Es presenta a Roses llibre i un cd per no perdre una tradició catalana, la sardana

'La Llegenda de la Sardana'

Portada del conte 'La Llegenda de la Sardana', de Josep Martínez

La llegenda de la sardana’, un llibre per intentar que no despareixi el ball tradicional català

'La Llegenda de la Sardana'
Portada del conte ‘La Llegenda de la Sardana’, de Josep Martínez

“L’estat actual d’abandonament en el que es troba la sardana, segons Josep Martínez, “la dansa més carismàtica de Catalunya”, el va fer escriure el conte ‘La llegenda de la sardana’.
Martínez, natural de Salt, és un escriptor amb una especial predilecció per les tradicions catalanes. Tant és així, que a mena de conte ja ha escrit quatre llibres abans que aquest dedicat a la sardana. ‘La Llegenda dels Marrecs de Vilasalut’, dedicat al món casteller, ‘La Llegenda del Tió de Nadal’, ‘La Llegenda del Caganer’ i ‘La Llegenda de la Rosa de Sant Jordi’, porten la seva firma.

I va ser arran de l’assistència a diferents aplecs de sardanes quan va copsar que “normalment veiem gent gran, mai gent jove, i això em va fer pensar que potser en un futur no gaire llunyà, aquesta dansa tan bonica, tan maca i tan nostra acabi desapareixent”. He aquí l’origen de ‘La Llegenda de la Sardana’, un relat on el lector trobarà un compendi de tot el que és el ball tradicional català, dels valors naturals que representa, de la seva música i els seus poemes. Fins i tot, el lector descobrirà, si més no, recordarà “les tres maneres de ballar i repartir la sardana que es coneixen, el selvatà, l’empordanès i el garrotxa”. I tot, per tal de “potenciar la sardana mitjançant la lectura i mitjançant la música”, ja que el conte porta incorporat un cd “amb sardanes carismàtiques, des de ‘Girona m’enamora’, fins a ‘La puntaire’ o ‘Somni’, entre d’altres.

‘La Llegenda de la sardana’ ha estat publicat gràcies a la col·laboració de diferents ajuntaments, entre d’ells, el de Roses, ja que “és una obligació moral contribuir a mantenir la tradicions”, va manifestar l’alcaldessa de la Vila, Montse Mindan, durant la presentació de l’obra.

Una presentació que va finalitzar amb una audició de sardanes a càrrec de la Principal de la Bisbal.