Els electors regiren tant el mapa polític de Roses que per governar podria ser necessari un tripartit

Eleccions municipals de Roses 2015

CiU, PSC i PP baixen, ERC irromp amb força, C’s i Unió obtenen representació i Gent del Poble manté el tipus amb 2 regidors

Eleccions municipals de Roses 2015
Montse Mindan, alcaldable de CiU

A Convergència i Unió esperaven 6 regidors. Els ha faltat un ja que han aconseguit cinc. L’alcaldable Montse Mindan va reconèixer que el fet de “presentar-se fins a 9 candidatures i que s’ha votat també en clau nacionalista ha fet canviar el panorama polític amb formacions que fins ara no formaven part de l’Ajuntament i ara entraran, com Ciutadans i Unió”.

Quatre regidors menys que al 2011, quan van aconseguir 9, tot i que tampoc van assolir la majoria perquè llavors s’escollien a 21. Igual que llavors, CiU es veu obligada a pactar, i davant la reiterada negativa durant la campanya d’ERC Roses a fer-ho amb la coalició nacionalista, es necessitarà un tripartit per fer-ho.

Mindan va assenyalar que “caldrà parlar amb les diferents forces polítiques per assolir un govern d’estabilitat, perquè el més important per avançar és assolir un govern estable”. Mindan va donar la benvinguda per Whatssap “dels que tinc el seu contacte” a totes les noves formacions que han assolit representació.

L’eufòria s’instal·la a ERC Roses

Eleccions municipals de Roses 2015
Els regidors d’ERC que entraran a l’Ajuntament amb el cap de llista Joan Plana

“Ha estat un èxit rotund, però estem, no satisfets perquè volíem guanyar, però molt contents, moltíssim, és el millor resultat d’Esquerra Republicana des de la Segona República. Al 2007, l’últim cop que es va presentar ERC amb les seves segles vam treure 339 i avui -per ahir- hem superat la línia dels 1.100 vots”, va dir un eufòric Joan Plana, que va celebrar amb els seus companys de candidatura i simpatitzants del partit els quatre regidors que va aconseguir ahir.
Els republicans rosincs es converteixen en la primera força de l’oposició, i respecte a possibles pactes, ja que poden tenir la clau del nou govern de Roses, Plana va dir que “escoltarem que quines possibilitats de governar hi ha, i si és un projecte coherent amb el nostre programa, perfecte, sinó serem a l’oposició sense cap mena de problema”.

El PSC passa de 7 a 2 regidors

Eleccions municipals de Roses 2015
La candidata del PSC, Olga Simarro, amb companys del partit

Cinc regidors menys va treue ahir el PSC Roses, la qual cosa no ha impedit a la seva candidata, Olga Simarro, valorar aquest resultats com “molt positivament tenint en compte que nosaltres hem partit de zero d’un any endarrere és un èxit per al partit, i a més ens hem quedat a 3 o 4 vots d’obtenir un tercer regidor”. Simarro alhora de fer pactes de govern va dir que “estaria disposada a parlar amb tothom, perquè jo sempre he parlat amb tothom”.

Els socialistes rosincs, finalment, s’han quedat finalment a 2 vots per tenir un regidor més a l’Ajuntament.

El PP també va de baixa, però només d’un regidor

Eleccions municipals de Roses 2015
El candidat del PP, Manel Escobar

La tercera força política amb càrrec electes a Roses, el PP també ha perdut regidors, però en aquest cas només un, la qual cosa el seu alcaldable, Manel Escobar, va fer una valoració “mitjanament negativa, mitjanament positiva, negativa perquè hem perdut un regidor, i positiva perquè hem aguantat el tipus quan el nombre de regidors a escollir ha baixat de 21 a 17, i per tant hi havia partits que havia de perdre representacions, i nosaltres només hem perdut 154 vots respecta a 2011”. De 892 a 738 votants, “als quals a aquests 738 els vull donar les gràcies per confiar en nosaltres”.

Respecta a possibles pactes Manel va afirmar que “hem de parlar amb la secció local, la direcció del partit, amb el meu company Àngel Tarrero, per veure quines són les possibilitats que tenim, però el que tenim clar és que no estem disposats a pactar amb tothom, evidentment que no”.

Gent del Poble manté els 2 regidors que tenia amb sabor a victòria

Eleccions municipals de Roses 2015
Els membres de la candidatura del Gent del Poble amb el seu cap de llista, Francesc Giner

479 vots que li van donar 2 regidors va obtenir Gent del Poble Roses al 2011, partit que es presentava amb el recolzament de la marca blanca d’ERC. En aquestes eleccions, ja anant sols, 599 rosincs els han fet confiança, la qual cosa té sabor a victòria tot i que el seu cap de llista, Francesc Giner, abans de valorar els resultats va voler “felicitar a ERC pels seus bons resultats que són els millors que han aconseguit des que es va instaurar la democràcia”, per remarcar en canvi que els altres partits que tenien representació a l’Ajuntament s’han fotut una bona patacada”.
De fet, de les úniques formacions que tenien càrrecs electes Gent del Poble ha estat l’única que ha mantingut el tipus.

I respecte als resultats obtinguts Giner va assenyalar que “estem molt contents de continuar a l’Ajuntament”, per destacar en quant a futur possibles pactes que “ja he rebut trucades, però a partir de demà (per avui) és quan estarem disposats a escoltar”.

Ciutadans, del no-res a entrar a l’Ajuntament

Eleccions municipals de Roses 2015
La candidatura de Ciutadans amb l’alcaldable José Manuel Álvarez

Si hi ha una partit al qual un regidor el sap com una victòria és a Ciutadans, C’s, formació que, d’altra banda, ha tingut una forta pujada en les eleccions municipals d’arreu l’estat espanyol. El candidat de Roses, José Manuel Álvarez, mol content, va definir aquest regidor assolit per C’s de “fantàstic, aconseguir 535 vots és per estar superfeliços perquè diu que els nostres veïns confien en nosaltres i ara no els podem decepcionar”.

Respecta a possible pactes Álvarez va afirmar que “nosaltres sempre hem dit el mateix alhora de pactar, que no és amb qui, sinó per a què?, si els objectius són positius i adequats pels nostres veïns de Roses, endavant”.

Unió assoleix els seu objectiu, tenir representació municipal

Eleccions municipals de Roses 2015
Josep Antoni Valdera, cap de llista d’Unió Municipal de Catalunya a Roses

443 vots va aconseguir Unió Municipal de Catalunya, quantitat de sufragis que els fa entrar a l’Ajuntament de Roses per primer en la història de la democràcia, “sí, és l’objectiu que manifestava aquest matí (per ahir al matí), i que era tenir representació, ho hem aconseguit i per tant estem molt satisfets”, va afirmar el seu alcaldable, Josep Antoni Valdera.

Quatre anys de legislatura dins l’Ajuntament que Valdera afronta “amb moltes ganes, amb molta il·lusió de treballar per Roses”. Respecte al pactes que es portaran a terme el candidat d’Unió va afirmar que pel benefici i el progrés de Roses és evident que fa falta un canvi, i nosaltres estem disposats a liderar aquest canvi”.

Plataforma Cívica de Roses i Rosincs-Entesa es queden sense representació a l’Ajuntament

Les dos úniques formacions polítiques que s’han quedat fora de l’Ajuntament han estat, per una banda, Plataforma Cívica de Roses, amb Ramon Verdaguer com a cap de llista, i per l’altra Rosincs-Entesa, que amb l’alcaldable Paqui Guijarro els ha passat factura les desavinences existents entre els membres de la candidatura.

Menys participació que ara fa quatre anys

Un total de 6.126 rosincs i rosinques van exercir ahir el seu dret a votar, el que significa un 53,42% de participació, el que significa gairebé 5 punts menys que al 2011, quan es va arribar al 58% del cens electoral va passar per les urnes, és a dir, 6.459 persones.