En defensa del Corall Vermell a la Costa Brava

ERC Roses
Verònica Medina
ERC Roses
Verònica Medina

Moltes vegades quan mirem el Mediterrani no ens adonem del gran valor natural que tenim entre les nostres mans, un medi extraordinàriament ric amb una gran història i una vàlua incalculable.

Però aquest hàbitat ha de poder sobreviure a través del temps, ja que és el refugi d’una gran diversitat d’espècies úniques de les nostres aigües, com és el cas del Corall Vermell.

Ara mateix i segons l’informe realitzat per 14 científics experts confirma que aquesta espècie es troba en perill d’extinció i que l’única solució per a la seva recuperació seria eliminar les activitats extractives.

Davant aquest suggeriment la Generalitat de Catalunya atorga una moratòria de 10 anys ampliable però el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medio Ambient adjudica dotze llicències per a l’extracció de corall vermell en aigües exteriors de Catalunya.

Sense cap mena de dubte l’Estat oblida l’enorme responsabilitat que tenim davant aquesta situació irracional, segurament també ignora que la pressió humana ha estat danyant, de manera irreversible, ecosistemes tan vulnerables com aquest.

Per una banda, cal remarcar que l’informe científic alertava de l’estat crític en el qual es trobava el corall vermell al litoral català, sense fer distinció si eren en aigües interiors o exteriors, simplement considerava que no ens podíem relaxar davant una població que es podia considerar ecològicament extingida.

I per l’altra banda, segons la mateixa legislació de l’estat, si hi ha veda, aquesta s’ha d’extendre de manera perpendicular, des de les aigües interiors o exteriors, contigües o adjacents.

Per tant aquesta adjudicació s’ha fet malgrat les al·legacions de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, contra les mesures aprovades per la FAO, contra l’informe de 14 experts, contra la petició de més de 70 organitzacions científiques, ambientals, esportives, universitàries, ONG, associacions de busseig i activitats subaquàtiques i contra tota una comunitat sorpresa d’aquesta malaurada resolució que té com únic objectiu acabar amb aquesta espècie.

El corall vermell és patrimoni natural i cultural del nostre territori per tant hem de ser capaços de protegir-lo i no pas d’explotar-lo.

Des d’ERC a Roses estem convençuts que la preservació del nostre medi natural és un dels grans reptes de futur i que ha de tenir un paper cabdal per a poder tirar endavant polítiques mediambientals sosténibles, de qualitat i responsables.

Verónica Medina
Regidora d’ERC a l’Ajuntament de Roses