Els joves inclosos en el Pla Okup’Alt del Consell finalitzen els seus primers treballs

Activitats al cementiri de Portbou

En total han estat 42 joves que no estudien ni treballen de la comarca de l’Alt Empordà, d’entre 16 i 19 anys, els que han participat en aquest Pla d’Ocupació promogut des del Consell Comarcal

Activitats al cementiri de Portbou
Activitats al cementiri de Portbou

El projecte Okup’Alt 2013 continua desenvolupant-se al seu ritme i ja comença a tenir els seus fruits amb la finalització dels primers treballs executats al llarg de les darreres setmanes. Es tracta d’una iniciativa adreçada a 42 joves de la comarca, que tenen entre 16 i 19 anys i que no estudien ni treballen, per tal d’oferir formació d’oficis gratuïta amb el suport dels ajuntaments i del teixit empresarial del territori. En concret, la formació que se’ls ofereix està relacionada amb tres temàtiques (forestal, manetes i administratiu).

Pel que fa a les activitats que ja s’han enllestit, cal assenyalat que el grup de manetes va estar treballant a l’escola bressol d’Avinyonet de Puigventós. S’hi van desenvolupar diverses tasques com per pintar l’edifici, envernissar finestres i construir un mur d’un metre d’alçada. El mateix grup va estar pintant el cementiri de Portbou, on, a més, es van tapiar alguns nínxols i es van pintar totes les zones exteriors.

El grup de forestal va treballar a la Garriga de Vilanant. S’hi van desenvolupar diverses tasques: neteja de camins amb la desbrossadora, construcció de barraques de pedra seca i manteniment i neteja del bosc. Es va comptar amb la col·laboració de l’associació dels Amics de la Garriga i de la Cooperativa Foresterra.

Cal recordar que els joves que es van inscriure a les temàtiques de forestal i manetes -16 en cada cas-  faran actuacions reals a 20 municipis de la comarca, majoritàriament en tasques de recuperació de les zones afectades pels focs i en aquest espai de La Garriga, de gran interès arquitectònic i cultural per les seves construccions de pedra seca. Altres joves faran l’arranjament d’equipaments municipals, escoles, centres cívics, cementiris, mobiliari urbà, etc. Els joves d’administratiu –un total de 10- tindran la seva seu a Figueres, en un espai cedit per l’Ajuntament i s’encarregaran de totes les gestions administratives del projecte.

Els participants, que va ser sotmesos a un procés de selecció ja que hi hagué més demanda que places ofertes, procedeixen dels següents municipis: Ventalló, Roses, Llançà (3), Cistella, Figueres (12), Sant Pere Pescador (2), Navata, Sant Climent Sescebes, Vilafant (4), Castelló d’Empúries, Fortià (2), Darnius (2), el Far d’Empordà (2), l’Escala (4), Agullana, Sant Miquel de Fluvià, Vila-sacra (2) i Palau-saverdera.

El Pla Okupa’Alt 2013, promogut des de l’àrea de Joventut del Consell Comarcal, té la col·laboració de la direcció general de Joventut de la Generalitat, Diputació de Girona, la Caixa, FOEG, bona part dels ajuntaments de la comarca, Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Consorci del Castell de Sant Ferran, Cooperativa Foresterra, Amics de la Garriga, diverses empreses i professionals de l’àmbit social i educatiu vinculats al Consell Comarcal i altres institucions del territori.

Els municipis i les tasques que s’han previst per als joves adscrits a l’especialitat de manetes són les següents: Avinyonet de Puigventós (escola bressol), Portbou (cementiri), Sant Miquel de Fluvià (mobiliari urbà), el Port de la Selva (mobiliari urbà), Pontós (rentador i centre cívic), Sant Climent Sescebes (dispensari), Borrassà (dipòsit d’aigua), Navata (mobiliari urbà i zona esportiva), Ventalló (cementiri), l’Armentera (cementiri), Boadella i les Escaules (cementiri), Vilafant (mobiliari urbà), Garriguella (sala polivalent i escola) i Figueres (castell de Sant Ferran).

Pel que fa a l’activitat forestal s’han previst aquestes actuacions: Llers (poda d’oliveres, treballs forestals i neteja de camins), la Jonquera (treballs forestals), Vilanant (treballs forestals i pedra seca), Avinyonet de Puigventós (treballs forestals i pedra seca), Sant Llogaia d’Àlguema (poda de moreres i jardineria), el Far d’Empordà (poda d’oliveres) i Capmany (camp de futbol).

Els que segueixin l’especialitat d’administratiu es dedicaran a la gestió de tot el procés, organització d’esdeveniments, difusió del projecte, noves tecnologies, recerca de feina, elaboració de currículums, reportatge gràfic i contactes amb empreses, entre altres.