Programa Reallotgem

Els pares i mares de Roses volen que les escoles facin jornada continua

Jornada continua a Roses
Diferents moments de la concentració per demanar la jornada continua a les escoles públiques de Roses

Els pares i mares de Roses es van concentrar ahir davant de l’Ajuntament per reclamar la jornada continua a les escoles públiques de la Vila

Convocats per la plataforma ‘Volem Jornada Contínua a Catalunya’, pares i mares de Roses es van concentrar davant l’Ajuntament per reclamar l’horari continuo de 9 a 14 hores de les escoles públiques, tal i com es fa a la majoria del territori espanyol.

Durant la manifestació, una de les mares Victòria Moreno va llegir el manifest per la jornada continua, que reproduïm a sota, “davant una bona quantitat de pares i mares, que ha estat una sorpresa molt agradable perquè no sabíem quants vindrien i hi ha força gent”, ha afirmat Moreno, la qual cosa vol dir que sembla que els pares i mares de Roses es mostren a favor que els seus fills facin la jornada escolar contínua.

Un dels assistents en aquesta concentració va ser l’alcalde de Roses en funcions, Joan Plana, el qual es va interessar per qui havia convocat la concentració, si les AMPAS de les escoles públiques de la Vila estaven al corrent, i en què consistia concretament la jornada continua, comprometent-se “a fer-li arribar el manifest de la jornada continua al delegat de serveis territorials d’Educació a Girona, Martí Fonalleras en nom dels pares i mares de Roses”, ha assegurat Joan Plana.

Jornada continua arreu de l’estat espanyol

La jornada continua es va iniciar a implantar per primer cop l’any 1990, sent Canàries la primera que la va aprovar. Trenta anys després, al 2010, el model es va establir a tots els col·legis d’Andalusia i Extremadura, on es va utilitzar l’argument que a les tardes feia molta calor per a estar en classe.
Actualment, el  95% dels estudiants asturians ja fan jornada continua, a l’igual que Castilla La Manxa, Castilla-Lleó, Múrcia i les illes Balears.
A la comunitat de Madrid són el 80% de les escoles públiques la tenen implantada, una tendència que va augmentant a Galícia, La Rioja i Cantàbria, a l’igual que a Aragó.

I a la Comunitat Valenciana ha estat aquest mateix curs on s’ha instaurat la jornada continua.

En canvi, les comunitats de Catalunya, Páis Basc i Navarra són les úniques que encara fan jornada partida a les seves escoles públiques. 

Manifest per la jornada contínua

Benvinguts i benvingudes,

Avui ens reunim davant del nostre Ajuntament per a transmetre un missatge.

Els aquí presents som famílies, pares i mares, avis i àvies, que desitgem tenir dret a triar la jornada escolar que creguem més convenient per als nostres fills.

Tenim l’horari escolar més llarg i antic de tota Europa. Un horari que ocasiona que hi hagi nens dormint sobre les seves carpetes a les 3 de la tarda perquè estan cansats, esgotats, amb poca atenció. Un horari que impedeix a un nen petit dormir la migdiada, perquè ha de tornar a les 3 a l’escola. Un horari que fa que els nens que no es queden a dinar, hagin de realitzar 4 desplaçaments al dia, amb l’estrès i el cansament que provoca, i la despesa en bitllets, benzina i contaminació ambiental. Un horari que gairebé obliga les famílies a pagar menjadors, perquè cap treball et permet sortir a les 12.30 i tornar a les 3.

Parlem de flexibilitzar, d’escurçar, de conciliar l’horari laboral, però i què dels nostres nens? Per què no tenen dret a un horari més flexible? Qui s’ocupa d’ells? Tenim les més altes taxes d’estrès infantil, de nens sense temps per a jugar, per a estar amb la seva família, per a gaudir de temps lliure. Nens sotmesos des de petits a ritmes frenètics de vida.

Nosaltres com a pares i mares, sabem millor que ningú, què és el millor per a ells. Volem que el temps que passen a l’escola sigui productiu i de qualitat i el temps que passen fora també ho sigui. I per això necessitem un horari que ens permeti conciliar millor la vida familiar amb l’escolar i poder atendre les necessitats dels nostres petits després de les classes.

Amb la jornada contínua, que aquí reivindiquem, l’escola no tanca abans, manté els menjadors i les extraescolars per a qui les necessiti, però ofereix la possibilitat de recollir als nens en diferents hores. És un horari que no perjudica a ningú, però que beneficia a molts. Un horari inclusiu, conciliador, flexible, sostenible, estalviador.

No tinguem por a un canvi en el sistema de vida de la nostra societat quan hi ha molts més països i comunitats que el practiquen des de fa generacions.

Deixem que les escoles i les famílies puguin decidir quina jornada escolar volen impartir.

Gràcies a tots per venir avui.
Gràcies per creure que es poden canviar les coses a millor.