Els Premis Arjau reconeixen la dedicació de 5 dones de Roses envers el turisme, el comerç i la gastronomia de la Vila

Premis Arjau

Les cinc dones guardonades amb l'alcadessa Montse Mindan, Ferran Roqué i Miquel Gotanegra

Els Premis Arjau es van lliurar per quart any consecutiu en el marc de la Festa del Mar de Roses

Premis Arjau
Les cinc dones guardonades amb l’alcadessa Montse Mindan, Ferran Roquer i Miquel Gotanegra

Cinc dones i empresàries, Carme Gómez Plana , Conxita Mach Batlle, Margarita Aguilà Santalucia , Pilar Simón Sayols i Mercè Portell i Poch, van ser les guardonades en la  quarta edició dels premis Arjau, lliurats en el mar de la 9ª Festa del Mar de Roses.

El premi Arjau és un reconeixement que els empresaris de Roses concedeixen a persones  vinculades al municipi, que han tingut una trajectòria exemplar i que amb la seva dedicació i entrega han ajudat a posicionar Roses com a població turística capdavantera. L’entrega dels guardons l’ha fet el president de l’Estació Nàutica Roses-Cap de Creus i de Roses Comerç, Miquel Gotanegra. A l’acte, que es va dur a terme ahir al vespre a la Ciutadella de Roses, hi va assistir el president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i diputat, Ferran Roquer; l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan; i Gemma Coll, membre del comitè executiu de la Cambra de Comerç de Girona.

Un reconeixement a aquestes cinc dones “que és una clara mostra de l’evolució que ha fet el turisme des dels anys 60 del segle passat fins a l’actualitat. Unes dones que han treballat el comerç i el turisme de sol a sol i de dilluns a diumenge. Són unes dones que van treballar intensament i en unes circumstàncies molt diferents a les d’ara i que amb el seu treball i esforç han marcat un camí i un trajecte que són referència per a tots nosaltres”, va significar Gotanegra, l’impulsor d’aquests premis Arjau.

Cinc empresàries referents  a Roses

Carme Gómez Plana

Carme Gómez Plana va començar ajudant a la seva mare al negoci de venda de souvenirs que tenia la família al carrer Sant Telm de Roses , i tot d’una es va haver de fer càrrec no només d’aquesta botiga sinó de la botiga de comestibles que tenia el seu marit al carrer Joan Badosa. Amb les seves dues filles molt petites,  es va quedar viuda i es va haver d’espavilar i tirar endavant tota sola els dos negocis.

Els negocis van anar evolucionant fins a convertir-se en una botiga de temporada de joguines i articles de platja, i en una altra botiga de joguines. Carme Gómez ha estat sempre una dona molt activa, molt treballadora i amb un gran esperit lluitador. Fa més de 20 anys que es va jubilar i va passar el relleu a les seves dues filles, la Carmen i la Cati .

La Carme diu que el seu esperit lluitador l’ha ajudat sempre a tirar endavant malgrat les adversitats que la vida li ha portat.

Conxita Mach Batlle

Procedent de Banyoles , l’any 1969, Conxita Mach Batlle va aterrar a Roses  amb el seu marit amb l’esperança d’iniciar un camí dins el sector del comerç, amb una aposta clara per la roba de qualitat, que ha resultat molt exitós. L’any 1972 van obrir una bugaderia industrial al sector d’Empuriabrava i la primera botiga de roba Mach a Roses. També van posar en marxa la tintoreria El Cisne. Per Conxita Mach treballar sense mirar el rellotge, ser constant, molt  professional, tenir un tracte exquisit amb el client i invertir bona part del que es guanya són les claus de l’èxit d’un bon empresari. Ella ha sabut transmetre als seus quatre fills els valors que ha aplicat als seus negocis.

Margarita Aguilà Santalucia

Margarita Aguilà Santalucia és l’ànima del restaurant l’Almadrava i dels Apartaments Santallúcia de Roses. Hi ha dedicat 50 anys de la seva vida, 50 anys de feina incansable que no ha estat fàcil per una dona que va haver de pujar tota sola 7 fills.

Quadres de pintors de Roses o de joves talents, taules impecablement parades, flors collides al camí de ronda, tot net i polit amb gust exquisit. Cada detall, encara ara, és examinat minuciosament per ella.

Per Margarita Aguilà, Santallúcia és la seva vida i la dels seus fills. Donar i fer feliç a la gent que l’envolta és el que més li ha agradat sempre.

Quan no hi és a Roses la Margarita enyora cada racó, però sap que pot estar  tranquil.la perquè ha sabut transmetre la seva manera de fer als seus fills.

Pilar Simón  Sayols

La constància i la tenacitat de Pilar Simón  Sayols van fer possible que el local que ella va obrir l’any 1964  juntament amb el seu marit a la platja de Canyelles,  on es servien entrepans i begudes als turistes, s’hagi convertit avui en dia en un restaurant referent amb una matèria primera, el peix, excel·lent; i on la qualitat tant del producte com del servei sempre han estat la premissa.

 Fins als 80 anys Pilar Simón va estar al capdavant del restaurant La Gua Gua . El seu fill Joan la va a veure cada dia per explicar-li com ha anat la jornada al restaurant i ella continua vetllant perquè es mantingui la qualitat que ella sempre va procurar que hi hagués. Una filosofia que no només ha impregnat el negoci sinó que ha sabut transmetre molt bé als seus tres fills.

Mercè Portell i Poch

Mercè Portell i Poch és el pilar i l’ànima de l’Hotel Terraza, un establiment amb una llarga història que ella ha ajudat a construir. L’any 1935 Honorat Gotanegra va inaugurar aquest establiment a la platja de Roses i el seu fill i continuador del negoci familiar, Norat Gotanegra Vilà, es va casar el 1961 amb una jove de vint anys que provenia de Castelló d’Empúries.

Va ser una dona avançada a la seva època, que va anar a Montpellier a estudiar comerç i que dominava l’idioma francès a la perfecció. La Mercè es va convertir en referent a l’hotel. La seva predisposició constant, el tracte familiar cap als clients, i la seva ajuda professional i dedicació al marit i als fills van ser la pedra angular d’un negoci en constant creixement, basat en la qualitat i en la innovació, i en un servei proper que s’ha mantingut intacte tot i al pas dels anys.

Viuda des de fa 23 anys es va haver de posar a pilotar la nau, amb 4 fills i una gran responsabilitat professional. Actualment continua ajudant a tirar endavant el Grup Terraza.

Quarts premis Arjau

Amb l’entrega dels premis Arjau es vol reconèixer la tasca duta a terme per persones relacionades amb el municipi i que han destacat per la seva trajectòria de referència, que han aconseguit deixar empremta , marcar un camí a seguir i portar el nom de Roses arreu.  Les dues entitats que els concedeixen consideren que el nom del guardó, Arjau, és molt adient per uns reconeixements d’aquest tipus ja que la paraula serveix per designar la barra de ferro o de fusta que es fixa a l’eix del timó d’una embarcació i la fa moure, “de la mateixa manera que els guardonats són persones que impulsen amb la seva feina i dedicació constant el nostre municipi i ajuden a conduir-lo cap a l’excel.lència”, va destacar Miquel Gotanegra.

Èxit de la 9ª Festa del Mar i del 2on ‘Market Hola Estiu’

Unes 1.200  persones es van inscriure a la vuitantena d’activitats que aquest cap de setmana  s’ofereixen en la Festa del Mar de Roses a preus populars. La celebració, que ha arribat a la novena edició,  té per objectiu mostrar als visitants tot el potencial turístic del municipi i divulgar els extraordinaris atractius de la zona .

Durant la Festa del Mar, que vol ser una jornada de portes obertes per donar la benvinguda a la temporada d’estiu, el visitant va poder gaudir, per un preu a partir de cinc euros, d’ excursions marítimes a Cadaqués, Cap de Creus i al Cap Norfeu, en caiac, batejos de windsurf, de caiac, de vela i de paddle surf ,sortides en menorquina per la badia de Roses, un circuit de minigolf,  Banana, excursions en tren a Punta Falconera i al Puig Rom, 20% de descompte al parc aquàtic Aquabrava, entre d’altres activitats . També es van organitzar visites guiades per la Ciutadella i el Castell de la Trinitat. A més, es va comptar amb l’activitat Butterfly Park de Castelló d’Empúries que ofereix un 2×1 als participants de la Festa del Mar.

I la segona edició del ‘Market Hola Estiu’, innovadora proposta de Roses Comerç que es va dur a terme dissabte al vespre en el marc de la Festa del Mar a l’esplanada de la Ciutadella de Roses, va esdevenir, també, en un èxit de públic. Amb voluntat renovadora, l’Associació de Comerciants de Roses, va voler donar un gir i un nou format a la Fira que s’ha dut a terme els darrers anys .
‘Market Hola Estiu’ va reunir una vintena de comerciants que van exposat els seus productes relacionats amb la moda, l’artesania, els complements, on es va poder gaudir d’un espai gastronòmic per degustar les especialitats dels comerciants rosincs.
Cal destacar que els assistents va poder gaudir d’una desfilada de moda,  d’actuacions musicals, ja que al costat es va celebrar el Dia de la música, mentre la mainada participava en un taller infantil.