ERC Roses demana una actuació d’urgència al barri hel·lenístic de la Ciutadella

Barri hel·lenístic de la Ciutadella
Èric Ibáñez ensenyant al seu company d'ERC, Gerard Olivé, el mur enfonsat del barri hel·lenístic de la Ciutadella

El regidor d’ERC Roses, Èric Ibáñez va alertar del deteriorament d’aquestes restes arqueològiques durant el passat ple ordinari

Barri hel·lenístic de la Ciutadella
Èric Ibáñez ensenyant al seu company d’ERC, Gerard Olivé, el mur enfonsat del barri hel·lenístic de la Ciutadella

El patrimoni arqueològic de la Ciutadella, concretament, “el barri Hel·lenístic”, segons el regidor d’ERC Roses, Èric Ibáñez, “s’està degradant de manera preocupant”.
El regidor republicà ho va posar sobre la taula durant el ple ordinari de desembre de l’Ajuntament, celebrat el passat dilluns, per la qual cosa l’equip de govern va afirmar que ja hi ha un projecte per consolidar aquestes restes. Tot i això, el regidor d’ERC demana que no s’esperi a la realització d’aquest projecte sinó que “s’actuï de manera urgent, es faci ja, per poder conservar aquestes restes”, assenyalant que Roses “és un de les dues zones on hi ha localitzades una colònia grega a tota la Península Ibèrica –l’altra seria a les Ruines d’Empúries-, per tant són unes restes arqueològiques molt importants”.

Les restes a les que es refereix Ibáñez van aparèixer al mes de juliol de 2011 en unes excavacions arqueològiques portades a terme a la Ciutadella, corresponents a un barri Hel·lenístic datat al segle III adC. Unes excavacions que han estat les últimes que s’han realitzat al recinte emmurallat, i això ha provocat que els murs s’estiguin degradant de manera preocupant, tant que si ve un episodi de fortes pluges s’acabaran perdent definitivament”, ha explicat el regidor d’ERC Roses.
A més, el regidor republicà ha afegit que a banda d’aquestes excavacions de 2011 “tenim les restes del forn grec”, també a la Ciutadella, “de suma importància perquè Roses es va caracteritzar a l’època grega de tenir dos forns de ceràmica, i tot que en el seu dia es van cobrir per conservar-los, amb el pas del temps han quedat al descobert, i amb la pluja i el vent poden acabar desapareixent”.

Èric Ibàñez, arqueòleg de professió, demana també que es portin a terme més excavacions arqueològiques la recinte emmurallat, aturades des del 2011, “si que és cert que enguany s’han portat a terme treballs al Castrum Visigòtic, però s’hauria d’incidir més en l’espai de la Ciutadella”, ha conclòs.