Suquet de peix de Rose

Empordà elèctric, la història del rock del 80 a l’Empordà explicada per un vell rocker, Francesc Galí

Llibre Empordà elèctric
Francesc Galí i Ramon Moreno durant la presentació del llibre 'Empordà elèctric'

Francesc Galí, activista cultural rosinc, va presentar al Teatre de Roses el llibre Empordà elèctric, que s’endinsa en la història de 12 bandes de rock de la dècada dels 80 a casa nostra

Francesc Galí és rosinc, és dedica a temes de comunicació i màrqueting, però també és artista, fotògraf i ara, també escriptor, perquè és com s’anomena a una persona quan publica un llibre. I és el que ha fet, i la “culpa” d’això la té de quan, un xic més jove, era músic, concretament baixista del grup Los Carbónicos, allà pels finals de la dècada dels 80 del segle passat.

I aquest passat dimecres, en Francec Galí, juntament amb l’editor d’Edicions Cal·lígraf, Ramon Moreno, va presentar el llibre Empordà elèctric, que com diu el subtítol és tot Un viatge a les entranyes del rock dels anys vuitanta a l’Empordà, i a on s’explica això, “la història de 12 bandes de rock de la comarca, i que aprofito per fer una fotografia de com era aquella època, què és el que va passar als 80 aquí a l’Empordà”, va assenyalar Galí, per remarcar que “la història d’aquestes bandes de rock em van servir d’excusa per fer un mosaic de l’època”.

I aquestes 12 bandes que surten reflectides al llibre Empordà elèctric són, per aquest ordre, The Monteros, Ganja, Locura de Amor, Rockson, Doctor Chivato, La Cripta, Código de Barras, Sangtraït, Digit Arts, Tremendos, Hobbie i Los Carbónicos.

Llibre Empordà elèctric
El vestíbul del Teatre de Roses es va omplir a vessar per a la presentació del llibre ‘Empordà elèctric

L’acte de presentació del llibre, que es va portar a terme en un vestíbul ple a vessar, sobretot de músics, la majoria components i ex-integrants dels 12 grups de rock, va anar a càrrec de la regidora de Cultura i Festes, Sílvia Ripoll, que s’estrenava així de manera pública com a responsable de l’Àrea assenyalant que “aquest llibre ens transporta a tota la gent de la nostra generació, a la nostra joventut, quan teníem 20 anys i recomano que el llegiu perquè segurament molts del que sou aquí sortiu també en el llibre”.

I el fet que Francesc Galí fos el baixista del grup de rock Los Carbónicos, una de les dotze bandes que surten al llibre, va ser “perquè sent component d’aquest grup vaig poder viure de primera mà tot aquell moviment, tota aquella explosió de creativitat que es va donar als anys 80 i que ara he volgut donar a conèixer perquè és una història no prou coneguda, sobretot a les noves generacions”.

La presentació va esdevenir en un acte lúdic-festiu-musical, ja que primerament es va encetar amb la interpretació de la cançó Andar y Andar, per part d’Àngels Ortiz en homenatge al desaparegut músic Carles García. Tot seguit es va presentar el llibre Empordà Elèctric, per seguidament ser el grup Locura de Amor, integrat per la mateixa Àngels Ortiz, Enric Vilarrasa, Miguel Alcón i Angel a la guitarra.

I després de Locura de Amor, va ser el torn de Los Carbónicos on Francesc Galí, acompanyat de Diego Vieyra i Francesc Vilarrasa, va recordar els seus vells temps com rocker, però dels Los Carbónicos va haver-hi una petita actuació, que no estava programada però es va incloure a darrera hora, de Jordi Rubau.

I per finalitzar les actuacions abans de brindar tothom que hi era al Teatre per la presentació del llibre i, sobretot, perquè els vells rockers mai moren, van sortir a cantar els músics, que han sigut o ho són actualment, de D Gremlins, com ara Boris Merker, Ten Pelters, Carmelo Rosés, Enric Vilarrasa, Diego Vieyra i Miquel Terrassa.