Els fundadors del Nautic Center, dels restaurants La Llar i Die Insel i de Calçats Dari de Roses, premis Arjau 2019

Els premiats amb les autoritats i l'impulsor dels Premis Arjau, Miquel Gotanegra

Els guardons es van lliurar ahir al vespre en el marc de la Festa del Mar de Roses en  un acte presidit per la consellera d’Empresa i Coneixement

Els premiats amb les autoritats i l’impulsor dels Premis Arjau, Miquel Gotanegra

Els fundadors del Nautic Center, dels restaurants La Llar i Die Insel i de Calçats Dari han estat guardonades amb els premis Arjau 2019. Els reconeixements, que concedeix l’Estació Nàutica Roses- Cap de Creus i Shopping Roses, s’han atorgat per cinquè any consecutiu en el marc de la Desena Festa del Mar  que se celebra aquest cap de setmana al municipi.

El premi Arjau és un reconeixement que els empresaris de Roses concedeixen a persones  vinculades al municipi, que han tingut una trajectòria exemplar i que amb la seva dedicació i entrega han ajudat a posicionar Roses com a població turística capdavantera. L’acte d’entrega dels guardors, que es va dur a terme ahir al vespre al Hotel Terraza de Roses, el va presidir la Consellera d’Empresa i Coneixement Àngels Chacón, i va comptar també amb l’assitència de Montse Mindan, Joan Plana, Fèlix Llorens i la vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Girona, Lídia Vidal.

El president de l’Estació Nàutica Roses- Cap de Creus i Shopping Roses, Miquel Gotanegra, va destacar que els premiats “ han estat uns veritables ambaixadors del turisme a casa nostra. Són uns empresaris i empresàries que van treballar intensament i en unes circumstàncies molt diferents a les d’ara i que amb el seu treball i esforç han marcat un camí i un trajecte que són referència per a tots nosaltres”.

Empresaris i empresàries referents a Roses

La Marta Espigol  i en Ricardo Roig, fundadors del Nautic Center van arribar a Roses des d’Anglès per treballar tots dos al sector dels apartaments turístics, i al 1972 van obrir el seu propi negoci , una empresa nàutica a Canyelles Petites . Aquí feien venda d’embarcacions i també  tenien un  taller de reparacions . Més tard, van obrir un segon local a Santa Margarita , i al cap de pocs anys obrien les instal·lacions que tenen actualment a la carretera de Roses   que són un referent en el món de la nàutica i on actualment hi treballen una cinquantena de persones tot l’any.  Espigol i Roig asseguren que  “’esforç, el treball constant ,la dedicació plena” són la clau del seu èxit. Actualment estan jubilats i han passat el testimoni als seus fills.

En Joan Viñas, al capdavant del Restaurant La Llar, va ser pioner en l’excel.lència gastronòmica a Roses. Home polifacètic i apassionat de tot el que ha fet al llarg de la vida, va convertir una vella masia de principis del segle passat , situada a la carretera de Roses a Figueres, en una restaurant de primer nivell . La seva cuina d’autor el va fer mereixedor d’una estrella Michelin l’any 1981 , una estrella que després va saber mantenir els anys que va continuar estant  al capdavant del restaurant.   A La Llar va crear un plat molt especial: “Victor”,  en record al seu fill .

En Harry Pahl va arribar a Roses procedent d’un petit poble del sud d’Alemanya, situat prop de Stuttgart, per treballar de cap de cuina al restaurant Die Insel del carrer dels Pescadors . Però no va trigar gaire a ser-ne el propietari. Al cap de poc, al 1978 (amb només 24 anys) ell i la seva dona, l’Asunción Moreno, compraven el local   i el convertien en el que és avui en dia, un restaurant de referència de cuina mediterrània  i basat en el producte de qualitat on no hi falten plats típics del seu país. “La dedicació ,l ‘esforç i sobretot la passió són els elements que configuren la recepta del seu èxit”, afirma Pahl.

L’Antonia Danés i en Salvador Ribera, impulsors de Calçats Dari, van ser uns autèntics emprenedors. I també uns visionaris perquè van saber aprofitar les oportunitats que oferia el boom turístic i al 1965  van obrir una botiga de souvenirs, articles de platja postals i bijuteria al carrer Pi Sunyer de Roses; una botiga  que amb el temps va evolucionar i créixer i es va convertir en el comerç que és ara especialitzat en calçat de qualitat, marroquineria i estris de pell . Poc després van obrir una altre local a Empuriabrava. L’Antònia i en  Salvador van saber veure que calia diferenciar-se i especialitzar-se en articles de qualitat i amb valor afegit  i, sobretot, oferir un tracte personal al client si volien que el negoci anés endavant i diferenciar-se de la competència

Cinquena edició dels premis Arjau

Amb l’entrega dels premis Arjau es vol reconèixer la tasca duta a terme per persones relacionades amb el municipi i que han destacat per la seva trajectòria de referència, que han aconseguit deixar emprempta , marcar un camí a seguir i portar el nom de Roses arreu.  Les dues entitats que els concedeixen consideren que el nom del guardó, Arjau, és molt addient per uns reconeixements d’aquest tipus ja que la paraula serveix per designar la barra de ferro o de fusta que es fixa a l’eix del timó d’una embarcació i la fa moure, “ de la mateixa manera que els guardonats són persones que impulsen amb la seva feina i dedicació constant el nostre municipi i ajuden a conduir-lo cap a l’excel.lència”, ha destacat Miquel Gotanegra.

Desena Festa del Mar

Durant aquest cap de setmana se celebra la Festa del Mar de Roses que ofereix una quarantena d’activitats a preus populars.. Enguany la Festa del Mar arriba a la desena edició com un esdeveniment plenament consolidat que té  per objectiu mostrar als visitants tot el potencial turístic del municipi i divulgar els extraordinaris atractius de la destinació, una de les millors del país.

Durant la Festa del Mar, que vol ser una jornada de portes obertes per donar la benvinguda a la temporada d’estiu, el visitant podrà gaudir per un preu a partir de cinc euros  d’ excursions marítimes a Cadaqués, Cap de Creus i al Cap Norfeu, en caiac, sortides en menorquina per la badia de Roses ,  un circuit de minigolf, excursions en tren a Punta Falconera i al Puig Rom, 20% de descompte al parc aquàtic Aquabrava, entre d’altres activitats . A més, es  podran fer tastos de vins i oli i es compta amb l’activitat Butterfly Park de Castelló d’Empúries.

La Festa del Mar està organitzada  per l’Estació Nàutica Roses-Cap de Creus amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roses, del Port de Roses, i de Shopping Roses.