Suquet de peix de Rose

ERC l’Escala s’oposa a la puja d’impostos i l’atribueix a una estratègia del PSC per mantenir la cadira

ERC l'Escala
La portaveu d'ERC l'Escala, Etna Estrems, durant la seva intervenció al ple ordinari de l'Ajuntament de l'Escala del mes d'octubre

“Els socialistes escalencs van dir que no apujarien impostos perquè l’Ajuntament té unes finances sanejades, però un cop passades les eleccions aquesta afirmació s’ha convertit en fum”, afirmen els republicans de l’Escala

El ple ordinari del mes d’octubre, celebrar el passat dilluns, dia 30, l’Ajuntament de l’Escala va aprovar una pujada generalitzada d’impostos per l’any 2024 amb el vot en contra del grup republicà i el suport solitari dels regidors de govern.

Així, l’any que ve el Govern de l’Escala cobrarà de més per totes les taxes i impostos que afecten directament la vida quotidiana de la gent i de les empreses; 3,5% l’IBI, 7% l’aigua, 3,5% els permisos d’obres, 200% la gestió de documents administratius, 4% les ocupacions de vida pública, 10% en l’escola bressol, els casals, l’escola de música… entre altres reduccions de bonificacions com la de la instal•lació de plaques solars o les plusvàlues per hereus directes.

El grup republicà és plenament conscient que els preus fa dos anys que pugen, especialment l’any passat arran de la invasió d’Ucraïna. Però l’Ajuntament de l’Escala gaudeix d’una situació comptable molt bona i d’unes finances certament sanejades que li permetrien no apujar preus si hi hagués voluntat política. De fet, aquest és el discurs que van fer servir els socialistes l’any passat, curiosament a sis mesos de les eleccions municipals, dient que pensaven tant en els veïns i veïnes que tot i l’encariment general de tot, no pujaven res. I això, un cop passades les eleccions s’ha convertit en fum.

“Mirin, tenim el convenciment, perquè vam assistir personalment en reunions on es va admetre que l’any passat era any electoral i que no es podien tocar els preus, que el govern, més que pensar en els interessos dels escalencs i escalenques pensa en els seus propis. Que més que treballar per millorar la vida de la gent pensa en no perdre el control absolut del municipi i, per tant, en treballar, únicament per mantenir la cadira on ara mateix seu. I això avui es torna a posar de manifest, quan a només vuit mesos de les eleccions municipals apugen els preus de tot, afectant directament a l’economia de les famílies”, va dir la portaveu republicana Etna Estrems, durant la seva intervenció a la sessió plenària.
Pels republicans cal determinació, imaginació i ganes per aconseguir ingressos que no vinguin directament per ofegar a la gent i per retallar despeses municipals. Algunes de les propostes que fan els republicans per aconseguir-ho són treballar per aconseguir moltes més subvencions, tema on hi ha molt camí per recórrer i explorar des de les que dona la diputació fins a les europees, o retallar despesa en enllumenat públic per exemple, projectant solucions desconnectades de la xarxa, un tema en què fa anys que ERC insisteix.

El grup republicà escalenc es va oposar frontalment a aquesta pujada que escanya l’economia de les famílies, en un moment on el cost de la vida s’ha encarit considerablement.