Es continua treballant intensament en l’incendi forestal de Llançà

Incendi a Llançà
El SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) ha fet tres assistències a efectius del dispositiu d’extinció: dos bombers i un ADF

Amb l’arribada de l’ocàs es retiren els mitjans aeris i es manté un dispositiu terrestre d’una setantena de dotacions terrestres, i segons les darreres informacions dels Agents Rurals el foc afecta una superfície provisional de 118,5 hectàrees

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant per poder estabilitzar l’incendi forestal de Llançà. Es tracta d’un foc topogràfic empès per la tramuntana, tot i que es preveu que a partir de les 22 hores hores disminueixi la intensitat. El foc, en el flanc dret, s’està obrint pel coll de Perer, en direcció l’ermita de Santa Elena. En aquests moments, les zones més obertes de l’incendi són el cap i la part alta dels flancs.

Amb l’arribada de l’ocàs els mitjans aeris es retiren del lloc i continuen les maniobres intenses i combinades dels efectius terrestres amb línia d’aigua, eines manuals i la utilització del foc tècnic. Amb la línia d’aigua s’apaga i es mulla zona cremada, però a més també es remulla zona verda perquè amb l’arribada de les flames perdin intensitat. Amb el foc tècnic es redueix el combustible d’una línia paral·lela al perímetre de l’incendi per rebaixar la intensitat del foc.  A més, s’ha comptat amb el suport de maquinària pesant.

El dispositiu terrestre dels Bombers mantindrà durant la nit la setantena de dotacions entre les quals hi ha camions d’aigua, vehicles lleugers de coordinació i comandament, unitats dels GRAF (Grup d’Actuacions Forestals) i dels EPAF (Equip de Prevenció Activa Forestal), així com també efectius i la unitat sanitaritzada del GROS (Grup Operatiu de Suport) amb el Centre de Comandament, que s’ha instal·lat a Llançà.

El SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) ha fet tres assistències a efectius del dispositiu d’extinció: dos bombers i un ADF.

Per la seva banda, els Agents Rurals segueixen amb la investigació oberta per mirar d’esclarir les causes de l’incendi. Es treballa amb la hipòtesi que l’hagués pogut produir una burilla, ja que se n’ha localitzat una al punt d’inici del foc. Les primeres estimacions indiquen que l’incendi afecta una superfície provisional de 118,5 hectàrees, la pràctica totalitat de terreny forestal. D’aquestes, 72,5 ha a Llançà i 46 ha a El Port de la Selva, i 117,5 ha són dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus.

Recordar que es mantenen els desallotjaments preventius de les urbanitzacions del Beleser, Santa Isabel al flanc esquerre, el Monestir de Sant Pere de Rodes al flanc dret, i la urbanització la Vall de Santa Creu al cap de l’incendi. Els ajuntaments de Llançà i el Port de la Selva han posat a disposició de les persones desallotjades diferents punts d’acollida.

Segons informa el Servei Català de Trànsit continuen tallades, a causa d’aquest incendi hi ha 4 carreteres tallades:

  • GI-612 a Port de la Selva en els dos sentits de la marxa
  • GI-613 a Roses direcció Port de la Selva
  • GIP-6041 a Vilajuïga en els dos sentits de la marxa
  • GIV-6121 a Port de la Selva en els dos sentits de la marxa

En el dispositiu de l’incendi també s’hi han desplaçat 16 patrulles dels Mossos d’Esquadra, 2 tècnics de Protecció Civil, efectius dels Agents Rurals, de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), de la Policia Local, 5 ambulàncies de SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) amb caràcter preventiu, efectius de la Creu Roja i tècnics de l’Ajuntament de Llançà i del Port de la Selva.

Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT per l’incendi forestal que crema a Llançà.