Els pescadors de Roses en època medieval, protagonistes del nou llibre de Marcel Pujol

Llibre de la Cort de la Mar de Roses

El nou llibre de Marcel Pujol, ‘Llibre de la Cort de la Mar de Roses’, es tracta d’un treball de recerca inclòs en la col·lecció Promediterrània, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roses

El Llibre de la Cort de la Mar de Roses és un acurat estudi sobre el contingut d’un manuscrit de 78 folis conservat a l’Arxiu Històric de Girona, que recull ordinacions, sentències i concòrdies inèdites i relacionades amb l’exercici de la pesca a la badia i el cap de Creus al llarg del segle XV. Els doctors Marcel Pujol i Alfons Garrido n’han fet una transcripció i un comentari crític, amb l’objectiu de posar a disposició dels investigadors una nova font de coneixement sobre la pesca marítima catalana a la Baixa Edat Mitjana.

El primer tribunal de pesca conegut

El document revela l’existència d’una cort específica de justícia dedicada a debatre i jutjar els afers de pesca dins dels límits de la “Mar de Roses”, fins ara desconeguda. L’acció d’aquest tribunal reflecteix els interessos contraposats i les complexes relacions econòmiques, socials i jurídiques al voltant de l’explotació del mar. És, en resum, un viatge al paisatge humà del litoral en època medieval, on pescadors locals, institucions, el monestir de Santa Maria de Roses, els comtes d’Empúries i els veïns de Castelló i Cadaqués s’entrellacen en una apassionant història de dominació, conflictes, litigis i canvis en la indústria pesquera d’ara fa sis segles.

Treball de recerca inclòs en la col·lecció Promediterrània

El Museu de la Pesca va impulsar la col·lecció Promediterrània amb l’objectiu de salvaguardar i divulgar textos i testimonis històrics d’interès per a la història de la pesca al litoral català de tots els temps. Va iniciar-se el 2006 amb l’edició de les Ordinacions de la Pesquera de Cadaqués i des de llavors s’han publicat dos títols més. Ara, s’edita aquest de treball de recerca amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roses i l’ajut del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP).

Presentació

L’acte de presentació de ‘Llibre de la Cort de la Mar de Roses’ tindrà lloc el proper dilluns 25 de novembre, a les 19 h, a la Biblioteca Municipal de Roses i comptarà amb la participació dels autors del llibre, Marcel Pujol i Alfons Garrido, l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i el president del GALP Costa Brava, Antoni Abad.