran lluitant per una educació de qualitat cantant “Què farem? Què farem? Lluitarem! Lluitarem!”

Aquesta manifestació es va “gestar ara fa un mes, en una reunió de la comissió informativa de tots els centres educatius de Roses. I davant la situació que està patint l’educació vam decidir portar a terme un acte de protesta”, ha assenyalat la directora del col·legi Narcís Monturiol, Anna Massot.

La manifestació, que s’ha desenvolupat amb tota normalitat, s’ha donat per acabada després que la docent de l’Illa de Rodes, Mª Assumpta Salellas, llegís el següent manifest:

MANIFEST PER LA QUALITAT DE L’EDUCACIÓ PÚBLICA DE LES ESCOLES PÚBLIQUES DE ROSES

Les persones sotasignades, famílies, docents i alumnes manifestem la nostra preocupació per les retallades que estan deteriorant greument la qualitat de l’educació pública.

Ara per ara, i posant com exemple la vila de Roses, l’abast real d’aquestes retallades  suposa per aquest curs:

•    Perdre 10 mestres i mig entre primària i secundària durant aquest curs.

Que a aquesta disminució del professorat hi hem d’afegir altres retallades que suposen  un trasbals en la qualitat del funcionament dels centres educatius com són:

– La no substitució de les baixes del professorat tant bon punt es produeix la baixa sinó fins a 3 setmanes de carència.

– La disminució de la plantilla en els serveis externs (EAP, CREDA, LIC…), juntament amb la retallada en les plantilles (Disminució del Tècnics d’Educació Infantil)

– L’augment del nombre d’alumnes per aula

– L’anul·lació de programes en marxa com per exemple: Equipaments TIC, Tallers d’Estudi Assistit, PAC..

– Reducció de beques: de menjador i de llibres

– Reducció de les assignacions econòmiques als centres i pagaments fora del termini acordat.

– Reducció del sou del professorat i dels programes de formació, així com la reducció del nombre d’hores pagades a interins i substituts per a fer la mateixa feina que els funcionaris de carrera.

– L’augment de les hores lectives del professorat

Què implica tot això en el dia a dia dels centres?

-menys hores de treball en grups reduïts

– Pèrdua d’hores de matèries d’especialitat a secundària (biologia, física i química…)

-menys atenció individualitzada

-menys temps de coordinació

-reducció del temps que el professorat pot dedicar al treball d’equip

-menys temps per preparar les classes i per organitzar la feina

-Desmoralització i impotència de la comunitat educativa pel menyspreu mostrat per l’Administració.

– Manteniment deficient dels edificis escolars.

– Desequilibris econòmics de les AMPA’s i de les secretaries dels instituts.

Constatem que les retallades s’han presentant com a inevitables, com un mal menor en front d’una amenaça molt més greu, i que això ha fomentat la indefensió de gran part de la població, que les ha anat acceptant de forma més o menys passiva.

Però nosaltres pensem que l’austeritat tan sols aconsegueix que cada cop estiguem pitjor. Nosaltres pensem que la frase “…no hi ha diners…” és falsa, atès que molts diners es dediquen a rescatar entitats financeres, a pagar sous milionaris a directius, polítics sense escrúpols…. En resum, una gran malversació del diner públic.

Cal dir d’una vegada per totes que l’educació no és una despesa supèrflua, que l’educació és la nostra única garantia de futur, que sense una educació pública de qualitat no tenim futur com a país i no tenim futur com a societat. Nosaltres no volem renunciar a aquest futur perquè l’educació no és un luxe del que en podem prescindir. Cal que totes i tots ens plantem davant els nostres responsables polítics i els exigim que estiguin al nostre servei i no al de foscos i inconfessables interessos econòmics i/o personals. Encara estem a temps de reaccionar totes i tots junts: famílies, professorat, alumnat i la resta de la societat, posicionant-nos a favor d’una educació pública i de qualitat. Podem aturar i revertir aquesta situació. És una qüestió de dignitat i de futur!
Roses, 29 de maig de 2012