Els cossos policials de Roses preparen una temporada d’estiu condicionada per la COVID-19

Junta de Seguretat Local de Roses
Un moment de la celebració de la Junta de Seguretat Local de Roses / Foto: Ajuntament de Roses

La Junta Local de Seguretat de Roses ha tractat temes de accidentalitat, de com millorar la circulació viària, la coordinació necessària entre les administracions i els cossos policials de cares a la temporada d’estiu, i ha fet balanç de les actuacions realitzades per la Policia Local entre el 15 de juny de 2019 i el 15 de juny d’enguany

Aquest migdia ha tingut lloc la Junta Local de Seguretat de Roses, integrada per representants de Policia Local, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Nacional. En el decurs de la sessió s’han presentat les memòries de les tasques i resultats obtinguts al llarg dels darrers dotze mesos pels diferents cossos de seguretat en la seva actuació a la població i s’han definit els objectius, serveis i coordinació policial a implantar durant la imminent temporada d’estiu.

La reunió ha comptat amb l’assistència del director de serveis territorials del Departament d’Interior, Albert Ballesta; l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan; i el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Plana. També han estat convidats els portaveus municipals i de l’Associació d’Empresaris de Roses.

Reduir l’accidentabilitat i millorar la circulació viària

Un dels aspectes tractats durant la Junta de Seguretat ha estat l’objectiu marcat per la Policia Local per a l’ordenació i millora de la circulació viària al municipi, la reducció de l’accidentabilitat i incidir en una major conscienciació ciutadana en matèria de disciplina viària.

En aquest àmbit, i dirigit directament a aquests objectius, destaca la implementació del Pla de Millora de la Circulació de Roses iniciada el darrer any, que fins ara ha suposat ja l’ordenació del trànsit a les urbanitzacions de la Garriga i del Mas Oliva, i que en el moment actual es troba en estudi dels plans a executar properament a Santa Margarida i el Mas Mates.

S’ha remarcat també la reforma de l’Ordenança municipal de circulació en què treballa el consistori per a la regulació de vehicles de mobilitat personal (patinets elèctrics, segways i similars), així com per a l’establiment de places d’estacionament individualitzades per a persones amb mobilitat reduïda. La seva aprovació, prevista per a l’inici de l’estiu, s’ha vist posposada fins al setembre amb motiu de la irrupció de la crisi sanitària de la Covid-19.

Per últim, el projecte d’instal·lació de càmeres de vigilància del trànsit i de seguretat ciutadana, també iniciada en diversos punts de la població, prosseguirà amb l’ampliació de noves càmeres en noves localitzacions.

Coordinats per la COVID-19 i el top manta

Pel que fa a la temporada turística d’estiu que està a punt d’iniciar-se, durant la sessió s’ha establert la coordinació necessària entre les administracions i els cossos policials presents. Aquests serveis coordinats es concentraran entorn a dos eixos principals: la vigilància i control de les mesures de seguretat per la Covid 19 i les actuacions per fer front a la venda ambulant irregular al passeig Marítim de Roses.

Principals serveis realitzats per la Policia Local

Pel que fa al balanç d’actuacions realitzades entre el 15 de juny de 2019 i el 15 de juny d’enguany, la Policia Local de Roses ha dut a terme 1055 actuacions en matèria de seguretat ciutadana, ha interposat un total de 792 denúncies relacionades amb trànsit i vehicles i ha realitzat 621 serveis de grua (486 amb motiu d’infraccions i 135 per a l’enretirada de vehicles abandonats).

En servei de policia de proximitat (control d’accessos a centres escolars i equipaments, suport a les activitats de l’associacionisme, vigilància de la seguretat en àrea comercials i actuacions per molèsties veïnals i de locals), s’han dut a terme un total de 524 actuacions.

En el marc de la Covid-19, i davant les necessitats específiques provocades per l’estat d’alarma decretat i per l’establiment de mesures de confinament i de seguretat sanitària, la Policia Local ha realitzat a Roses 305 controls de comprovació de compliment de restriccions i s’han aixecat 329 actes per desobediència.

En l’apartat de venda ambulant, s’han aixecat un total de 134 actes i s’han realitzat 163.