Mes de paraules

Els museus de l’Escala impulsen un nou carnet cultural gratuït per incentivar la visita dels veïns del municipi

Els museus de l'Escala impulsen un nou carnet cultural gratuït
Aquesta iniciativa s’ha presentat públicament aquest dilluns, en un acte en què han participat l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, i el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Jusèp Boya, entre d'altres

Per adquirir el carnet cultural, que tindrà validesa fins al 31 de març de 2021, cal estar empadronat a l’Escala

L’Ajuntament de l’Escala i el Museu d’Arqueologia de Catalunya, a través de la seva seu d’Empúries, impulsen un carnet cultural conjunt i gratuït amb l’objectiu d’incentivar la visita dels veïns del municipi empordanès als tres museus públics que hi ha a l’Escala (el MAC-Empúries, Alfolí-Museu de l’Escala, Museu de l’Anxova i de la Sal).

Per accedir a aquest carnet només cal estar empadronat a l’Escala i dur el document d’identitat a l’Oficina de Turisme, que lliurarà el carnet cultural de l’Escala, que dona accés als tres museus, de forma gratuïta i tantes vegades com es desitgi, en el període que va del 15 de setembre al 31 de març.

Aquesta iniciativa s’ha presentat públicament aquest dilluns, en un acte en què han participat l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, i el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Jusèp Boya. Es tracta d’una acció que forma part de l’acord marc de col·laboració existent entre el Departament de Cultura i l’Ajuntament de l’Escala per reforçar la recerca, conservació i difusió del patrimoni arqueològic i museístic d’Empúries i al municipi.

En aquesta mateixa línia de reforç de la col·laboració, ja s’ha treballat en la darrera campanya de promoció del municipi o en altres activitats que s’han desenvolupat de forma conjunta, com el festival Portalblau.

Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries
Porta d’entrada de la cultura grega i romana a la península Ibèrica, Empúries és un jaciment excepcional, on conviuen les restes d’una ciutat grega —l’enclavament colonial d’Empòrion— amb les d’una ciutat romana, l’antiga Emporiae, creada a inicis del segle I aC sobre les estructures d’un campament militar romà instal·lat durant el segle anterior.

Actualment Empúries constitueix una seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya que disposa d’un centre d’investigació, conservació, documentació i difusió permanent del seu patrimoni arqueològic. Empúries és un jaciment viu: cada any s’excava i surten a la llum nous tresors que ens ajuden a construir el relat històric.

Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala
L’Alfolí
és un dels edificis emblemàtics i el més antic de l’Escala. Era l’antic centre de comerç de sal, si bé va tenir més funcions des que va ser habilitat a la segona meitat del segle XVII. Va servir de magatzem, del punt de redistribució i de control de les mercaderies que arribaven per mar (sal, cereals i altres productes), i de les que s’exportaven (peix, salat i vi).

L’edifici és una excel·lent mostra de l’arquitectura gòtica civil tardana. Va ser adquirit per l’Ajuntament de l’Escala l’any 2006 i l’any 2017 se’n va finalitzar la restauració. Actualment funciona com a centre cultural i museu en el qual es pot visitar l’exposició permanent “l’Escala i la Mar d’Empúries”.

Museu de l’Anxova i de la Sal
Ubicat a l’antic escorxador, el Museu de l’Anxova i de la Sal mostra la història de la pesca i de la salaó de peix blau, des del segle XVI fins a l’actualitat, i ens submergeix en un temps, un patrimoni i uns coneixements únics a la costa catalana.

En el Museu de l’Anxova i de la Sal, a més de conèixer l’evolució de la pesca i de la salaó, ofereix al visitant exposicions temporals de gran format de temàtica etnològica i organitza periòdicament cicles de conferències sobre història, cultura i patrimoni organitzades pel Centre d’Estudis Escalencs.