Mes de paraules

Els Instituts de Castelló d’Empúries i Cadaqués guanyen la 1ª Fase de la Copa Cangur celebrada a l’INS Cap Norfeu de Roses

Copa Cangur
A dalt, l'equip, amb la professora, de l'Institut Castelló d'Empúries, i a sota el de l'Institut de Cadaqués, també amb la seva professora

Tots dos instituts passen a la fase final, que es disputarà a Barcelona, del concurs de resolució de problemes matemàtics, que és del que es tracta la Copa Cangur

La Copa Cangur és un concurs de resolució de problemes de matemàtiques per a equips composats de 7 alumnes d’Educació Secundària Obligatòria, i està dividit en dues categories, Cadet, per estudiants 1r i 2n d’ESO, i Junior, per alumnes de 3r i 4t d’ESO.

Organitzat per la Societat Catalana de Matemàtiques, se celebra arreu dels centres d’ensenyament d’arreu Catalanya, i l’institut Cap Norfeu de Roses ja fa uns quants anys que hi participa, però enguany ha donat un pas més sent una de les 30 seus on ahir, dijous, es va celebrar la 1ª Fase de la Copa Cangur, organitzada, en el cas del Cap Norfeu, pels professors de matemàtiques, Gerard Massó i Amaya Unzurrunzaga.

A la prova es van presentar l’institut Escola Serinyana Cap de Creus de Cadaqués, l’institut de Castelló d’Empúries, l’institut d’Empuriabrava amb dos equips, l’institut Illa de Rodes amb dos equips, el Centre Escolar Empordà i l’amfitrió institut Cap Norfeu, que també van presentar dos equips.

Com van explicar els professors de matemàtiques, Gerard Massó i Amaya Unzurrunzaga “en aquest el concurs es presenten 12 problemes, pels quals tenen 60 minuts de temps per realitzar els màxims possibles. Quan han resol un, un estudiant de l’equip ha de portar la resposta el més ràpid possible, ja que hi ha una puntuació extra pels tres primers que resolen un problema”.
Es tracta d’una cursa contra rellotge on la puntuació obtinguda per cada problema va variant durant el concurs, i per tant la estratègia d’equip és molt important. A més, durant el desenvolupament de la prova els equips poden seguir en directe l’estat del concurs, tant la puntuació i la classificació com els encerts i errors que porten acumulats cadascun dels participants, esdevenint un joc emocionant i divertit, amb les matemàtiques com a protagonistes.
Això sí, quan queden només 5 minuts per esgotar-se el temps límit els equips ja no poden veure les classificacions, donant-li encara més emoció a la prova.

Els guanyadors d’aquesta primera fase passen directament a les semifinals i final que se celebraran en un mateix dia, el pròxim 14 d’abril, al Centre Cultural La Torreta de Montmeló, a la província de Barcelona, per determinar qui és el millor institut de Catalunya alhora de resoldre problemes matemàtics.

I els dos instituts que concursaran després d’haver guanyat la 1ª Fase celebrada a l’Institut Cap Norfeu de Roses, són l’Institut Castelló d’Empúries, a la categoria Cadet, i l’Institut Escola Serinyana Cap de Creus de Cadaqués, a la categoria Junior.
“Encara no m’ho crec, estava molt nerviosa en el moment de començar a resoldre els problemes i, de veritat, no m’ho esperava poder guanyar”, va afirmar l’estudiant de 2n d’ESO, Neus Crumós, que va confessar que “en començar el concurs pensava que ens havíem preparat poc, però veient el resultat crec que ens ho havíem preparat bé”, i que el secret d’haver guanyat “ha estat l’haver practicat a l’institut i saber amb quin companys i companyes treballàvem millor”. Respecte a la expectatives per al pròxim 14 d’abril, la Neus Crumós tot i considerar que “guanyar és mol difícil, però anirem a intentar-ho, clar que sí!”, va exclamar.

I Arnau Faixó, estudiant de l’equip guanyador de l’institut de Cadaqués, a la categoria Junior, es va mostrar “content de guanyar aquest concurs de matemàtiques perquè ens hem preparat molt amb la nostra professora fent moltes pràctiques”. L’Arnau va assegurar que “hem estat unes quantes setmanes preparant-nos per aquest dia”. Un sacrifici pel qual, va dir “ens mereixem el premi”. L’Arnau va dir que el resoldre els problemes “ha estat difícil, però quan l’hi agafes el truco…”. Per ell, el secret de la victòria del seu equip “ha estat la bona relació i entesa amb els companys, en el sentit que no va un a resoldre els problemes per si sol, al contrari, les respostes les consensuem entre tots”.  
L’Institut Escola Serinyana Cap de Creus ja va arribar a la fase final l’any passat assolint una meritòria sisena posició, “per tant, aquest any aspirem a més”, va afirmar l’estudiant d’ESO de Cadaqués.

Després del campió institut Castelló d’Empúries a la categoria Cadet va quedar segon l’ Institut Escola Serinyana Cap de Creus, tancant el podi el Centre Escolar Empordà.
I a la categoria Junior, van ser els dos equips de l’Institut Cap Norfeu els que van finalitzar darrera del centre d’ensenyament de Cadaqués

Cal destacar que la celebració de la Copa Cangur a l’Institut Cap Norfeu de Roses esdevé “en un projecte del centre, en el que a més dels alumnes d’ESO també s’impliquen estudiants de batxillerat, treballant de manera transversal entre els departaments de Matemàtiques i de Plàstica, ja que han estat els estudiants de batxillerat els que han creat els trofeus per lliurar-les als guanyadors”, va assenyalar Gerard Massó.

Els instituts guanyadors de la fase final obtindran un passi per a participar en la final internacional amb equips d’altres països, tot i que encara es desconeix si es podrà organitzar aquesta fase internacional.