Els Mossos d’Esquadra donen consells a les empreses de repartiment per evitar robatoris

Mossos d'Esquadra
Una de les xerrades impartides pels Mossos d'Esquadra a les empreses de repartiment de paqueteria

En els darrers mesos s’ha tingut coneixement de l’acció de lladres que aprofiten aquesta situació per cometre furts i robatoris amb força a furgonetes que reparteixen productes comprats a través d’Internet

Els Mossos d’Esquadra ha engegat una campanya per donar consells de seguretat a les empreses de repartiment de compres en línia perquè puguin prevenir els furts i robatoris a l’interior dels vehicles mentre estan fent l’entrega dels productes. L’actual situació de pandèmia i l’increment de les compres amb motiu de les festes nadalenques ha comportat un increment notable de l’activitat comercial a través d’internet el que suposa un augment de la mobilitat dels vehicles de repartiment.

Els Mossos han tingut coneixement en els darrers mesos de casos relacionats amb furts i robatoris amb força a furgonetes de repartiment per la qual cosa han activat una campanya de prevenció per frenar l’acció dels lladres i afavorir  que els paquets que aquest any s’han comprat via internet arribin per les dates assenyalades.

Per solucionar-ho s’està treballant de manera proactiva amb diferents unitats policials per tal de detectar i investigar els robatoris i detenir els autors, però també de manera preventiva donant consells de seguretat a les empreses repartidores perquè puguin evitar ser víctimes d’aquests il·lícits.

L’acció preventiva que han engegat els Mossos d’Esquadra consisteix en fer xerrades a qualsevol empresa de repartiment de paqueteria del territori per donar-los consells de seguretat que ells puguin aplicar en el seu dia a dia de manera que puguin evitar ser víctimes de furts i robatoris mentre reparteixen la mercaderia.

Vidres trencats i panys forçats

La Unitat d’Investigació de Nou Barris va detenir al setembre quatre persones per cinc robatoris en els quals aprofitaven que el repartidor entregava una compra per fer un forat amb un trepant al costat del pany d’una de les portes i amb un tornavís aconseguien obrir el vehicle i sostreure els productes.

En un dels fets van robar mercaderies valorades en més de 460 euros com per exemple comandaments a distància d’una consola, sabatilles esportives, joies, material esportiu, altaveus o targetes de memòria, entre altres objectes.

A Premià de Mar el 23 de setembre un repartidor va veure com dues persones havien obert la porta lateral de la seva furgoneta també fent un forat prop del pany i estaven traient els paquets per endur-se’ls. Els va perseguir i en va retenir un i poc després una patrulla va detenir-ne l’altre que s’havia amagat en un local proper.

El 5 de desembre un repartidor va estacionar en un carrer de Sabadell per fer l’entrega d’uns paquets i quan va tornar la porta posterior estava forçada i faltaven paquets per valor de 720 euros.

A Santa Coloma de Gramenet el dia 12 de desembre un repartidor va tancar la seva furgoneta per fer entrega de diversos paquets i quan va tornar li havien robat dos paquets que hi havia dins.

El 17 de desembre un repartidor sortia de fer unes gestions a Sant Cugat del Vallès i va adonar-se que el vidre de la furgoneta de repartiment estava trencat. Li havien sostret diversos paquets pendents d’entregar.

En altres robatoris els lladres han forçat el pany d’una porta amb una pota de cabra o bec de lloro, han utilitzat un inhibidor de senyal quan el transportista tancava el vehicle amb el comandament a distància i quedaven les portes obertes o han entretingut el repartidor amb qualsevol excusa com preguntar per un carrer mentre el còmplice robava els productes.

Aquesta setmana s’han fet xerrades als caps de transport d’empreses de repartiment situades a les poblacions de Rubí, Parets del Vallès, Martorelles i a la Zona Franca de Barcelona, ubicacions on hi ha un gran volum de companyies d’aquest sector. L’objectiu és d’ampliar-ho a empreses d’arreu de Catalunya.

Les finalitats d’aquestes xerrades són:

 • Explicar consells de seguretat a transportistes o caps de servei de transport de qualsevol empresa de distribució de paqueteria
 • Formar-los en conductes preventives
 • Gestionar , conscienciar  i aconseguir la coresponsabilitat en la seguretat
 • Explicar-los nous mètodes delictius que han sorgit i que faciliten els robatoris amb força interior de furgonetes
 • Obrir nous contactes i canals de comunicació amb empreses de repartiment
 • Reduir la incidència delictiva d’aquest tipus de delicte

Durant les xerrades els mossos alerten de situacions de risc potencial en el repartiment de mercaderies com les aturades de llarga durada, la càrrega i descàrrega o l’abandonament temporal del vehicle. També proposen mesures preventives que s’han d’adaptar a cada vehicle o servei com disposar de vidres tintats, panys i portes reforçats, caixes de seguretat o sistemes de videovigilància.

Algun dels consells que es donen són:

 • Evitar transportar la càrrega a la cabina del conductor
 • Comprovar que el vehicle quedi ben tancat
 • Estacionar-lo en zones concorregudes o vigilades
 • Mantenir-hi contacte visual
 • No deixar les claus posades
 • Evitar comentar la ruta i la càrrega que transporten
 • Sospitar de persones properes al vehicle