Els plens de l’Ajuntament de Roses tenen un important dèficit: el Reglament Orgànic Municipal

Qüestionari de mitja legislatura a Joan Plana, portaveu d'ERC Roses

Joan Plana, portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Roses

Ajuntament de Roses
Joan Plana, portaveu d’ERC de Roses

Aquesta setmana, hem superat el principal tràmit per a poder considerar que el nou mandat ja funciona a plena normalitat: el primer ple ordinari.

Les reflexions sobre els 12 punts que es varen tractar quedaran fidelment recollides tant a l’acta de la sessió com a les diferents xarxes socials del nostre grup per a tots aquells que les vulguin consultar. I és que aquest, és un dels compromisos que ens hem marcat per aquests 4 anys: apropar la política municipal a la gent.

Durant anys, molts anys, la política de casa nostra ha estat una matèria reservada per a una minoria formada per membres de partits, exregidors, afectats per alguna decisió urbanística, opinòlegs i algunes honroses excepcions d’alguns ciutadans interessats per la vida pública de la ciutat. La majoria de la gent, però, quedava al marge del seguiment de la feina que es feia des de l’Ajuntament.

Revertir aquesta situació és una tasca tant complicada com de llarg recorregut, però, com tots els llargs viatges, comença amb un petit pas.

En el nostre cas, el primer ‘passet’ que hem decidit donar és el de deixar de concebre la representació com una delegació absoluta durant 4 anys. Al llarg del mandat, hem de fer l’esforç d’informar i interactuar amb la gent per tal d’acostar-los, mica a mica, a la gestió de la seva ciutat.

Coses tant senzilles com radiar els plens per totes les xarxes socials a la nostra disposició, donar comptes periòdicament de forma pública de la tasca que realitzem o establir horaris d’atenció a la ciutadania per part dels regidors de l’oposició són alguns dels petits passos que ens hem proposat donar durant la primera part d’aquest mandat en aquest àmbit.

El primer ple ordinari, però, va deixar de nou al descobert una important mancança sobre la qual cal donar importants passos: el ROM. El Reglament Orgànic Municipal, que regula, entre altres coses, el funcionament dels plens, ha quedat totalment antiquat i anquilosat en una forma antiga de fer política. La impossibilitat de replicar a les respostes del govern a la part final, la prohibició explícita del debat en el torn de precs i preguntes o la negativa a permetre la participació ciutadana són alguns exemples de punts que cal canviar.

Per avançar en l’apropament de la política municipal a la gent de Roses, doncs, reformar el ROM és un pas tant simple com imprescindible. Després d’això, quedarà encara un munt de feina per fer, però pas a pas, aquest ha de ser un dels primers objectius. Per part nostra, lluitarem per aconseguir-lo, que ningú ho dubti!

Joan Plana
Portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Roses