Es millora el sanejament i la gestió de les aigües residuals a Roses

El diari digital de la Vila de Roses
Millora del sanejament i la gestió de les aigües residuals a Roses
Autoritats de l'Ajuntament de Roses, de la Diputació de Girona, del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona i de l'Agència Catalana de l'Aigua durant la presentació de les obres

Millora que portarà a terme el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona amb la previsió de finalitzar-la abans de la temporada d’estiu

La retirada de residus sòlids s’eliminarà de l’estació de bombament central, situada al passeig Marítim, i es traslladarà a la depuradora per solucionar els problemes de molèsties i males olors per als veïns.
Les actuacions, finançades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), tenen un cost previst de 787.076 euros i estaran acabades abans de l’estiu

El president de la Diputació de Girona i del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, Miquel Noguer, i l’alcalde de Roses, Joan Plana, han presentat aquest matí les actuacions que s’estan portant a terme des del mes de novembre passat per millorar el sanejament i la gestió de les aigües residuals al municipi. A l’acte, també hi han assistit la primera tinent d’alcalde, Montse Mindan, el regidor d’Infraestructures i Serveis Públics, Juan Manuel Fernández, i la gerent de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Mar León.  

Les obres preveuen la remodelació de l’estació de bombament (EBAR) central de Roses, situada al passeig Marítim, espai on s’ha fet la compareixença davant els mitjans, i també l’ampliació del pretractament de l’estació depuradora (EDAR). El propòsit dels treballs és traslladar la retirada de residus sòlids de la xarxa de sanejament des del bombament central fins a la depuradora. D’aquesta manera, s’acabaran els problemes de molèsties i males olors per als veïns i usuaris de la zona, alhora que això representarà una adequació i millora substancial del funcionament del sistema.  

Les actuacions tenen un cost previst de 787.076 euros sense IVA, i estan finançades per l’ACA a través d’un conveni subscrit amb el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona. La previsió és que estiguin enllestides abans d’aquest estiu, ja que segons ha detallat el Cap de Planificació i Projectes del Consorci de la Costa Brava, Xavier Tristan, “és una obra que posarem en marxa en dues fases, la primera d’aquí a 15 dies o tres setmanes, i la segona i definitiva estarà enllestida a finals d’abril”.

L’alcalde de Roses ha destacat que “aquest és un projecte llargament esperat a Roses, que esperem que posarà fi als problemes de males olors i a les molèsties que ocasionaven a veïns i vianants d’aquest punt del passeig de la Vila, molt concorregut al llarg de tot l’any. Serà, per tant, una millora especialment agraïda per part de la gent”

Per la seva part, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat la importància i la necessitat d’obres com aquesta, afirmant que “com a ajuntament d’ajuntaments que som, el nostre compromís és ser l’eix vertebrador de les necessitats municipals. En aquest sentit, l’aigua i el sanejament són serveis bàsics, que requereixen una gestió eficaç i precisa i, des del Consorci d’Aigües, hem incidit molt en aquesta actuació, que repercutirà en benefici no només dels ciutadans de Roses, sinó també de les persones que la visitin”.

Els treballs, al detall

A l’estació de bombament central de Roses, s’hi instal·laran quatre noves bombes (dues a cada pou) amb capacitat per impulsar els sòlids fins a la depuradora. D’aquesta manera, es podrà retirar el tamís que ara hi ha instal·lat i així eliminar el punt de generació de residus. En tot cas, es col·locarà un nou tamís tipus Stormscreen en el pou del sobreeixidor per als episodis de pluja en què les bombes d’impulsió cap a l’EDAR no tenen capacitat suficient.  

També es canviarà la configuració del sistema de bombes per millorar-ne el funcionament. Actualment existeixen dos pous de bombament denominats pou d’estiu i pou d’hivern, com a conseqüència de la variabilitat dels cabals per l’estacionalitat de la zona. El pou d’estiu passarà a ser el principal i el d’hivern, el de reforç, al revés que fins ara. En paral·lel, també s’estan executant obres estructurals com una nova caldereria en acer inoxidable o la construcció de murs separadors de formigó armat entre les bombes dels dos pous. 

Per la seva part, les obres a la depuradora se centraran a adequar-ne el pretractament a les noves condicions d’ús. En aquest sentit, i a banda de la renovació d’equips, està prevista la instal·lació de dos nous tamisos de neteja automàtica amb un pas de malla de 6 mm. Els actuals són de 3 mm i es considera que l’increment de residus sòlids que hi arribaran en suposaria una saturació molt més ràpida i reduiria la capacitat del pretractament.  

El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona és un ens públic integrat per la Diputació de Girona i quaranta-set municipis del litoral i el prelitoral gironí. Gestiona, dins del cicle de l’aigua, el sanejament d’aigua en alta (transport a l’estació depuradora d’aigües residuals, depuració i abocament al medi o regeneració) i l’abastament d’aigua en alta (captació, transport i potabilització) per subministrar-la a més d’un milió de persones a l’estiu, en col·laboració amb l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat de Catalunya (ACA).