Es posa en funcionament ‘Empúries virtual’, una nova visita en 3D al fòrum de l’antiga ciutat romana

Empúries virtual

Una imatge d'una de les recreacions virtuals a l'antiga ciutat romana d'Empúries

A través d’una aplicació amb recreacions en 3D de diferents espais del jaciment, el visitant podrà interactuar entre el passat i el present i, gaudir així d’una experiència única al fòrum romà d’Empúries

Empúries virtual
Una imatge d’una de les recreacions virtuals a l’antiga ciutat romana d’Empúries

El Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries posa en funcionament aquest estiu, concretament el 7 de juliol, una nova visita al jaciment que permetrà als visitants submergir-se en l’antiguitat a través de la tecnologia de la realitat virtual. Sota el nom d’“Empúries virtual”, es proposa un itinerari per la ciutat grega i romana que incorpora els espais audiovisuals oberts al públic (audiovisual de benvinguda i criptopòrtic de la domus dels mosaics) i té com a punt culminant la visita al fòrum de la ciutat romana. En aquest espai, el centre neuràlgic de l’antiga ciutat romana, el visitant podrà experimentar un autèntic viatge al passat a través d’ulleres i tauletes amb una aplicació de realitat virtual que permetrà veure com era aquest espai durant l’època romana.

Ahir al matí es va fer la presentació de la visita, que va anar a càrrec del director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, Josep Manuel Rueda, el qual va afirmar que “aquesta iniciativa s’emmarca en el conjunt de projectes pilot que l’Agència ha posat en marxa els últims anys. Tots ells exemples de noves tecnologies que fan més fàcil, atractiva i enriquidora la comprensió del patrimoni per part del públic”. En aquest sentit, va recordar exemples vinculats al patrimoni arqueològic com la galeria amb un centenar de models 3D publicats a internet per part del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona, la sala immersiva i l’experiència de realitat virtual d’Ullastret, o la reconstrucció 3D i el muntatge audiovisual del criptopòrtic a Empúries.

La visita “Empúries virtual” es fa a través d’una aplicació que, a partir de restitució en 3D de diferents espais, permet als visitants interactuar entre el passat i el present i gaudir així d’una experiència única, amb la possibilitat d’entrar i contemplar virtualment els principals àmbits que conformaven el fòrum durant l’època romana. Per fer-ho possible, s’ha desenvolupat una APP que serveix de guia al visitant i que, a més de les recreacions en 3D dels diferents espais, ofereix també altres informacions addicionals en funció del grau d’interès del visitant. Actualment, aquesta aplicació està disponible en suport tauleta i en ulleres de realitat virtual.

Tècnicament, per realitzar aquestes recreacions virtuals s’ha partit d’una malla del terreny que reflectia amb la màxima fidelitat possible les característiques de les restes conservades. Després, es va generar una imatge que permetés el treball amb el programa de base Blender. S’ha utilitzat una ortofoto del terreny actual com a textura sobre la malla que serveix de referència per situar de forma precisa les restes arqueològiques, i alternar-lo amb la restitució de l’època antiga. Per aconseguir l’efecte de realisme en el 3D, s’ha tingut especial cura amb la il·luminació. Una vegada modelat l’entorn, s’ha fet la reconstrucció en 3D de les diferents parts del fòrum. En el procés de texturització s’ha volgut oferir una imatge el màxim de realista i ajustada a la interpretació arqueològica. Per fer-ho, s’ha pres com a base les restes conservades dels murs i estructures, així com dels altres elements recuperats durant les excavacions arqueològiques realitzades al fòrum romà (elements arquitectònics, etc.).

La part tecnològica ha estat desenvolupada per l’empresa Virtus Màgic, especialitzada en solucions en 3D pel patrimoni cultural. Tot aquest procés ha comptat amb el suport de l’equip d’arqueòlegs del Museu d’Arqueologia  de Catalunya a Empúries que s’han encarregat de tot l’assessorament històric i arqueològic per apropar-se al màxim a l’aspecte del fòrum d’Emporiae durant l’època romana.

Aquest nou recurs que ara s’afegeix a les visites al jaciment, és el punt de partida d’un projecte més ampli que a la llarga inclourà més punts, tant de la ciutat grega com de la ciutat romana, que es podran veure amb 3D a través d’ulleres de realitat virtual o tauletes. Actualment, ja s’està treballant en la part tècnica i en la texturització de l’àgora de la ciutat grega.

La nova visita “Empúries virtual” es podrà fer cada dia, de dilluns a diumenge, del 7 de juliol a l’11 de setembre, a les 17 hores. Està disponible en diversos idiomes i per poder gaudir amb tranquil·litat de l’experiència, es recomana reservar prèviament.

Durant la presentació d’“Empúries virtual”, es va donar a conèixer el programa d’activitats d’estiu del MAC Empúries que comença el proper dilluns 2 de juliol fins a mitjans de setembre. Un ampli ventall d’activitats culturals destinades a tots els públics, per tal que puguin gaudir del jaciment i dels seus espais, també durant el capvespre i la nit, en què el jaciment esdevé un lloc amb un encant molt especial. L’oferta inclou activitats familiars, visites teatralitzades, recitals, concerts  i una obra de teatre clàssic que ompliran els racons del parc arqueològic de la Costa Brava.

  • Consulta les activitats d’estiu clicant AQUÍ.