Mes de paraules

Els joves que participen en el pla Okup’Alt mantenen entrevistes de treball amb deu empresaris de la comarca

En el marc del Projecte Okup’Alt, que promou l’àrea de Joventut del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, aquest dimarts s’ha realitzat, per segon any consecutiu, L’Hora Okup’Alt que consisteix a que empresaris de la zona dediquin una hora del seu temps a entrevistar els 35 joves participants en aquesta iniciativa, en un format mol ràpid i àgil conegut com a “speed dating”

hora_okupaltEn total hi van participar els representants 10 empreses: Grup Conesa, Grup Camós, Nargesa, Camion World, Làctics Peralada, Rocktail, FriCash, Fundació Altem, J. Borrat i Nous de Vilafant. Abans de començar, el conseller comarcal de Joventut, Pere Giró, i la coordinadora territorial de Joventut, Anna Prior, van presentar l’acte i tot seguit s’han desenvolupat un centenar d’entrevistes de treball entre els joves que participen en el projecte i els empresaris.

En el seu parlament, Giró va agrair a les empreses participants a L’Hora Okup’Alt la seva implicació desinteressada en la iniciativa i va recordar als assistents que “tots aquests empresaris també van ser joves i van haver de realitzar molts d’esforços, però en un moment determinant van aconseguir tenir la seva oportunitat”.

Per la seva banda, Anna Prior va recordar que “des de Joventut estem seguint molt de prop el projecte Okup’Alt, perquè és molt vàlid i dóna resultats. És important que tots tinguem en compte que sumant esforços és com s’aconsegueixen resultats i aquesta experiència promoguda des del Consell Comarcal de l’Alt Empordà és una gran oportunitat per a la formació, unint les iniciatives de l’administració i la de les empreses privades”.

El projecte Okup’Alt 2013, que finalitzarà la setmana vinent, s’adreça joves de la comarca que tenen entre 16 i 19 anys i que no estudien ni treballen, per tal d’oferir formació d’oficis gratuïta amb el suport dels ajuntaments i del teixit empresarial del territori. En concret, la formació que se’ls ofereix està relacionada amb tres temàtiques (forestal, manetes i administratiu).

Cal recordar que els joves que es van inscriure a les temàtiques de forestal i manetes -16 en cada cas-  han fet actuacions reals a 20 municipis de la comarca, majoritàriament en tasques de recuperació de les zones afectades pels focs i en aquest espai de La Garriga, de gran interès arquitectònic i cultural per les seves construccions de pedra seca. Altres joves van realitzar l’arranjament d’equipaments municipals, escoles, centres cívics, cementiris, mobiliari urbà, etc. Els joves d’administratiu –un total de 10- tindran la seva seu a Figueres, en un espai cedit per l’Ajuntament i s’encarregaran de totes les gestions administratives del projecte.

 Els participants, que van ser sotmesos a un procés de selecció ja que hi va haver més demanda que places ofertes, procedeixen dels següents municipis:

  • Ventalló
  •  Roses
  •  Llançà (3)
  •  Cistella
  •  Figueres (12)
  •  Sant Pere Pescador (2)
  •  Navata
  •  Sant Climent Sescebes
  •  Vilafant (4)
  •  Castelló d’Empúries
  •  Fortià (2)
  •  Darnius (2)
  •  El Far d’Empordà (2)
  •  L’Escala (4)
  •  Agullana
  •  Sant Miquel de Fluvià
  •  Vila-sacra (2)
  •  Palau-saverdera

El Pla Okupa’Alt 2013, promogut des de l’àrea de Joventut del Consell Comarcal, té la col·laboració de la direcció general de Joventut de la Generalitat, Diputació de Girona, la Caixa, FOEG, bona part dels ajuntaments de la comarca, Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Consorci del Castell de Sant Ferran, Cooperativa Foresterra, Amics de la Garriga, diverses empreses i professionals de l’àmbit social i educatiu vinculats al Consell Comarcal i altres institucions del territori.

Els municipis i les tasques desenvolupades per als joves adscrits a l’especialitat de manetes són les següents: Avinyonet de Puigventós (escola bressol), Portbou (cementiri), Sant Miquel de Fluvià (mobiliari urbà), el Port de la Selva (mobiliari urbà), Pontós (rentador i centre cívic), Sant Climent Sescebes (dispensari), Borrassà (dipòsit d’aigua), Navata (mobiliari urbà i zona esportiva), Ventalló (cementiri), l’Armentera (cementiri), Boadella i les Escaules (cementiri), Vilafant (mobiliari urbà), Garriguella (sala polivalent i escola) i Figueres (castell de Sant Ferran).

Pel que fa a l’activitat forestal s’han executat aquestes actuacions: Llers (poda d’oliveres, treballs forestals i neteja de camins), la Jonquera (treballs forestals), Vilanant (treballs forestals i pedra seca), Avinyonet de Puigventós (treballs forestals i pedra seca), Sant Llogaia d’Àlguema (poda de moreres i jardineria), el Far d’Empordà (poda d’oliveres) i Capmany (camp de futbol).

Els que segueixin l’especialitat d’administratiu s’han dedicat a la gestió de tot el procés, organització d’esdeveniments, difusió del projecte, noves tecnologies, recerca de feina, elaboració de currículums, reportatge gràfic i contactes amb empreses, entre altres.