Programa Reallotgem

Entrevista als candidats de Roses: Què proposen per solucionar la manca de neteja?

En aquesta següent qüestió volem saber les propostes que tenen cadascú dels 8 candidats de Roses a les eleccions municipals del proper 28 de maig per millorar la neteja de la Vila,  i en la que l’ordre de resposta és com l’assenyalat en la presentació d’aquesta secció política de campanya electoral

Manel Escobar (Partit Popular de Roses): En l’actualitat veiem que els carrers de Roses no estan tant netes com abans, perquè?, et poso un exemple, a l’estiu, amb l’empresa de neteja que hi havia abans, a les 7 del matí el passeig marítim estava net i polit. Ara són les 8 del matí i encara estan passant màquines de neteja. Això no és culpa dels treballadors, perquè ja fan bé la seva feina però si els retalles hores evidentment mai es podrà fer el mateix, perquè el que no es pot pretendre que en 4 hores faci el mateix treball que abans feien en 6. Per tant, aquesta és la solució, parlar amb l’empresa concessionària per a que s’augmentin les hores, perquè si abans es podia, ara també.

Pere Gotanegra (Lliures Roses): El primer que hem de fer és reformar el ple de condicions que tenim i amb el qual s’estan adjudicant les empreses de servei de neteja de Roses, perquè si per a la puntuació de l’adjudicació fem que la part econòmica sigui del 80% estem equivocats, perquè el més fàcil és que vingui una empresa gran i per oferir millor preu guanyi la licitació. I per aquestes empreses grans Roses és, només, un punt en el mapa. Jo ja fa anys que vaig dir que la neteja de Roses l’hem fer amb una empresa de Roses, per tant, facilitaria els recursos i els diners que fossin necessaris a Rosersa perquè s’encarregués del servei de la neteja. Perquè de què em serveix a mi que facin la neteja a un preu econòmic si és ineficient?

Jo el que vull és que Roses brilli, però no amb els cartells que van penjar que deien Fem brillar Roses, sinó que vull que el terra estigui net. I per això hem de recuperar nosaltres, amb una empresa municipal, el servei de neteja de Roses.

Samuel Caravaca (Ciutadans Roses): El que és seguretat i neteja són dos temes que tenen tots els Ajuntaments, i no és fàcil posar-hi solució, però nosaltres tenim una proposta per la neteja i que és canviar el sistema actual. Ens hem d’adaptar al ciutadà i no que el ciutadà s’adapti a nosaltres, no volem un Roses brilla i fer culpable a la gent que embruta. El sistema actual de recollida a domicili quan es truca a la deixalleria no funciona, perquè hi ha testimonis que la camioneta de l’empresa quan va a un domicili que l’ha trucat per portar-se les restes vegetals, passa per davant de 7 habitatges que tenen també residus per tirar, però com no han trucat no l’ha recollit,  per tant, ens hem d’adaptar al ciutadà, i com ho fem? Doncs, igual que hi ha un contenidor pel vidre, un altre pel cartró, un altre per al plàstic, i un quart per les restes orgàniques, hauríem de posar un altre per les podes vegetals, així no les abocarien en qualsevol lloc. Posar-los, sobretot, en els punts on hi ha més vegetació, que son les urbanitzacions de Mas Mates, Mas Boscà, Mas Fumats o el Puig Rom. El que hem de fer, repeteixo, és adaptar-nos a la ciutadania, i no que la ciutadania s’adapti a nosaltres.
I per això també proposem que l’empresa de neteja sigui municipal, i es pot fer un estudi per si és viable, perquè sempre serà més eficient que si el servei el fa una empresa externa. Eficiència que evitaria els abocament incívics en posar contenidors, i els carrers i places més netes, ja que en ser municipal pots ampliar hores segons les necessitats.

Josep Mª Martínez (PSC Roses): Quan parlem de neteja tenim la tendència a dir la neteja de tot el poble, però és que el poble no és tot igual. No és el mateix netejar el casc urbà que una urbanització, per tant, no podem estar tancat a una proposta d’una empresa i dir-li, escolti, vostè m’ha de netejar tot el poble. S’ha d’especificar perquè potser, al casc antic la recollida de brossa s’ha de fer porta a porta, no podem estar pensant en posar més contenidors, i la neteja s’ha d’enfocar també d’una altra manera perquè tenim taules esteses de restaurants que donen de menjar.
I per això s’ha d’agafar les coses com són i si això comporta fer un contracte nou amb l’empresa de neteja, les bases d’aquest contracte han d’estar detallades en aquest sentit, les urbanitzacions s’ha de fer la neteja d’aquesta manera, al casc antic d’aquesta altra, o sinó fer dos propostes d’adjudicació de contracte per a que una empresa faci la recollida de brossa en general, i l’altre una recollida de residus més especifica, però el que no es pot fer és contemplar la neteja com un tot perquè s’ha de tenir en compte les particularitats de cada zona de Roses.

Nosaltres proposem formular un Pla de Barris que contempli neteja i seguretat, per saber com s’ha d’implementar la neteja a cada barri, quan em refereixo a barri vull dir cadascuna de les urbanitzacions i cada barri del casc urbà.

I per controlar els abocament incívics s’han de posar càmeres de videovigilància que identifiquin a la persona, i no ho fa de manera adequada se l’ha de sancionar, ens hem de posar en aquest pla. Anem a assolir l’excel·lència, i si anem a l’excel·lència vol dir que tothom s’ha de posar les piles.

Fèlix Llorens (Gent del Poble de Roses): No és més net qui més neteja, sinó qui menys embruta. El problema de la manca de neteja també radica en la gent que ho fa malament, que deixa les escombraries fora del contenidor, a qualsevol cantonada d’un carrer o, fins i tot, les tira daltabaix d’una finestra. Hem d’aplicar la llei del civisme i que la gent vegi com s’han de fer les coses. Com no es vol fer a les bones s’ha de fer a les males, perquè no pot ser que surti gratis ser un incívic perjudicant a la resta de veïns. No estem d’acord que perquè hi ha gent que ho fa malament hàgim de pagar més impostos per recollir les escombraries d’aquests que ho fan malament, per tant, els hem d’obligar a que ho facin bé.

Per altra part, s’acaba el contracte amb l’empresa de neteja i s’ha de fer nou, i nosaltres creiem que seria interessant fer un estudi econòmic per mirar la viabilitat de municipalitzar el servei, o una part del servei, per tenir més control. Per exemple, es podria externalitzar la recollida de deixalles i municipalitzar la neteja viaria.

Sílvia Ripoll (Junts per Roses): El contracte de l’empresa de neteja que dona servei està a punt de caducar i es revisaran totes les condicions, perquè està clar que s’ha de millorar la neteja, ja que és una queixa continuada, i aquest estiu amb la falta d’aigua crec que tindrem un problema molt important.

Cal a dir que aquesta problemàtica de la neteja no és exclusiva de Roses, però més que la brutícia dins el municipi, que hi ha, i que té a veure amb l’incivisme de la gent, hi són els abocaments incontrolats d’electrodomèstics i runa en alguns terrenys.
Hi ha una solució que vaig veure que ho feien en un poble i que podria ser posar contenidors grans per a que la gent ho aboqui tot allà per després passar un camió i retirar-ho. No sé si seria la solució però, de vegades, mirant coses que funcionen en el municipi del costat l’únic que has de fer es copiar-les.

Joan Plana (ERC-SOM Roses): Aquí hi ha un problema de base i és que els treballs de neteja no estan prou bé dimensionats, això està clar. Necessitem més recursos per tal d’abordar els principals  problemes dels quals es queixa la gent, que som molts, però destacaria dos: els abocaments de trastos vells, sobretot al casc antic, i els abocaments de restes vegetals, en aquest cas a les urbanitzacions. Aquest problemes són fruit de l’incivisme, que està molt generalitzat, perquè l’Ajuntament ja dona un servei per gestionar aquets residus, per tant, necessitem més recursos econòmics, i com deia abans, com en els propers 4 anys hem de renovar el contracte de recollida d’escombraries i de neteja és el moment de redimensionar aquest servei, però, hem de ser conscients que estem parlant d’un dels serveis que genera més despesa pública a l’Ajuntament de Roses, ja que en el conjunt de l’Àrea de Serveis, que engloba neteja, jardineria i via pública, entre d’altres, són 14 M€ dels 40 de pressupost que té l’Ajuntament. I si destinem més recursos econòmics a redimensionar el servei de neteja significarà canviar l’estructura del nostre pressupost, i si apostem per això, per una major neteja, que és la demanda ciutadana més evident, llavors hem de ser conscients que no podem augmentar la despesa en d’altres serveis perquè és incompatible econòmicament parlant.

I en ser un tema estructural de ciutat creiem que s’ha de fer amb el màxim consens polític possible, per això el nostre compromís és, des de l’inici del mandat, constituir un grup de treball on tots els grups tant del Govern de l’oposició tinguin representació, amb participació també del sector privat per definir junts el model de neteja que volem, però insisteixo, assumint les conseqüències pressupostàries que això comportarà. Aquest és el tema, perquè més neteja la vol tothom però s’ha de mirar com adaptem el pressupost per aconseguir-ho.

Ignasi Mulleras (Vox Roses): La brutícia s’ha de contrarestar no només donant més hores als treballadors per netejar, sinó, sobretot, multant i sancionant a la gent que es dedica a embrutir, a fer abocaments incontrolats. I tornem al de sempre, molt cops són gent que està en situació il·legal, que no tenen suficient consciència i civisme per no embrutir, per tant, a aquesta gent se l’ha de sancionar. Vivim en un país, en un poble, en una ciutat amb unes normes que s’han de respectar per poder conviure entre tots, i el que la fa, la paga. Això és el que vol Vox, i el que farà Vox.

En quant a la neteja viària, igual que demanem que s’incrementi el personal de la policia, demanem que s’augmenti el personal dedicat al servei de neteja.