Suquet de peix de Rose

Els Yabadumbas faran pel Carnaval de Roses Yabadumberies, igual que un mono fa moneries

Carnaval de Roses 2020
4 Yabadumbas que faran moneries durant les desfilades del Carnaval de Roses

De Rafiki, el mono xaman i conseller que aixeca a en Simba, el Rei Lleó, quan neix, aniran disfressats enguany al Carnaval de Roses els membres de la colla Yabadumbas

Què fa un mono? Moneries. Que fan els Yabadumbas? Yabadumberies. Amb aquestes dues preguntes amb les seves corresponents respostes ja hem desvetllat de que van disfressats els membres d’aquesta colla pel Carnaval de Roses d’enguany.

Però, el que passa que no és un mono qualsevol amb els que mimetitzaran els membres de la colla Yabadumbas, ja que es tracta “de Rafiki, el mono que aixeca a en Simba, el Rei Lleó, quan neix”, va explicar el cap de colla Albert Buscató.
Per donar un definició més concreta d’aquest personatge, dir que Rafiki (que significa amic en Swahili) és un babuí que viu en un arbre de baobab, és vell i savi i es comporta com un xaman, subministrant consells importants a Simba.
Podriem dir que els Yabadumbas han escollit la disfressa perfecta, per allò de fer Yabadumberies, però no pel fet que Rafiki sigui un mono vell i savi, ja que precisament els Yabadumbas vells, vells, no ho són, i si el fet de ser vell comporta ser savi…

Sigui com sigui, ja feia temps que els membres d’aquesta colla volien disfressar-se de Rafiki, però no ho feien perquè “el cap és molt complicat, però finalment vam trobar una empresa de Madrid que ens ho feia i en veure la colla que quedava molt maco, vam decidir que enguany tocava de Rafiki”, va explicar Buscató.

Endinsant-nos en la decoració de la carrossa dir que els espectadors de les desfilades reconeixeran de seguida quan la vegin quin personatge estan interpretant els Yabadumbas durant les desfilades. Això sí, sempre i quan hagin vist la pel·lícula El Rei Lleó, tot i que sigui només el principi.

Enguany, amb la Yabadumbas seran “uns 40” fent el mono, “amb molts de nens, en ser un colla que som molt joves els nens comencen a ‘apretar’ i arriben els peques”. Perdona Albert, la conseqüència que neixi més mainada en aquesta colla no es degut a que la causa sigui precisament que ‘apretin’ els nens.

Els 40 monos Rafiki paguen per pujar a un arbre del Carnaval “150 €, amb els quals entra el cap, però no la modista, que la que cus la part del cos”, va dir el cap de la colla Yabadumbas.

Preguntant a l’Albert que li falta al Carnaval de Roses per ser millor, contesta que “cada vegada hi ha menys colles, però més grans, semblen una colla-empresa, i pot ser sigui millor colles més petites però en major nombre”. De totes maneres, creu que “el Carnaval ha millorat els darrers anys, és més tranquil i les colles s’ho treballen tot més, carrosses, disfresses i coreografies”.

Gots reciclables

“Hem intentat buscar gots reciclables, però és complicat perquè són bastant cars, i el pressupost es dispara molt ràpid, però encara no ho tenim decidit”, va afirmar el cap de colla.

Atractiu turístic?

El Carnaval de Roses “podria ser un atractiu turístic, però crec que encara no ho és”, va dir Buscató

Cada any menys colles

“És el que deia abans, es dissolen les colles petites, les d’amics, perquè tot és més car i tot costa molt, i se’n van a d’altres més grans, que esdevenen colles-empreses de 200 persones. En definitiva, no es faciliten les condicions per tenir una colla petita”, va dir el cap de colla dels Yabadumbas respecte al perquè hi ha enguany hi ha menys colles.

La nau de les carrosses

“Crec que és molt important aquesta nau, perquè el 80% de les que son aquí no es podrien disfressar si no disposessin d’ella”, va afirmar el cap de la colla Yabadumbas.