Mes de paraules

Els centres educatius de Roses lamenten la manca de previsió del departament d’Educació de l’inici escolar

Gairebé 3.000 nens i joves han iniciat avui el curs escolar a Roses en Infantil, Primària  i Secundària

Roses ha iniciat avui, 6 de setembre, el curs escolar 2022-23 amb un total de 2967 alumnes repartits entre les escoles bressol, els centres educatius d’Infantil i de Primària i els instituts.
Un curs que s’ha iniciat gràcies amb total normalitat gràcies al personal docent de Roses, que cap d’ells ha seguit la vaga convocada, segons els sindicats per “l’immobilisme latent i permanent del Departament d’Educació quant a la recuperació de les condicions laborals, l’estabilització dels treballadors i treballadores i un calendari escolar racional, que Educació en algun moment s’havia compromès a negociar”.

Aula de Primària de l’Escola Jaume Vicens Vives en el seu primer dia de classe

I gracies a la responsabilitat del deure del professorat de Roses l’inici del curs escolar a la Vila no ha estat un caos, perquè a més, com ha assenyalat la directora de l’Escola Jaume Vicens Vives, Elisabet Ginestera, “hem hagut de preparar l’inici del curs a contrarellotge, ja que hem tingut tres dies, des del divendres 1 de setembre, hem hagut de fer claustres, hem hagut de preparat calendaris, horaris, classes i això amb professors nouvinguts. I abans, quan es començava el dia 12, per exemple, hi havia molt més temps”.

De la mateixa manera s’ha expressat la directora de l’institut Illa de Rodes, Esther Renart, “hem tingut tres dies amb professorat que s’ha incorporat enguany, amb alumnat que ahir i fins avui mateix no sabia en quin centre estava destinat, que vol dir que hi ha una mancança de previsió de cares a fer tota la tasca que hi ha per poder iniciar el curs amb normalitat”.  

Un altre problema, aquest ja s’arrossega des fa uns cursos, és la capacitat d’alumnes per aula, que està per sobre el ràtio d’entre 20-25 alumnes. Circumstància que ve provocada perquè  “mantenim la matrícula viva durant el curs per poder matricular als nouvinguts, els quals augmenten la ràtio del curs actual i, evidentment, del següent”, ha explicat Ginestera.

Si els centres educatius de Roses més alumnes per aula del que seria convenient, l’institut Illa de Rodes també ha d’afrontar, des de fa 8 anys “la manca d’espai. L’any passat ho vam notificar un cop més al departament d’Educació i ens van dir que el pressupost és el que és i que estem en llista d’espera per l’ampliació del centre però que de moment no hi ha pressupost malgrat que el Govern de l’Ajuntament de Roses va oferir l’any passat a la Generalitat signar un conveni per avançar la part econòmica per tal d’iniciar les obres d’ampliació”, ha explicat Renart.

2.967 nens i joves comencen les classes

Un total de 2.967alumnes, repartits entre les escoles bressol, les d’Infantil i Primària i d’Educació Secundària Obligatòria (ESO), han iniciat el curs escolar 2023-24.

A les llars d’Infants han estat 152 nens i nenes (71 a la llar d’Infants de El Franquet, 52 a la llar d’Infants El Cavallet de Mar i 29 al Centre Escolar Empordà) les que han iniciat el nou període lectiu, mentre que a les escoles han estat 1.662 alumnes repartits entre l’Escola Narcís Monturiol (219), l’Escola Montserrat Vayreda (337), l’Escola Els Grecs (331), el Centre Escolar Empordà (461) i l’Escola Jaume Vicens Vives (314).

I pel que fa als alumnes de l’ESO han estat un total de 1.153 (265 al Centre Escolar Empordà, 483 al Cap Norfeu i 405 a l’Illa de Rodes); 328 de Batxitllerat (115 al Centre Escolar, 94 al Cap Norfeu i 117 a l’Illa de Rodes) els que han començat el curs després de gaudir de més de dos mesos de vacances (aquells que no hagin treballat durant els mesos de juliol i agost).