Els peus esdevenen una part molt important després de rebre tractament per curar un càncer

El vestíbul del Teatre Municipal de Roses es va emplenar en la commemoració del Dia Mundial contra el Càncer

Ahir, al Teatre Municipal de Roses es va donar a conèixer el projecte de Podologia Oncològica amb motiu de la celebració del Dia Mundial Contra el Càncer

Roses va celebrar ahir divendres, 2 de febrer, el Dia Mundial Contra el Càncer que la Organització Mundial de la Salut, el Centre Internacional de Investigacions sobre el Cáncer (CIIC) y la Unió Internacional Contra el Cáncer (UICC) commemoren el 4 de febrer. Un dia Internacional que té com objectiu augmentar la conscienciació i mobilitzar a la societat per a avançar en la prevenció i control d’aquesta malaltia.

De fet, l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) té com a objectiu aconseguir el 70% en supervivència l’any 2030.

L’acte d’ahir, organitzat per la Fundació Roses Contra el Càncer, es va portar a terme al vestíbul del Teatre Municipal de Roses, i va consistir en una xerrada impartida per la Dra. Maise Cunill, podóloga de la Clinica Santa Creu de Figueres, i el Dr. Oriol Turró, coordinador de l’Institut de Recerca Glòria Compte de la Fundació Salut Empordà.

Núria Páramo, presidenta de la Fundació Roses Contra el Càncer, en el moment de la presentació va voler “dedicar a aquest acte a Diego Vieyra, que ens ha deixat sobtadament fa pocs dies, i tot i que portava poc temps dins de la Junta de la Fundació, tenia molta dedicació i moltes ganes d’ajudar, i per això li estem molt agraïts”.

La xerrada la va encetar la doctora Cunill per parlar de l’estudi de les Alteracions Unguials en els pacients oncològics, que va proposar al doctor Turró d’engegar-ho donat que des de la seva professió de podològa va detectar que molts efectes secundaris del tractament de quimioterapia es manifestaven en les ungles dels peus. Així, que des de la Fundació Salut Empordà es va encetar aquest estudi al passat mes de novembre del 2023 amb el suport econòmic de la Fundació Roses Contra el Càncer.
El doctor Oriol Turró va finalitzar la conferència fent cinc cèntims de la recerca en càncer de l’Alt Empordà que porta a terme des de l’Institut de Recerca Glòria Compte.

ViladeRoses va tenir l’oportunitat de parlar amb els dos metges, i Maise Cunill, després de dir-nos que “els peus són molt importants perquè segons com caminem podem tenir problemes de genolls, de maluc o d’esquena perquè són els que ens aguanten tot el cos”, va explicar que el projecte que està duent a terme “és podologia encarada als efectes secundaris que tenen els malalts de càncer amb l’objectiu de pal·liar aquests efectes per a que els pacients assoleixen una millor qualitat de vida. I és que, segons va dir durant la xerrada, “les ungles dels peus són les primeres en delatar que hi ha un efecte secundari del tractament”.

Per la seva part, Oriol Turró va explicar als assistents la funció que porta a terme l’Institut Glòria Compte “en quant a temes relacionats amb el càncer, i l’assessorament i suport que donem als investigadors, com és el cas de la Dra Maise, així com els treballs de recerca que estem fent, tant a nivell poblacional com de territori, de les malalties oncològiques”.

Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial contra el Càncer, La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) ha donat a conèixer les xifres del càncer a Catalunya. Xifres que mostren un augment dels casos del 11,59% al 2023 respecte a l’any anterior. Una dada gens bona, però que el doctor Turró va matisar afirmant que “les deteccions en l’època de la Covid no van ser immediates en no poder fer tan de seguiment, i pot ser que hagi un efecte compendi respecte a anys anteriors”.

Pel que fa a l’entitat organitzadora de la xerrada, la Fundació Roses Contra el Càncer, el doctor Oriol Turró va destacar “la funció social que fa la Fundació Roses Contra el Càncer de divulgació sobre les accions que duu a terme sobre el càncer, i que es precisament el que hem vingut a fer aquí, de com poder treballar en els factors de risc de càncer, ja que no només és important la part de tractament i cura, sinó com podem prevenir amb la nostra actitud, amb la nostra conducta del dia a dia, el risc de patir càncer”.

I parlant de prevenció la podòloga Cunill va afegir que “aquesta és la intenció, quan finalitzem l’estudi de Podologia Oncològica el propòsit és aquest, de poder pal·liar els símptomes”.

Està previst que l’estudi sobre Podologia Oncològica estigui enllestit entre mitjans i finals d’aquest any, per posteriorment donar-lo a conèixer tant a metges oncològics com al personal sanitari dels Centres d’Atenció Primària de Catalunya “perquè sàpiguen, perquè ho tinguin present, que a les ungles dels peus hi ha alteracions després d’haver fet tractament per curar el càncer, i si ho saben, poden actuar per tal de millorar la qualitat de vida del pacient”, van apuntar tots dos metges.

Exit mobile version