Es constitueix el Pacte Nacional pel Dret a Decidir

Pacte Nacional pel Dret a decidir

Reunió del Pacte Nacional pel Dret a decidir

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit la reunió constituent del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que aplega la majoria dels partits parlamentaris i una quarantena d’entitats i associacions molt diverses

Pacte Nacional pel Dret a decidir
Reunió del Pacte Nacional pel Dret a decidir / Foto: Rubén Moreno

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir s’ha constituït aquest dimecres al Parlament, presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas. La reunió ha servit per posar en valor que el “principi del dret a decidir és una aposta de radicalitat democràtica” i que la possibilitat de consultar el poble de Catalunya “és la solució i no pas el problema”.

La reunió ha comptat amb la participació de la Presidenta del Parlament, Núria de Gispert, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, els consellers de la Presidència i de Justícia, Francesc Homs i Germà Gordó, respectivament, la majoria de partits parlamentaris, les principals institucions del país, el món local, i més de quaranta entitats pertanyents al món econòmic, (patronals i sindicals), i als àmbits socials, cultural i civic del país.

El president Mas ha proposat encarregar a l’expresident del Parlament, Joan Rigol, que obri consultes amb totes les organitzacions participants per consensuar un text unitari i de referencia sobre el dret a decidir i la possibilitat que els catalans puguin votar sobre el seu futur col·lectiu.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha explicat després de la reunió que “en aquest sentit podria ser un bon punt de partida el text que divendres passat es va presentar a Lleida en una reunió semblant com la que s’ha produït avui a nivell de tot Catalunya al Parlament de Catalunya”.

El portaveu ha valorat, en nom del Govern, de manera “positiva” la reunió i ha volgut destacar el “comú denominador” de totes les intervencions que hi ha hagut durant la reunió: “compartir la idea del compromís en favor del dret a decidir del poble de Catalunya” i que “per participar d’aquesta idea no cal pensar el mateix, ni cal considerar la mateixa sortida”.

Pacte Nacional pel Dret a decidir
Conseller de la Presidència, Francesc Homs /Foto: Rubén Moreno

 

 

En aquest sentit, Homs ha subratllat que “aquesta discrepància en la solució final posa en valor allò que avui s’ha constituït i reforça la idea que el principi del dret a decidir és una aposta per la radicalitat democràtica”. “La democràcia no pot ser mai el problema, sinó que és la solució”,  ha reblat.

El president Mas, segons ha informat el conseller de la Presidència, té voluntat de traslladar el ressó de la reunió d’avui al president del Govern Espanyol”. En aquest sentit, ha afegit que “hi ha voluntat en el marc del pacte pel dret a decidir de fer les coses sobre la base del diàleg, de la negociació, de la llei i de la legalitat vigent”.

Homs també ha apuntat que s’ha de situar el grup promotor d’avui com “l’espai de funcionament ordinari que es reunirà cada cop que per situacions rellevants es requereixi” i ha subratllat el caràcter obert del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, perquè hi puguin participar “totes les entitats que s’hi vulguin adherir”. Homs ha explicat que “facilitarem els mecanismes tècnics a aquelles entitats que es vulguin apuntar ho puguin fer” i per això es posarà en marxa properament un espai web.

De la reunió d’avui també n’ha sortit el compromís de “fer pedagogia sobre el dret a decidir en funció dels espais de representació de les entitats i assistents”.