Mes de paraules

És l’hora d’imaginar o proposar! (segons sigui la voluntat de la ciutadania de Roses)

L'Observatori del Clima
Cadira amfíbia per mobilitat reduïda

L’Observatori del Clima
Antoni Salamanca
Consultor i divulgador ambiental especialitzat en emergència climàtica

Com a continuació de l’anterior anàlisis crític que fèiem i ara ja amb les dades a la mà, del que ha rebut Roses amb els fons Next Generacion, anem a fer un exercici, sobre que demanaríem o amb que invertiríem aquests 3 milions d’euros (3 MEUR). Aquesta diferència de criteri, amb el que s’ha atorgat, parla en favor de l’autonomia de gestió dels Fons, cosa que fa temps qüestionen la Generalitat, els partits i grups independentistes, alguns grups ecologistes i analistes, etc. acusant al govern espanyol i el PSOE de “controlar” o “dirigir” aquests fons. Doncs jo del Ministeri de Foment o del MITECO (Ministeri de Transició Ecològica), no hagués autoritzat la distribució de les partides, tal com s’han aprovat. Posats a escollir, millor la distribució que s’ha fet a Girona ciutat, amb els mateixos diners.  Però com doctors te l’església i l’autonomia de gestió dels Fons ha prevalgut, ens hem de limitar a imaginar o proposar, per si encara hi ha temps a corregir-ho. Màxim quan acaba de sortir el darrer informe de Nacions Unides sobre l’evolució del canvi climàtic, amb especial menció a Espanya i la Mediterrània!!. Informe esfereïdor!!

En qualsevol cas, Roses no es pot permetre una segona pandèmia, doncs ja sabem que ha passat al ser monocultiu turístic i de serveis, i atenció que la guerra d’Ucraïna no acabi sent una crisi europea, amb un daltabaix del turisme “estranger” altre cop (apart dels efectes desastrosos sobre el preu de l’energia), doncs això ara seria mortal.

Previst: 738.407 € al projecte “Ordenació sostenible i gestió d’accessos”. Contraproposta: Protecció de tot el litoral rosinc i primera línia de costa, amb espigons de superfície arran d’aigua, amb espigons submergits, amb dics artificials i amb dunes artificials integrades a l’entorn, per evitar impactes dels temporals que aniran a més i més virulents segons tots els estudis climàtics.

Previst: 295.000 € a la “Digitalització de l’accés a les platges del Parc Natural”.
Contraproposta: Instal·lació de sensors i monitorització per control d’avingudes i riuades a totes les rieres de Roses. Idem de sensors i de boies a l’entrada de la badia, per control d’ones. Idem de sensors a muntanya per control de punt d’ignició per prevenir incendis

Previst: 500.000 € a la creació d’un “Espai de gestió, interpretació i educació a Punta Falconera”.
Contraproposta: Creació d’un Observatori de Canvi Climàtic*, que centralitzi tota la prospectiva de riscos, amb radi d’acció Golf de Lleó, Cap de Creus i Alt Empordà. Amb seccions que treballin Sequera, Incendis, Inundacions, Pesca i Agricultura (Oli i Vi).

Previst: 220.000 € a la instal·lació d’ancoratges ecològics.
Contraproposta:
Instal·lació de pantalles, murs de contenció, etc amb solucions tècniques mòbils, etc per protegir totes les zones dels ports pesquer, esportiu, i tota la zona marítima de restauració, lúdica, etc i les infraestructures i negocis existents.

Previst: 20.000 € a la creació d’eco-serveis x espais naturals (WC)
Contraproposta: Res a dir

Previst: 416.843 € a l’ampliació de la central de biomassa de Roses
Contraproposta:Ens semblaria millor, doncs es una quantitat desorbitada, apart dels impactes ambientals que també provoca, un 50% de la partida per aquesta ampliació i un 50% per ampliar el parc solar de l’ajuntament i fer-lo 100% autosuficient.

Previst: 189.750 € a la instal·lació de noves punts de recàrrega elèctrica per a vehicles
Contraproposta: També assumim un 50% de la partida per aquest objectiu, però un 50% per una instal·lació geotèrmica per tal de generar energia renovable i projectar altres renovables.

Previst: 100.000 € a projectes de promoció on-line de destinació sostenible
Contraproposta: a projectes de promoció, en paper, de turisme actiu i temàtic: social, rural, geològic, ecològic, esportiu, arqueològic, històric, enològic, naturalista, marítim/pesquer, etc.

Previst: 75.000 € a la senyalització turística digital amb sistemes “beacons”
Contraproposta: A la senyalització vertical i horitzontal física d’itineraris biosaludables, ecològics, a peu, en bicicleta, a cavall, etc. Especialment a augmentar i estendre els carrils bici, que a Roses son testimonials i el cicloturisme menystingut.

Previst: 80.000€ a anàlisi big data.
Contraproposta: a anàlisi de les noves tendències i valors del turisme de proximitat, Km. 0, Slow Food, Slow Travel, SPA, etc., amb especial atenció al creixent segment boomer català. Si tan parlem de turisme de proximitat (no només quan trona) hem de captar-lo i cuidar-lo. Idem del turisme social.

Previst: 45.000€  de formació per a empreses en l’àmbit digital
Contraproposta: Formació per empreses turístiques i hoteleres, en sostenibilitat, reducció emissions, energies renovables, petjada ecològica, etc. Es sorprenent l’endarreriment d’aquest sector, excepte honroses excepcions

Previst: 20.000€ a la creació d’una web-hub que ofereixi informació de la implementació dels projectes.
Contraproposta: a la creació d’una xarxa ciutadana o consell de medi ambient i turisme sostenible, que reculli propostes, faci propostes, etc sobre estalvi d’energia, eficiència energètica, turisme sostenible, turisme de proximitat, etc. La feblesa de Roses es el monocultiu turístic estacional.  

Previst: 30.000€ projecte de conscienciació turística Canvia’t el xip
Contraproposta: Res a dir, si estem parlant de turisme sostenible, selectiu, actiu i temàtic. En cas que no, dedicar aquests diners a fer una revista amb contingut temàtic i/o monogràfic, sobre els valors afegits de Roses, més enllà de sol i platja. Una revista de nivell, tipus “Alberes”

Previst: 60.000€ a la implantació de la Carta Europea de Turismo Sostenible
Contraproposta: La Carta Europea de Turisme Sostenible, es una acreditació per espais i parcs naturals. I Roses, no es un Parc Natural, encara que part del terme estigui dins el PNCC. No liem la troca amb fakes…

Previst: 45.000€ a la certificació del segell de qualitat Roses Biosphere
Contraproposta: Roses ha de fer molts deures encara, però molts, per ser una localitat i una destinació sostenible, per no dir un Espai Blau.  Dedicar els diners a desestacionaltzar el turisme

Previst: 45.000€ al programa Tourist-Angels
Contraproposta: Idem diners a desestacionalitzar el turisme

Previst: 120.000€ a la secretaria tècnica de tot el Pla Regeneration. Tourism
Contraproposta: L’ajuntament te suficients recursos humans, plantilla i capacitat tècnica per implementar aquest Pla. Dedicar aquests diners a fer un estudi sobre zones inundables de Roses a 2030 i previsions al respecte.