“Els drets de les persones grans” de l’Alt Empordà, jornada de referència a Catalunya

La jornada tindrà lloc el 20 d’octubre a l’Auditori dels Caputxins de Figueres

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la Fundació Salut Empordà (FSE) i l’Ajuntament de Figueres organitzen la tercera jornada dedicada als drets de les persones grans, a l’Auditori dels Caputxins de Figueres, el divendres 20 d’octubre, de 8.45 h a 14.15 h. La jornada s’ha consolidat, després de tres anys, com un esdeveniment de referència, que atrau públic d’arreu del territori català.  El títol d’aquesta edició és “Els drets de les persones grans: bon tracte, envelliment amb sentit i atenció integral”. L’acte consta de quatre blocs temàtics a càrrec d’especialistes de reconegut prestigi nacional i internacional, com Mayte Sancho, responsable del Observatorio del Envejecimiento y la Dependencia del Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales, que ja va aportar la seva expertesa a la jornada del 2022, i Jordi Amblàs, director de l’estratègia d’atenció integrada del Departament de Salut, que ja va participar en la primera edició. Les inscripcions per assistir a la jornada són gratuïtes i estan obertes fins al 13 d’octubre.

Aquest esdeveniment va néixer arran de la creació de la Taula Comarcal contra els Maltractaments a les Persones Grans. En la darrera assemblea dels grups de treball, es va acordar canviar-li el nom per Taula Comarcal pels Drets de les Persones Grans. L’objectiu sempre ha estat, però, fomentar un envelliment amb sentit per a cadascú, incidir en un model de cures dignes i sensibilitzar la comunitat i la societat en general per una imatge social de la vellesa diversa i digna. En l’edició del 2021, la jornada va girar entorn de la sensibilització, la prevenció i la detecció de situacions sensibles. El 2022, la temàtica es va centrar en el bon tracte i el model de cures. Aquest any, s’incideix de nou en el bon tracte i també en l’envelliment amb sentit i l’atenció integral. El periodista Sergi Caballero serà l’encarregat de conduir l’acte.

La primera ponència la pronunciarà Núria Terribas, jurista catalana especialitzada en l’àmbit de la bioètica i el biodret, directora de la Fundació Víctor Grífols i Lucas i vicepresidenta del Comitè de Bioètica de Catalunya, i es titula “Fugint del paternalisme malentès: una visió des de la bioètica”.

Tot seguit, el tema a tractar serà “Oportunitats i suport per una vida amb sentit”, a càrrec de Lourdes Bermejo, doctora en Ciències de l’Educació, experta en acompanyament, atenció a les persones i intervenció social integral, i Marije Goikoetxea, doctora en drets humans, professora d’ètica a la Universitat de Deusto i especialista en aspectes d’ètica, serveis socials i bioètica.

La jornada seguirà, després d’una pausa, amb la xerrada “Cuidant en comunitat” i compta amb dues ponents, Mayte Sancho i Adelina Comas. Mayte Sancho és psicòloga, gerontòloga i responsable del Observatorio del Envejecimiento y la Dependencia del Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales. Adelina Comas és economista, codirectora del projecte internacional Strengthening Responses to Dementia in Developing Countries i investigadora al Care Policy and Evaluation Centre a la London School of Economics and Political Science.

La darrera de les temàtiques de la jornada és “L’atenció integrada i comunitària, eix fonamental per un bon tracte. Reflexions a propòsit de la Taula Comarcal Contra els Maltractaments a les Persones Grans”, i intervindran Jordi Amblàs, metge geriatra, professor universitari i director de l’estratègia d’atenció integrada del Departament de Salut i co-coordinador de l’Atenció integrada social i sanitària; Esther Celda, metgessa geriatra i gerontòloga, directora d’Atenció Sociosanitària de la FSE, coordinadora i professora de Geriatria a la Facultat de Medicina de la UdG i membre del Consell assessor de salut de Girona; Glòria Pla, psicòloga de l’Àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà; i Sandra Devesa, coordinadora de la Unitat de Treball Social de la Fundació Salut Empordà.

Aquest és un esdeveniment que s’inclou en el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) “Girona, innovació social i digital: noves respostes davant els reptes del mil·lenni”, que coordina la Diputació de Girona. La meitat del projecte és finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER); el 25 %, per la Diputació de Girona, i l’altre 25 %, per les mateixes entitats i administracions implicades.

Activitats complementàries

La jornada “Els drets de les persones grans: bon tracte, envelliment amb sentit i atenció integral” és el tret de sortida d’un conjunt d’activitats complementàries, que s’emmarquen en la “Setmana Compartir” -del 6 a l’11 de novembre- i que posen en comú persones grans i alumnat de les escoles i els instituts de l’Alt Empordà. Totes les activitats, incloent-hi la jornada, sorgeixen del treball transversal que desenvolupen les tres comissions que integren la Taula Comarcal pels Drets de les Persones Grans.

Hi ha la Comissió de Suport a Casos Complexos de Maltractament a la Gent Gran, que assessora i acompanya els professionals que treballen en casos de maltractaments a les persones grans i que, per la complexitat de la situació, requereixen d’un suport; la Comissió de Sensibilització i Formació, dedicada a fer una tasca intergeneracional de prevenció a partir del paper clau dels centres educatius, a incidir contra l’edatisme i a apoderar les persones grans sobre els seus drets; i la Comissió de Residències i Centres de Dia, centrada a reflexionar sobre les mesures preses en aquests centres durant la pandèmia i a elaborar propostes de millora, sobretot tenint en compte l’atenció centrada en la persona, l’ètica i el bon tracte.