Programa d'activitats del CAR Jove de Roses

Els Fitosterols

Què són els fitosterols? Perquè serveixen? On els trobem? Aquestes i moltes altres preguntes ens poden venir al cap quan sentim a parlar d’aquestes substàncies o inclús quan anem a comprar als supermercats.

Els fitosterols són substancies molt similars al colesterol però que per el contrari provenen del mon vegetal. Per aquest motiu també s’anomenen esterols vegetals. Aquestes substancies estan presents, en poca quantitat, en algunes plantes i fruits i en definitiva tenen una funció molt similar a la que fa el colesterol en els organismes animals.

No obstant, cada cop més sovint trobem o sentim d’alguns aliments enriquits en aquesta substancia. Des de iogurts bevibles, llets, margarines,… Però, perquè enriquim segons quins aliments amb aquesta substancia? Quina funció fa ?

Doncs, el consum de fitosterols en la dieta, fa que aquestes substàncies bloquegin la absorció del colesterol en el organisme, concretament a nivell intestinal. Així dons, el fet de consumir aquests aliments rics o enriquits amb aquesta substància fa que una persona que tingui nivells de colesterol elevats, degut a una dieta amb elevat contingut en colesterol, n’absorbeixi en menor quantitat.

Això no vol dir que per consumir aliments rics amb fitosterols, podem tenir una alimentació rica en colesterol! Al contrari, el interès que tenen els fitosterols avui en dia són en el cas d’una persona que té el colesterol elevat, a més a més de una dieta pobre en colesterol i d’exercici físic (ambdós imprescindibles per a millorar aquesta alteració), reduir la absorció del colesterol aportat per l’alimentació amb la finalitat de reduir el colesterol sanguini.

No oblidem que les persones que pateixen d’aquesta alteració, que cada cop en són més, tenen molt més risc de patir patologies cardiovasculars ja que el colesterol es diposita a les artèries i les va estrenyent poc a poc. Això pot arribar a provocar obstrucció i un seguit de patologies molt perilloses per a la salut. Per això no hem d’oblidar que hem de controlar i vigilar la nostra alimentació i augmentar l’exercici físic. A més a més, alguns aliments, com tots aquells del regne vegetal, ajuden en aquest cas a combatre’l ja sigui per el seu baix contingut en greixos i el seu elevat contingut en fibra, si no també per la seva aportació en fitosterols. Alguns dels aliments més rics en fitosterols son les nous, les pipes, les ametlles,… Això sí, cal que sapiguem que no per consumir elevades quantitats de fitosterols al dia, baixarem més el colesterol sanguini… Tot té la seva proporció, per tant, consulteu a un professional de la salut i que us aconselli quins aliments us convenen més i en quines quantitats.

Natàlia Lluch Inglés — Nutricionista

Per proposar dubtes, preguntes o temes que us agradaria saber: nutricio@viladeroses.cat