Els municipis pesquers promouran l’economia blava amb 122 actuacions arreu del litoral català

Economia blava
Avui, a la fira Seafood, el Departament d'Agricultura ha distingit les actuacions més destacades dels cinc grups d'acció local pesquer del 2024

Els municipis pesquers de Cadaqués, l’Escala, Llançà, el Port de la Selva, Roses, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i l’Estartit, del Grup d’Acció Local Pesquer de la Costa Brava, duran a terme 23 projectes que optaran a un ajut de 579.480 euros

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha anunciat avui, en el marc de la fira Seafood, els projectes de desenvolupament local participatiu dels grups d’acció local pesquer (GALP) que opten aquest 2025 a les ajudes per promoure activitats econòmiques orientades a l’ús sostenible dels recursos marins (economia blava) en els municipis pesquers de Catalunya. Són un total de 122 actuacions, que poden optar a un ajut total de 2,5 milions d’euros i que suposaran una inversió en el territori de 5,2 milions d’euros.

D’aquest any destaca el fet que els grups d’acció local pesquer de nova creació, Costa Brava Sud-Maresme, Costa Central i Costa Daurada, han presentat tantes propostes que han esgotat el pressupost disponible amb escreix, fet que contrasta amb les sol·licituds presentades l’any passat, que no van arribar a fer ús de tota el import de l’ajut de què disposaven.

En aquest sentit, el nou programa operatiu del Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura (FEMPA) destinarà en sis anys 15,6 milions d’euros a aquests ajuts, xifra que s’ha incrementat en un 224% respecte al pressupost de l’anterior període. L’objectiu d’aquest increment és implementar aquestes iniciatives a tots els pobles costaners, per aquesta raó, l’any passat es van crear tres nous grups d’acció local pesquer, que es van sumar als dos que ja hi havia.

Una oportunitat per al territori

Els ajuts estan oberts a operadors públics i privats (administracions, empreses, entitats) de l’economia blava local que hagin presentat projectes adaptats a la implementació de l’estratègia aprovada per cada grup d’acció local de la pesca, entitats sorgides per dissenyar i desenvolupar en el territori, de baix a dalt, estratègies per a la gestió dels ajuts europeus, tot permetent centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel mateix territori.

Els projectes finançats estaran adreçats a incrementar el valor afegit dels productes pesquers amb noves inversions en transformació, comerç minorista i restauració, a fomentar la divulgació i la promoció de l’activitat pesquera a les confraries de pescadors, a conservar i crear patrimoni cultural a les viles marineres i patrimoni mediambiental en els municipis pesquers, i a reforçar el paper de les comunitats pesqueres en el turisme local i la governança dels recursos pesquers i de les activitats marítimes.

D’aquesta manera, aquest 2025, la distribució territorial dels ajuts per poder dur a terme els projectes proposats pels diferents agents del territori és la següent:

Els municipis pesquers de Cadaqués, l’Escala, Llançà, el Port de la Selva, Roses, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i l’Estartit, del Grup d’Acció Local Pesquer de la Costa Brava, duran a terme 23 projectes que optaran a un ajut de 579.480 euros i suposaran una inversió de 765.115 euros; els municipis pesquers de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre, les Cases d’Alcanar, Amposta, la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja, del Grup del Mar de l’Ebre, executaran 32 operacions que optaran a un ajut de 654.104 euros i generaran una inversió de 2,1 milions d’euros; el Grup de la Costa Brava Sud i Maresme, que inclou els municipis pesquers d’Arenys de Mar, Calella de Mar, Malgrat de Mar, el Masnou, Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Sant Pol de Mar, Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar, durà a terme 20 projectes que rebran una subvenció de 439.312 euros i suposaran 766.500 euros d’inversió total; els projectes aprovats del Grup de la Costa Central, que abasta els municipis pesquers de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Badalona i Barcelona, són 25 i rebran ajuts per valor de 435.829 euros, que representen una inversió de 805.000 euros; finalment, el Grup de la Costa Daurada, que engloba els municipis pesquers de Cambrils, Tarragona, Torredembarra i Calafell, durà a terme 22 actuacions que podran optar a una subvenció de 391.274 euros.

Les millors actuacions fetes amb el Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura del 2024

En el marc dels ajuts del Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura, dins les estratègies dissenyades pels cinc grups d’acció local pesquers existents a Catalunya, l’any 2024 es van portar a terme 124 actuacions, que van mobilitzar 3 milions d’euros d’inversió i una subvenció de 2,1 milions d’euros.

Paral·lelament, aquests ajuts contribueixen a implementar l’Agenda Marítima de Catalunya 2030, amb iniciatives i projectes que connecten les línies estratègiques d’actuació (LEAS) de l’Estratègia marítima de Catalunya amb la ciutadania i el territori, fomentant un desenvolupament sostenible i respectuós amb l’ús de la mar, la creació i el manteniment d’ecosistemes marins resilients, la millora de la qualitat de vida dels ciutadans i un marc de governança innovador que garanteixi l’operativitat.

És per això que a la fira Seafood, el saló més gran del món dedicat al sector de la pesca i el marisc, s’han reconegut algunes d’aquest actuacions:

Del GALP Mar de l’Ebre ha estat distingit el projecte de modernització d’unes instal·lacions de cultiu de microalgues, amb la qual, entre altres aspectes, es vol millorar el sistema de tractament de l’aigua del cultiu per assegurar que cap contaminant entri en el medi, cosa que simultàniament permetrà reutilitzar el 100% de l’aigua on es cultiva la microalga. La subvenció atorgada és de 21.700 euros, amb una inversió de 43.500 euros.

Pel que fa el GALP Costa Daurada, s’ha reconegut el projecte el projecte “Tu compres, nosaltres cuinem!”, que té com a objectiu la promoció del peix fresc de proximitat i mitjançant el qual al llarg del mes de juliol de 2024 es va cuinar de manera gratuïta, a la cuina del Mercat de Tarragona, alguna de les 14 varietats de peix seleccionades i comprades a les peixateries del recinte. S’hi van servir 1.120 racions que es van poder degustar a l’interior del mateix mercat. La subvenció per a aquest projecte va ser de 15.200 euros.

En el cas del GALP de la Costa Central, ha estat distingida una iniciativa pròpia en col·laboració amb l’Associació Catalana de Dones de la Mar, el projecte Gastromòbil en femení, en què diferents demostracions culinàries de producte pesquer de baix valor comercial, com la bròtola o la moixina, volien fomentar el seu consum i posar en valor espècies poc conegudes. El projecte va rebre un ajut de 6.300 euros.

Del GALP de la Costa Brava Sud i Maresme ha obtingut reconeixement la iniciativa de la Confraria de Pescadors de Blanes d’instal·lar a la dàrsena pesquera un gran mural on s’exposa la història del port, de la pesca i de la gastronomia relacionada. La inversió i subvenció ha suposat 23.000 euros del pressupost disponible del GALP.

Per acabar, el projecte reconegut des del GALP de la Costa Brava per la seva adequació a l’Estratègia marítima de Catalunya és l’impulsat per la Fundació Hospital de Palamós, amb 24.000 euros destinats a la creació d’un canal de compra de peix per al personal de l’hospital, per mitjà d’un web i d’unes màquines expenedores refrigerades, i punts de recollida intel·ligents. El projecte apropa el consum de peix de llotja a un col·lectiu clau en salut comunitària, innova en sistemes logístics i visualitza el peix com un producte accessible i saludable.