Suquet de peix de Rose

ERC-SOM Roses veu amb perplexitat el pacte PSC-Junts-Gent del Poble

Eleccions municipals 2023 a Roses
Moment en que el candidat d'ERC-SOM Roses feia valoració de l'acord de pacte entre PSC, Junts i Gent del Poble

El candidat d’ERC-SOM Roses, Joan Plana, insta als partits que formen l’actual Govern a seguir negociant en assenyalar que “queden 11 dies per continuar treballant. Seguim disposats a deixar de banda els retrets i les desavinences, que, per altra banda, ben poc interessen a la ciutadania, i centrar-nos a intentar bastir una majoria forta, sobiranista i de progrés. Per nosaltres no serà”

Malgrat que ERC-SOM Roses va resultar la força guanyadora de les eleccions municipals a Roses, la formació encapçalada per Joan Plana veu amb “perplexitat” el pacte de PSC, Junts i Gent del Poble per governar el consistori rosinc. “Hi ha pactes que són comprensible i altres que ningú entén, i aquest és un dels segons. És un pacte que només s’entén des de la frustració d’uns partits que no volen acceptar els resultats electorals, perquè les urnes no els han donat allò que volien”, ha explicat l’actual alcalde en funcions i cap de llista d’ERC – SOM Roses, Joan Plana, en una compareixença davant dels mitjans.

“Després de dos anys al capdavant de l’Ajuntament, el passat 28 de maig varem guanyar clarament les eleccions a Roses, en el global del municipi i en 9 dels 11 districtes electorals”, ha explicat Plana. “Un resultat que, llença un primer missatge de la ciutadania Roses sobre qui vol que lideri el govern municipal en aquest mandat”.

Tal i com ha assenyalat Plana, “unes eleccions que, a més, varen estar també marcades, a Roses i arreu del país, per una elevada abstenció, especialment de l’electorat sobiranista, que va llençar un segon missatge cap als partits que formem part d’aquest espai polític: que les discrepàncies i les picabaralles ens porten pel camí del pedregar i que hem de fer un exercici d’autocrítica en aquest sentit i corregir actituds i dinàmiques pernicioses del passat”.

En aquest sentit, el cap de llista republicà manifesta que “entenent aquests dos missatges, hem ofert des del primer dia a Junts i a Gent de Poble reeditar el govern que durant els últims 4 anys ha comandat l’Ajuntament. Un govern que, tot i les dificultats, ha aconseguit que en aquests quatre anys Roses hagi avançat més cap a un municipi socialment més just, ordenat i amable per a totes i tots”.

Així mateix, Plana apunta que “ens hem ofert a fer aquelles correccions, modificacions i canvis que fessin falta. Ens hem mostrat oberts a parlar absolutament de tot sense condicionants: programa, estructura de govern i repartiment de carteres. Tot i ser els guanyadors i tenir gairebé 600 vots de distància amb Junts, vàrem oferir cedir-los l’últim any d’alcaldia. Un oferiment que, per cert, va ser rebutjat per la seva candidata al·legant que no se sentia legitimada per ser alcaldessa”.

El líder d’ERC-SOM Roses explica que “en lloc d’això, però, s’ha optat per pacte entre els principals perdedors de la nit electoral. El PSC, que no ens va poder guanyar les eleccions, malgrat que hi aspiraven, i Junts, que ha obtingut, ni més menys, que els pitjors resultats de la seva història, superant el rècord de l’any 1983. Tot això, amb la complicitat de Gent del Poble, que si bé reconeixem que sí que es va obrir a reeditar un govern sobiranista, és igualment cert que sense la seva col·laboració, aquest pacte no seria possible”.

“L’argumentació d’aquest pacte per part de Junts és senzilla, però ens deixa perplexos: ens culpa a nosaltres del seu mal resultat electoral. Insisteix a dir que la feina de l’alcalde i dels nostres regidors, sumada a una bona tasca de comunicació i pedagogia, per la que ens hem caracteritzat, ens ha fet guanyar el suport de molts ciutadans, i que això és un greuge inacceptable cap a ells”, ha explicat Plana. “Aquest argument obvia que fer bé les coses i saber-les explicar és la funció bàsica de qualsevol grup polític, i que és absurd recriminar-nos que ho fem. És un exercici d’autocrítica sobre les decisions que han pres que han de cercar l’origen real dels seus resultats, no en els altres”.

Finalment, Plana posa èmfasi en que “malgrat no compartir aquest argument, els hem dit que estem oberts a parlar-ne, a acordar, a reconduir i a canviar tots aquells aspectes que siguin necessaris. És parlant com la gent s’entén, i sempre hi ha solucions per a tots els problemes que puguin generar incomoditat. La resposta, però, no ha estat seure i parlar, sinó fer que aquesta qüestió condicioni tot el govern municipal, encara que això vulgui dir adulterar la voluntat ciutadana i perpetrar un pacte que, ni és bo per a Roses, ni és el que la gent vol”.

ERC-SOM Roses fa una crida a evitar el pacte: “per nosaltres no serà”

Plana ha finalitzat la compareixença explicant que “per tots aquests motius, avui volem fer una crida a evitar-ho. Fins al dia 17 encara hi som a temps. Fem una crida als dirigents de Junts a seure a la taula i negociar”.

L’actual alcalde en funcions ha fet una crida “a tota la bona gent de la seva militància que, malgrat les diferències legítimes que tenen amb nosaltres, i malgrat la crítica, també legítima, que poden fer-nos, sabem que han treballat i estan treballant honestament perquè prevalgui la raó i per evitar regalar l’alcaldia de Roses al PSC”.

Així mateix, Plana també ha fet una “crida a les bases de Gent del Poble, que amb el seu vot decidiu també tenen a les seves mans impedir la seva materialització i impedir que, després d’una llarga campanya en contra de la instal·lació del parc eòlic, sigui justament el partit que n’és el principal impulsor qui ostenti l’alcaldia de Roses”.

Plana ha conclòs que “queden encara 11 dies per continuar treballant. No tirem la tovallola. Nosaltres seguim disposats a deixar de banda els retrets i les desavinences, que, per altra banda, ben poc interessen a la ciutadania, i centrar-nos a intentar bastir una majoria forta, sobiranista i de progrés. Per nosaltres no serà”.