Els robatoris amb força o violència i altres delictes baixen a Roses durant el darrer any

unta de Seguretat Local
La Junta de Seguretat Local de Roses renida a l'Ajuntament / Foto: arxiu

Ahir dilluns, 2 de desembre, es va celebrar a la sala de plens de l’Ajuntament de Roses una nova reunió de la Junta Local de Seguretat de Roses per fer balanç de l’estat de la seguretat a la Vila durant el darrer any

Junta de Seguretat Local
Cossos de seguretat i autoristats assistents a la Junta de Seguretat Local de Roses

La Junta de Seguretat d’ahir va ser la més nombrosa de les celebrades fins ara a Roses. Va comptar amb l’assistència de l’alcaldessa de la Vila, Montse Mindan, del regidor de Seguretat Ciutadana, Àngel Tarrero, del delegat territorial del Govern, Eudald Casadesús, del director dels Serveis Territorials d’Interior, Albert Ballesta, del representant de la Subdelegació de Govern, Enric Martínez, així com representants de Policia Local de Roses, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional, Guàrdia Civil, Agents Rurals i Bombers de la Generalitat..

Durant la sessió, els diferents cossos de seguretat van fer balanç de les dades i resultats recollits durant l’any 2013, posant de manifest un clar descens en el nombre d’incidències i actes delictius produïts a la població respecte als mateixos períodes de l’any anterior.

Així, pel que fa a la tasca realitzada per Mossos d’Esquadra, les dades comptabilitzades entre  novembre de 2012 i octubre de 2013, parlen d’una reducció del 19,2% d’incidents generals (serveis sobrevinguts i no programats que es realitzen a demanda ciutadana). De la mateixa manera, els fets relacionats amb infraccions de tipus penal, han baixat també en el municipi en un 15,6%. Conseqüentment, les detencions han disminuït un 8%, mentre que una altra dada molt positiva ha estat la relativa a la resolució de casos, que ha augmentat en un 6,41%.

De les detencions realitzades a la població, un 15,1% han estat practicades per la Policia Local de Roses, mentre que el 84’9% restant ha anat a càrrec de Mossos d’Esquadra (incloent-hi les realitzades pel servei Albatros -patrulles mixtes integrades per agents de Mossos i de Policia Local).

Els robatoris amb força s’han reduït en un 30,97%, i els comesos amb intimidació o violència, un 46,50%. Pel que fa al nombre de delictes i faltes penals, els fets coneguts a Roses han disminuït un 18,64% i un 11,4%, respectivament.

unta de Seguretat Local
Un moment de la sessió de la Junta de Seguretat Local celebrada a l’Ajuntament de Roses

Pel que fa a la seguretat en la circulació, la Policia Local de Roses ha realitzat durant 2013 (fins a data 1 de desembre), el control de 1.283 vehicles, comptabilitzant 16 denúncies per excés de velocitat, 33 per conducció sota els efectes d’alcohol o drogues i 159 per contaminació acústica o falta de documentació. En l’apartat de sinistralitat, s’han comptabilitzat 110 accidents de trànsit, amb un resultat de 32 ferits lleus i 2 greus, sense que s’hagi produït cap víctima mortal.

Els agents locals han dut també a terme 453 actuacions de seguretat ciutadana, 793 serveis de proximitat (control d’accessos a centres escolars i equipaments, suport a les activitats de l’associacionisme, seguretat en àrea comercials,…), 246 de suport a la justícia, i han tramitat 846 actes de policia administrativa (195 d’elles per venda ambulant, amb 2,5 tones de material decomissat). Les tasques de policia assistencial (teleassistència, classes d’educació vial, etc…) han arribat fins a les 3.477.

Per últim, 315 objectes han estat lliurats a l’oficina d’objectes perduts de les dependències de la policia rosinca, 303 dels quals han pogut ser retornats als seus propietaris.

Per la seva banda, en el període comprés entre juny i novembre de 2013, la Guàrdia Civil ha realitzat 132 controls als ports comercial i esportiu de la població, 265 controls a vehicles, 561 a persones, 97 inspeccions administratives, 41 denúncies i 11 detencions. A destacar també l’operatiu Círcinus realitzat conjuntament entre Guàrdia Civil i UCO Madrid, que donà com a resultat la detenció de 3 persones per apropiació indeguda i danys en jaciments arqueològics.
El cos de Policia Nacional ha realitzat 12 controls a ports, 8 controls d’estrangeria i 9 expulsions.

Durant la sessió mantinguda ahir, els diferents representants policials van mostrar la seva satisfacció pels resultats assolits en matèria de seguretat a la població, i van acordar continuar treballant en la línia de col·laboració marcada en campanyes i operatius com els de controls del top-manta. En aquest àmbit, el consistori rosinc va sol·licitar també la intervenció de la Guàrdia Civil en els dispositius que es realitzin a partir d’ara a Roses contra aquest fenomen, demanant el tractament del material que es decomissi com a resguard fiscal (contraban).