Cinema a la Fresca

Els pescadors de Roses assoleixen un èxit de participació en la festivitat del seu patró

Revetlla de Sant Pere dels Pescadors de Roses
Diferents moments de la celebració de la Revetlla de Sant Pere dels Pescadors de Roses

Els pescadors de Roses van celebrar la festivitat del seu patró, Sant Pere Pescador, amb una gran convocatòria de públic conjuminant tradició, gastronomia i música

Després de dos anys sense celebrar-se per la pandèmia, ahir els pescadors de Roses van celebrar la festivitat del seu patró, Sant Pere Pescador. Una celebració que per motius logístics, va canviar d’ubicació, deixant la platja del Rastrell per portar-la a terme a la platja de La Perola.

Una celebració que es va encetar amb el parlament de l’alcalde de Roses, Joan Plana, que va significar que “la relació de Roses amb el mar és absolutament indestriable. Roses no existiria sense el mar i, per tant, també podem dir que Roses no existiria sense la gent del mar. Avui celebrem el dia del patró dels pescadors, però de la mateixa manera que Sant Pere Pescador vetlla per la història, les tradicions i el benestar dels pescadors, podem dir també que els pescadors són els patrons de tots, perquè ells vetllen per la nostra història, els nostres orígens i, en definitiva, per la nostra identitat, per tant, feliç revetlla de Sant Pere!, feliç dia dels pescadors!, que també és la festa de tot Roses, i llarga vida a la gent del mar!”.

Després de la benedicció de la festa per part del mossèn de Roses, Josep Puig, el president de les Federacions de Pescadors de Girona i Catalunya, i Patró Major de Roses, Antoni Abad, va voler “agrair al nostre Ajuntament, a la gent que sempre respon, al mossèn per la seva col·laboració any rere any perquè es molt important per a nosaltres la seva benedicció, al cafè bar Si Us Plau, que cada any ens ajudava en la nostra festa però que per raons d’espai hem hagut de canviar de platja, al GEN Roses que també ens ha acollit molt bé i, a més, comptem amb la mainada que està fent el seu campus d’estiu per tirar de l’art, nens i joves als quals els hem fet uns tallers i una formació per a que també coneguin com es pescava abans”. Tot seguit Abad ha demanat un aplaudiment “per a tots els pescadors i no pescadors que ens han deixat durant el temps que ha durat aquesta pandèmia”.

Tot seguit, tots els assistents a la platja, petits, mitjans i grans, ha anat fins a l’aigua per pescar amb la modalitat de la tirada de l’art i aconseguir un bon botí de pesca. Mentrestant els pescadors de Roses s’havien posat mans a l’obra i començar a fer milers de sardines a la brasa perquè ningú es quedés sense esmorzar.
I tot això, amenitzat per les havaneres interpretades pel grup Els Pescadors de la Badia de Roses, composat per Joan Romañach, Josep Lluís Cardona i Tomàs Holger.

Dos anys després, i deixada poc a poc la pandèmia enrere, els pescadors van tornar a recuperar la celebració del seu patró amb la dotzena edició de la tirada de l’art, que va esdevenir tot un èxit. “Sí, per nosaltres ha estat un èxit total per la quantitat de gent que ha vingut, que demostra que tenia ganes de participar en la festa, tot i que el dia no ha acompanyat massa al principi, en estar núvol, després ha anat  tot molt bé, i estem molt contents”, va afirmar el patró major de Roses.

Un èxit en el que també va influir el canvi d’emplaçament, “a la platja del Rastrell estàvem molt bé, però ha arribat un moment que ja no hi cabíem i el poder gaudir de tot l’espai que ens ofereix la platja de La Perola ha fet que tot anés molt bé i que la gent hagi pogut participar i gaudir molt més”, va significar Antoni Abad.

La celebració de la festivitat de Sant Pere Pescador va continuar a la nit amb un ball a càrrec de l’Orquestra Montecarlo, que a l’igual que la tirada de l’art també va veure un canvi d’emplaçament, ja que en lloc de celebrar-se a la Rambla Ginjolers es va dur a terme a la plaça del teatre, esdevenint també un èxit d’assistència per part de la gent de Roses, ja que es van aplegar entre 300 i 400 persones, les quals es van quedar fins al final del concert demanant als músics que cantessin més. I aquest van correspondre allargant l’actuació musical fins arribar a les 2 hores i mitja.