Els Pastorets, fidel reflex del món actual ple de refugiats, pobresa, solidaritat i opulència

Els Pastorets de Roses

En Bato (Pau Magester) i l'alcalde Borrego (Ignasi Tomàs) en un escena de Els Pastorets de Roses

El passat dia de Sant Esteve es va representar al Teatre Municipal la 34ª edició de Els Pastorets de Roses

Els Pastorets de Roses
En Bato (Pau Magester) i l’alcalde Borrego (Ignasi Tomàs) en un escena de Els Pastorets de Roses

Tot just abans d’iniciar-se la 34ª representació de Els Pastorets de Roses, l’advocada i membre del Grup de Teatre de Roses,Teresa Seseras, va sortir a l’escenari per llegir una reflexió que Daniel Baremboim, director d’orquestra d’origen argentí nacionalitat espanyol, israelià i palestí, va realitzar després del concert que es va celebrar el dia de Nadal a la sala dels drets humans de l’edifici de l’ONU.
“Una reflexió i un desig, segons va dir Seseras sobre que “estaria bé retornar als ideals de la Revolució Francesa de Igualtat, Llibertat i Fraternitat perquè al món hi ha massa injustícia i massa patiment. Una reflexió, va continuar Teresa, “que va insistir molt en la Fraternitat, suposo que per la crisi actual del refugiats. Crisi per la poca voluntat dels països més rics d’acollir en les condicions que caldrien a les persones que abandonen el seu país a causa de la guerra”. Un text en el que Baremboim també es va referir a la pobresa, l’atur i la manca de possibilitats de la gent de tenir una vida digna.

“I és curiós, va remarcar la lletrada, “perquè Els Pastortets també té a veure en tot això, pel territori on transcorre la història, la pobresa de la gent senzilla i la seva solidaritat, l’opulència dels més rics i el pelegrinatge de Maria i Josep sense que ningú els vulgui acollir fins haver-se de refugiar en una miserable cova. Però hi ha esperança, va cloure Seseras, perquè hi ha el Redentor, així que sigueu feliços aquests dies i sempre, però també lluitadors i solidaris perquè al món hi ha massa pobresa i massa sofriment”.

34ª representació de Els Pastorets de Roses

En aquesta trenta-quatrena edició de Els Pastorets de Roses es van estrenar nous actors en els personatges de Bato, Borrego i en un dels Sant Miquel, tot i que a darrera hora l’actor que havia de fer de l’alcalde Borrego, en Jaume Guitart, no va poder ser-hi sent substituït pel director del Grup de Teatre de Roses, Ignasi Tomàs.

Cal destacar que aquesta representació de Els Pastorets va finalitzar amb una altra novetat ambles dues germanes Scheneider, la Clàudia i la Ilona, cantant l’Ave Maria, sent que el primer cop que ho feien totes dues.

Els Pastorets és una representació teatral, típica catalana, amb més de dos segles d’antiguitat, i multitud d’escriptors i autors n’han fet la seva versió. En el cas dels Pastorets de Roses, l’origen s’ubica a Olot, ja que la representació que cada any es fa al TMR prové d’un text d’Antoni Molins amb música d’Ignasi Rubio i adaptat per Joaquim Danès, tots tres olotins.

Però l’origen del gènere dels Pastorets els trobem en els drames religiosos medievals, on l’Adoració dels pastors va ser el punt de partida d’antigues celebracions que els fidels interpretaven durant la nit de Nadal.

Els Pastorets explica la història d’uns pastors que al rebre la notícia del naixement del Messies donada per un àngel decideixen anar a veure’l per adorar-lo, però les forces del mal, representades per dimonis, intenten impedir-ho. Però els Pastorets compten amb les forces del bé, representats per àngels, que els ajudaran a arribar fins al nen Jesús.

I la història dels Pastorets de Roses, sota la direcció d’Ignasi Tomàs, es basa en les aventures d’en Bato, en Borrego i els pastors que van cap a Betlem a adorar a Jesús, i entremig es troben amb les trampes que els dimonis capitanejats per Llucifer els hi han  preparat.

Unes 110 persones entre figurants i actors no professionals composen aquesta representació rosinca dels Pastorets, on els personatges principals per ordre d’aparició són Llucifer, Satanàs, l’esclau Uriel, la seva amada Sara, els pastors Borrego i Bato, la vella sàvia Soff, els àngels Sant Gabriel i Sant Miquel, el terratinent i pare de Sara, Isaac, i en Josep, Maria i Jesús.

El proper diumenge 3 de gener es portarà a terme a les 18:30 hores la segona i darrera de Els Pastores de Roses d’aquestes festes de Nadal.