Els Mossos reforcen el control contra el gihadisme

Des del mes de gener Catalunya està en el nivell màxim d’alerta 4 sobre 5 a causa del gihadisme

Mossos d'EsquadraEl Govern va analitzar durant la  passada reunió del Govern l’informe policial sobre la valoració d’amenaça gihadista a Catalunya després dels atemptats a París.

Cal recordar que des del passat mes de gener –coincidint amb els atemptats de Charlie Hebdo- Catalunya està en el nivell de màxima alerta de 4 sobre 5, que vol dir actitud de màxima vigilància i prevenció per part dels Mossos d’Esquadra. “Estem activats. Ja ho estàvem, ho seguim estant i ens reforcem amb un conjunt de mesures activades des del gener”, va afirmar el conseller d’Interior, Jordi Jané.

Des del mes de gener els Mossos d’Esquadra tenen activat el Pla Operatiu Especial Antiterrorista (POEA) destinat a millorar les capacitats d’anàlisis i de valoració de l’amenaça terrorista, promoure mesures preventives que detectin fenòmens de radicalització, identificar llocs i espais susceptibles de patir un atac terrorista, dissenyar mecanismes de coordinació operativa i implementar mesures d’autoprotecció per als membres de la policia. El Pla Operatiu Especial Antiterrorista treballa en els següents àmbits:

 • Analitzar i valorar el grau d’amenaça.
 • Impulsar la prevenció per detectar fenòmens de radicalització (PRODERAIS). Els PRODERAIS són procediments de detecció de radicalització islamista. El primer és el penal, que analitza la radicalització a les presons, el segon es fa en les comissaries de policies, en grups d’atenció a les víctimes i a través de les policies locals, per detectar fenòmens de radicalització. I el tercer és en la  comunitat educativa per detectar a temps fenòmens que es poden detectar a les aules.
 • Identificar llocs susceptibles d’atacs terroristes.
 • Dissenyar operatius específics d’actuació policial: n’hi ha 5 ordinaris i 2 extraordinaris.

Els ordinaris són:

 • Cercle: col·lectius potencials de risc
 • Hexàgon: dispositius adreçats a llocs d’afluència massiva
 • Trapezi: tot tipus d’infraestructures de transport
 • Triangle: estructures estratègiques o crítiques
 • Rectangle: centres i organismes oficials

Els extraordinaris són:

 • Garbell: controlar vies de comunicació
 • Gàbia: per detenir els autors dels atemptats

Actualment són vigents els 5 ordinaris i un extraordinari, el Garbell.

Aquest programa determina que en el nivell d’alerta 4 els efectius policials hauran de destinar, com a mínim, el 20% del patrullatge preventiu a la prevenció antiterrorista. En aquest sentit, els Mossos d’Esquadra han efectuat una mitjana mensual de 50.250 hores de prevenció. Això implica que una mitjana del 24% de les hores del patrullatge preventiu han estat destinades a combatre el terrorisme.

En els darrers 3 anys, el cos dels Mossos d’Esquadra ha fet 16 detencions, 9 imputacions, 2 ordres europees de detenció i una expulsió en el marc de la lluita contra el gihadisme.  A més, en aquest 2015, s’han fet 37 investigacions en col·laboració amb altres cossos policials, i més de 1.052 gestions i comprovacions d’informació. Com a policia judicial i a les ordres de l’Audiència Nacional, els Mossos d’Esquadra estan duent a terme actuacions contra el terrorisme i el crim organitzat en l’exercici de les seves competències.

En paraules del conseller Jané,  estem davant d’una “estratègia global contra el món occidental per atemptar contra la nostra manera de viure. Tenim uns cossos policials que estan activats i treballen per la seguretat de les persones. Està tot pensat i hi ha uns àmbits d’actuació i previstos”. 

Per aquest motiu, des del 14 de novembre s’han establert operacions especials dedicades a:

 • Intensificar el patrullatge preventiu i la presència policial en estacions i nodes de transport terrestre, aeri o marítim, així com la protecció de llocs d’afluència massiva de persones.
 • Augmentar la prevenció i la protecció dels interessos francesos a Catalunya
 • Incrementar els controls antiterroristes a les principals vies de comunicació del trànsit a Catalunya. S’han duplicat el nombre de controls que es feien a l’actualitat.
 • Ampliar la disponibilitat i presència de les unitats de serveis especials dels Mossos d’Esquadra (equips de desactivació d’explosius, guies canins, subsòl, mitjans aeris i Grup Especial d’Intervenció)
 • Reforçar l’activitat i presència dels Mossos d’Esquadra als Centres de Cooperació Policials i Duaners com a punts de contacte permanent amb França.

El Govern aprova un protocol de col·laboració en matèria de formació policial amb França

El Govern va aprovar en la seva darrera reunió la subscripció del Protocol de col·laboració entre l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya i l’École Nationale Supérieure d’Application de la Police Nationale de França per a l’intercanvi de coneixements i experiències en el camp de la formació de la policia.

Aquest protocol té com a objectiu “institucionalitzar” la col·laboració entre les dues escoles, i permetrà l’intercanvi d’estudiants i formadors per conèixer els diferents entorns professionals.

L’acord també servirà per comparar el coneixement i desenvolupar la formació,  compartir informacions sobre els programes i tècniques pedagògiques de cada escola per modernitzar els mètodes i preparar millor els futurs policies.

La col·laboració inclourà visites dels aspirants a policia amb l’objectiu de compartir i intercanviar pràctiques professionals,   visites dels comandaments responsables de la formació policial, intercanvi dels quadres formatius de cada escola o la participació puntual en esdeveniments especials que organitzin les escoles (cloenda de promocions, jornades de portes obertes…).

Amb aquest acord, l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) dóna compliment a la seva funció de promoure la col·laboració amb institucions, centres i establiments docents nacionals, estatals i internacionals, i mantenir-hi relacions d’intercanvi de coneixements i de professionals en les matèries pròpies de la seva competència.

L’École Nationale Supérieure d’Application de la Police Nationale (ENSAPN) s’encarrega de la formació inicial dels agents de policia, dels quadres de comandament i també de les especialitats. L’ENSAPN està capacitada per col·laborar amb altres centres de formació estrangers amb l’objectiu d’enriquir i millorar la formació del seu alumnat, tant dels aspirants a policia nacional com del personal formador a través de l’intercanvi de mètodes i continguts pedagògics d’altres escoles.