Mes de paraules

Els productors de poma de Girona preveuen una collita de 87.180 tones

Poma de Girona
87.180 tones de poma preveuem recollir els productors gironins

Aquesta quantitat suposa un 12% més que l’any passat, gràcies a un clima benèvol, sense grans pedregades, glaçades i episodis de vent

Els productors de poma de les comarques gironines preveuen aquest any una collita de 87.180 tones, un 12% més que en la campanya anterior.
L’absència de grans pedregades, episodis de vent i altres accidents meteorològics que en els últims anys van reduir la collita són les raons que expliquen l’excel·lent temporada que arrenca amb la collita de les varietats més primerenques i que s’allargarà fins a finals d’octubre.

Si les previsions es compleixen, Poma de Girona tindrà enguany la millor collita de poma dels darrers tres anys. Les més de 87.000 tones que els productors  preveuen recol·lectar suposen un augment considerable respecte les xifres de l’any 2018, que es va tancar amb una producció de 77.539 tones i les del 2017, quan es van collir poc més de 79.300 tones, segons dades de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat).

Adaptar-se al canvi climàtic

Les condicions climàtiques durant la primera part de la temporada han permès recuperar part dels quilos perduts ara fa un any per les glaçades, pedregades i vent i ha fet avançar també la collita entre 3 i 7 dies respecte l’any 2018, en el cas de Girona.

Malgrat que l’any 2019 està sent especialment calorós, ja fa temps que els productors de la IGP (Indicació Geogràfica Protegida) Poma de Girona es van adaptant al canvi climàtic per pal·liar-ne els efectes negatius. La reconversió a seleccions de la varietat Gala que agafen color en condicions més càlides (60% de la superfície en 6 anys), l’ús de xarxes anti-pedra (57% de la superfície) per lluitar contra l’estrès climàtic, la utilització de reg gota per l’estalvi d’aigua (74% de la superfície) són algunes de les mesures per adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic. Al mateix temps, des les empreses de la IGP s’estan adoptant mesures per contribuir a l’impacte que genera l’activitat. La principal mesura és la reducció de l’ús de fertilitzants químics, principal causa de la petjada de carboni, de la producció de poma, mitjançant la seva substitució per fertilització orgànica i la utilització de mètodes de racionalització del seu ús.

Totes les varietats conreades a la demarcació preveuen incrementar la producció respecte als anys anteriors. Destaca sobretot l’augment d’un 39% de la varietat Fuji, que passarà del 6.699 tones produïdes l’any passat a les més de 9.300 previstes. Un any més la poma Golden encapçalarà la producció (26.250 tones), seguida de la Gala (22.314 tones) i a més distància hi haurien la Granny Smith (11.270 tones) i les varietats vermelles (10.780 tones).

La producció gironina representarà aproximadament el 29% del total de l’estimada a Catalunya que enguany es preveu tancar amb prop de 300.000 tones, un 11% més que fa un any quan es va registrar la pitjor collita dels darrers cinc anys. A Catalunya també es preveu un avançament de a collita d’entre 3 i 5 dies.