Empúries commemora els 25 anys de l’arribada de la torxa olímpica amb un gran acte al jaciment

Commemoració torxa olímpica

Sota el títol “Empúries: port, porta, pacte, pont”, l’esdeveniment rememorarà els millors moments de l’arribada de la flama

Commemoració torxa olímpicaAquest dissabte, 17 de juny, se celebrarà, a l’àgora de la ciutat grega del jaciment d’Empúries, un acte per commemorar els 25 anys de l’arribada de la torxa olímpica al jaciment d’Empúries l’any 1992. Sota el títol “Empúries: port, porta, pacte, pont”, l’esdeveniment recorda les paraules escrites per a l’ocasió pel filòsof, acadèmic, polític, literat i guionista intel·lectual dels actes d’Empúries del 1992, Xavier Rubert de Ventós, el qual serà homenatjat.

El 13 de juny de 1992, milers de persones van omplir les platges del litoral d’Empúries a l’espera de l’arribada per mar de la flama olímpica provinent de Grècia. Va ser un dels actes més carregats de simbolisme de Barcelona’92. No en va, grecs i romans ja havien escollit Empúries com a porta d’entrada a la península en l’època antiga.

Ara, 25 anys després, el Departament de Cultura, a través del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries, conjuntament amb l’Ajuntament de l’Escala i la Llibreria Vitel·la, volen retre homenatge a aquell dia tan assenyalat amb un acte commemoratiu. L’esdeveniment serà d’accés gratuït, però l’aforament és limitat.

El programa de l’acte s’iniciarà a les 19 hores i constarà de tres parts clarament diferenciades. Primer tindrà lloc el visionat d’un vídeo dels millors moments de l’arribada de la torxa olímpica, amb imatges cedides per RTVE i amb un muntatge realitzat pel Canal 10 per a l’ocasió. La coral Cantiga, que ja va ser present a la rebuda de la torxa el 1992, acompanyarà musicalment la projecció.

Tot seguit, hi haurà els parlaments institucionals, amb la presència del conseller de Cultura, Santi Vila, i l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, que donaran pas després a la segona part de l’acte, en la qual es presentarà el llibre Empúries: port, porta, pacte, pont. El llibre aplega els textos que Xavier Rubert de Ventós va escriure l’any 1992 i que diversos actors i actrius van recitar a Empúries durant la celebració de l’arribada de la torxa olímpica. El també filòsof Xavier Antich serà l’encarregat de la presentació.

Per rememorar aquell moment del 1992, també participarà en l’acte l’actriu Marian Aguilera, que participarà en la lectura del text “Escolis dels oficiants”, de Xavier Rubert de Ventós. Marian tenia aleshores només 15 anys i va ser l’encarregada de desembarcar a Empúries la flama olímpica. També participaran a la lectura Carme Callol i Josep Tero, que tindran l’acompanyament musical de Jesús López i Nora Bosch.

La tercera i última part de l’acte consistirà en un recital poètic de textos antics sobre l’olimpisme, a càrrec de Carme Callol i Josep Tero, conduïts per l’hel·lenista Eusebi Ayensa. L’acte es clourà amb una peça de música popular catalana a càrrec de la coral Cantiga.