Als membres de la colla Els Cracks de l’Empordà els hi agrada batallar, per això canvien les banyes dels vikings per unes plomes d’indis per desfilar al Carnaval d’enguany
La colla de Els Crakcs de l’Empordà tenen la seva carrossa a la nau on hi ha una vint-i-cinquena de colles.
La tenen ubicada al fons a l’esquerra, on normalment es troba el WC dels homes, ja que les dones està a la dreta, oi?
Des de fa uns quants caps de setmana es presenten cada dissabte (només els dissabtes, perquè diumenge es dia de missa) amb les seves eines, és a dir, botifarres, cansalada, xoriço, ceba tendra, cervesa, coca-cola i altres viandes.
Quan ho tenen to a punt, al voltant de les 10 h, seuen a taula a esmorzar. I com són bona gent conviden als membres de la colla del costat, la Fins Aquí Hem Arribat.
No porten cap més eina, no els hi fa falta perquè quan necessiten una li demanen als membres de la colla que han convidat a esmorzar, els quals, després de tenir la panxa plena, li deixaran molt gustosament. Enteneu perquè es fan anomenar Cracks?
No sabem si és per això o perquè totes les vegades que hem anat a la nau de les carrosses sempre hem agafat als Cracks de l’Empordà asseguts a taula, i en canvi la serva carrossa avança en la seva decoració.
Si és que per aquesta colla, on els seus membres són de Figueres, Palau i Roses, el Carnaval de Roses el gaudeixen aquests dissabtes, en el que es lliuren d’acompanyar a les seves dones d’anar a comprar i fer les labors de la llar.
Després quan arriba la festa hi van perquè ja que s’han pres la molèstia d’anar cada dissabte a esmorzar a la nau, doncs hi participen.
Aquests Cracks es disfressaran enguany “d’indis de la muntanya, indis del nord, indis de la neu de Canadà, i si no és de Canadà, a tocar”, va dir-nos el cap de colla, Fran Medinilla.
Indis de la neu? Però sí els indis estan sempre torrats pel sol de l’àrid Oest… “És que a veure si us penseu que els indis només estaven en Texas, també hi havia tocant a Canadà!”, va exclamar en Fran, el qual fa anys, quan encara estudiava, va haver de fer un treball de recerca sobre els indis que vivien a la neu. No li vam preguntar si el va aprovar.
Aquesta colla va escollir aquesta disfressa per la seva vistositat, majestuositat, amb moltes coloraines i plomes,“de puta madre i ben parit”, i no pas perquè “com no tenim pressupost hem vist aquest vestit, que és molt econòmic”.
I la carrossa“esdevindrà un campament indi en el que ha caigut una nevada que t’hi cagues i en el que destaca el tòtem que tenen tots els campaments indis”, va explicar de manera molt diàfana el cap de la colla de la colla Els Cracks de l’Empordà.
Una quarantena d’indis de la neu que paguen“160 euros, tot inclòs”, per viure en el campament els quatre dies de Carnaval, “tot i que els nens fins a 12 anys paguen 120, fins a 8 paguen 80 i els ‘babys’ no paguen res”.
Per a Fran Medinilla el Carnaval de Roses“seria millor per als participants si hagués més serveis de WC, tant al llarg del passeig com al port, que en aquí s’haurien de triplicar”, i considera que “el Carnaval ha millorat en els darrers anys”.
Gots reciclables
Pel que fa a l’ús de gots reciclables, Els Cracks de l’Empordà “en farem encara gots de plàstic d’un sol ús”.
Atractiu turístic?
Els membres d’aquesta colla també consideren que “sens, dubte, el Carnaval de Roses és un atractiu turístic”.
Cada any menys colles
El cap de colla d’aquests Cracks creu que enguany hi ha menys colles al Carnaval de Roses “perquè és molt car”.
La nau de les carrosses
“Aquesta nau és el cor del Carnaval de Roses, si no la tinguéssim hauria una baixa important de carrosses”, va dir el cap de colla de Els Cracks de l’Empordà sobre la importància que té pel Carnaval la nau on treballen entre vint i trenta colles.