Els nouvinguts a Roses s’interessen per aprendre i comprendre en català

VII Taller de Lectura i Conversa en Català

Divendres es va iniciar a la Biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses el VII Taller de Lectura i Conversa en Català

Divendres es va iniciar a l’Espai Z de la Biblioteca Municipal de Roses el VII Taller de Lectura i Conversa en Català

VII Taller de Lectura i Conversa en Català
Divendres es va iniciar a la Biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses el VII Taller de Lectura i Conversa en Català

L’objectiu principal del Taller de Lectura i Conversa en català, impulsat per l’Oficina de Català de Roses “és que els alumnes tinguin un espai on puguin complementar el seu aprenentatge a través de la lectura, de la qual sorgeixen temes que serveixen de motor per a que els participants al taller hi parlin , i ho facin en un entorn més natural, més col·loquial del que es pot fer en una aula”, va afirmar la directora de l’Oficina de Català, Mònica Corominas, en la inauguració de la setena edició del Taller de Lectura i Conversa que va tenir lloc a l’Espai Z de la Biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses.

Una iniciativa per difondre l’idioma i la nostra cultura per la que han passat més de 100 persones al llarg de les seves set edicions, el que deixa palès la voluntat dels nouvinguts en millorar l’expressió, però també la comprensió oral i escrita del català, i en la que enguany hi participen una quinzena de persones provinents, principalment, de Sud-Amèrica, el nord d’Àfrica i l’Europa de l’Est.

Però, aquest Taller no seria possible la seva realització sense que algú que l’impartís, i és aquí on entra en joc les rosinques Mercè Fages, Mar Pèlach i Montse Sastre, que de manera voluntària i altruista es van oferir a posar-lo en marxa. “Són set anys fent aquest taller, que el valorem de manera molt positiva i, per tant, tenim les mateixes ganes que el primer dia, ja que és una d’aquelles coses, com el Voluntariat per la llengua, que cobrant, possiblement, no les faries”, va afirmar Sastre.

En aquest primera sessió es van llegir textos sobre l’aprenentatge de segones llengües, el valor de l’estudi i de la lectura i un tercer sobre els efectes del turisme a la costa.

També, aprofitant la commemoració de l’Any Pompeu Fabra es va escollir com a llibre de lectura per a les pròximes sessions L’aventura de la llengua, obra d’aquest enginyer industrial i lingüista català.

Crida per no canviar de llengua als nouvinguts que parlen en català

Molts dels nouvinguts que participen o han participat en el Taller de Lectura  i Conversa comenten que quan es dirigeixen a alguna persona de Roses en català i aquesta veu que té dificultats o es dona compte que no el parla fluidament el canvien automàticament al castellà, “i vull fer una crida a tota la gent de Roses que no ho faci, que mantinguin i el parlin en català, perquè per la persona que l’està aprenent és bàsic i fonamental”, va expressar la Montse Sastre.

CALENDARI VII TALLER DE LECTURA i CONVERSA EN CATALÀ

MESOS DIES HORARI
Octubre Divendres 19 i 26 De 10:30 a 12 hores
Novembre Divendres 9, 16, 23, i 30 De 10:30 a 12 hores
Desembre Divendres 14* De 10:30 a 12 hores
Gener Divendres 11, 18 i 25 De 10:30 a 12 hores
Febrer Divendres 1, 8, 15 i 22 De 10:30 a 12 hores
Març Divendres 8, 15, 22, i 29 De 10:30 a 12 hores
Abril Divendres 5, i 12 De 10:30 a 12 hores
Lloc: Espai Z de la Biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses
El 14 de desembre es farà el Taller a l’Oficina de Català (Ca l’Anita)
Ho organitzen: Mercè Fages, Montse Sastre i Mar Pèlach / Biblioteca Municipal