Empordàlia i Castell Peralada, presents a la 32ª edició de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya

Hi participen un total de 61 cellers, un 13% més que l’any passat i totes les Denominacions d’Origen

L’Arc del Triomf de la ciutat comtal acollirà aquest any aquesta fira de promoció dels vins catalans

Des d’ahir i fins al 24 de setembre se celebrar la 32a edició de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya, a Barcelona, en el marc de les festes de la Mercè 2012. En aquesta edició, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de l’INCAVI, ha volgut donar un gir a la Mostra i per aquest motiu ha preparat diverses novetats, la principal de les quals és el nou espai destinat al certamen: la Mostra no es farà al Moll de la Fusta, com era tradicional en els darrers anys, sinó al passeig Lluís Companys, al costat de l’Arc del Triomf, amb el lema “Els vins catalans triomfen!!”. A més, enguany la Mostra tindrà la presència de 61 cellers (quasi un 13% més que l’any passat), a més d’ampliar l’oferta d’activitats.

Totes aquestes novetats han estat presentades aquesta tarda al Palau Robert de Barcelona, en una roda de premsa que ha estat presidida pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, que ha estat acompanyat per la tinent d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, i pel director general de l’INCAVI, Jordi Bort. Una vegada finalitzada la roda de premsa s’ha fet un tast de les Denominacions d’Origen (DO)  vinícoles de Catalunya, que tornaran a tenir un protagonisme especial a la Mostra.

En el decurs de la seva intervenció, el conseller Pelegrí ha destacat que la Mostra és una fira consolidada que vol promoure el coneixement per part dels ciutadans de les excel·lències dels vins catalans amb DO, i que resulta imprescindible que augmenti la presència dels vins catalans de qualitat en la restauració de Catalunya.

El conseller ha defensat també el consum moderat de vi en el marc de la dieta mediterrània, i ha mostrat la seva satisfacció pel fet que les exportacions catalanes de vi hagin augmentat un 1,3% en volum i un 4% en valor durant el primer semestre de 2012.

Per la seva part, la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha dit que “és molt important que Barcelona sigui una plataforma de promoció de vins i caves catalans entre els catalans” i ha destacat la necessitat d’establir sinèrgies entre les diferents administracions i el sector privat per potenciar el coneixement dels vins elaborats a casa nostra. Recasens ha afegit que la nova ubicació de la mostra al centre de Barcelona “acostarà encara més als ciutadans la cultura del vi” i ha afirmat que “la Mostra és una gran oportunitat per a l’empresariat català del sector vinícola per demostrar l’excel·lència dels seus productes”

Així, com l’any passat, la Mostra s’ha marcat com a objectiu donar a conèixer i promocionar la diversitat i la qualitat dels vins i caves catalans a través de les DO, que estaran representades per  espais on s’explicaran les seves singularitats i es donaran a conèixer les seves rutes enoturístiques.

A més, s’incorpora una Sala de Tast per oferir cursos d’iniciació al tast, i es manté la possibilitat de vendre els productes dels cellers a la Botiga o Celler de la Mostra.

Una altra novetat és un nou espai, en format de carpa independent, amb el nom Espai Selecció de Vins de la Mostra, destinat a degustar els millors vins dels cellers participants a la fira, amb un sistema de pagament i de degustacions diferent al dels estands. En aquest espai especial es podran degustar els vins amb uns dispensadors especials.

D’altra banda, la Fundació Futbol Club Barcelona, en col·laboració amb la Fundació Alícia, estarà present a la Mostra, per primera vegada, amb l’espai “Som el que mengem”, per difondre els hàbits saludables en l’alimentació.

Una altra característica que presenta la 32a Mostra de Vins i Caves és la utilització de copes de la marca Riedel per fer les degustacions, com ja es va fer en l’edició de l’any 2011, apostant així per la qualitat d’aquestes copes.

 

Una fira consolidada

La Mostra de Vins i Caves és una de les fires populars més consolidada i amb una gran afluència de públic, principalment barcelonins i turistes, que s’acosten a la Mostra per descobrir els vins i caves de les denominacions d’origen catalanes. És un gran aparador dels nous productes i, sobretot, una manera de donar a conèixer la cultura del vi a la ciutat de Barcelona.

La tasca realitzada pel Departament d’Agricultura i l’INCAVI, amb la col·laboració de tot el sector vitivinícola català, ha tingut una clara repercussió popular en aquests més de sis lustres, ja que molts ciutadans han trobat en la Mostra diversos aspectes interessants per assistir-hi.

Gràcies a la feina feta durant aquest temps, la Mostra s’ha convertit en un referent per a aquest sector vitivinícola, per tal de promocionar els seus productes a la ciutat de Barcelona, esdevenint un magnífic aparador de la riquesa del nostre país pel que fa als vins i caves.

Així, tots els barcelonins i els visitants provinents d’altres llocs de Catalunya o de fora tenen l’oportunitat de conèixer de primera mà una oferta comercial de primera categoria en el marc de la festa major barcelonina, en un espai idoni per fer la divulgació dels vins i caves catalans.

Un dels objectius del DAAM pel que fa a la Mostra és diversificar les seves activitats, tot i prestant una especial atenció  al consumidor final i als seus interessos reals. Precisament un dels reptes pendents en la comercialització alimentària és apropar l’oferta a les necessitats del públic que consumeix el producte.
 Cellers participants

Aquest any participaran en la Mostra un total de 61 cellers, una xifra superior a la de l’any passat, 54.

Aquests són els cellers:

AGUSTÍ TORELLÓ MATA ALTA ALELLA
BLANCHER-CAPDEVILA PUJOL BOLET
CAN DESCREGUT CASTELL DEL REMEI
CÉRVOLES CAVA JOSEP M FERRET GUASCH
CAVES CANALS & MUNNÉ CAVES SIMÓ DE PALAU
CELLER ARCHE PAGES CELLER CAN SAIS
 EMENDIS EMPORDALIA
FALSET MARÇÀ JUVÉ Y CAMPS
MAS FORASTER MAS IGNEUS
MASCARÓ PARATÓ
SURIOL VALLFORMOSA – CELLERS AMB ORIGEN
VEGA DE RIBES A.VILAMAJÓ – ECOLÒGIC LHEBLAN
ABADAL ALBET I NOYA
 AVGVUSTUS BODEGAS COSTERS DEL SIÓ
CAPITÀ VIDAL CASTELL D’OR
CASTELL PERALADA CAVES ANGEL GUSTÁ
CAVES GRAMONA CAVES I VINS MASTINELL
CELLER BATEA CELLER CARLES ANDREU
CELLER RENDÉ MASDÉU CELLERS CAROL VALLÈS
CELLERS UNIÓ CLOS MOGADOR
CLOS PONS COVIDES VINYES-CELLERS
GATZARA JEAN LEON
MAS BLANCH I JOVÉ MAS RODÓ
MASET DEL LLEÓ NADAL
PEDRO MASANA QUIM BATLLE
ROURA SEGURA VIUDAS
SYNERA TORELLO
TORRES VERMUTS MIRÓ
VILARNAU VINICOLA DE NULLES
VINS I CAVES PORTELL

Un Espai d’Alimentació a la Mostra

La Mostra de Vins i Caves de Catalunya compta enguany també amb un Espai d’Alimentació, organitzat pel Departament d’Agricultura, a través de Prodeca.

Onze empreses elaboradores de formatges, embotits, conserves de peix i fleca oferiran als visitants la possibilitat d’acompanyar les degustacions de vins i caves amb un tast de productes.

 

Empreses participants:

 •   Betara SL | formatges ecològics artesans | Perafita (Osona)
 •   Formatge Bauma SL | formatges | Borredà (Berguedà)
 • Formatgeria Mas Rovira SCP | formatges | Sora (Osona)
 • Tros de Sort SL | formatges artesans | Sort (Pallars Sobirà)
 • Casanovas Cansaladers | porc ecològic |Terrassa (Vallès Occidental)
 • Embotits Casolans de Planoles | Planoles (Ripollès)
 • Gori, Embotits Artesans de la Vall d’en Bas | Sant Privat d’en Bas (Garrotxa)
 • Conservas Latorre | anxoves i seitons | Barcelona
 • Forn Franquesa SL | pa de pagès i coques artesanes | Perafita (Osona)
 • Inalba SL | coca de samfaina de Balaguer | Balaguer (La Noguera)
 • Lo + Bo de Lleida SCP | coques salades i dolces, panadons, bescuits | Mollerussa (Pla d’Urgell)