Es presenta, al Simposi de l’ATA, el primer segell d’excel·lència de gestors d’habitatges turístics

Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (
Moment del simposi de l'Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona

El nou segell estarà operatiu durant el primer trimestre del 2023 i s’emmarca en la lluita del sector per erradicar l’intrusisme

Avui s’ha presentat en el marc del desè Simposi de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA), el primer segell d’excel·lència d’empreses gestores d’habitatges turístics, un projecte que es va impulsar des de l’ATA i que s’està preparant conjuntament amb la Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur), la Universitat de Girona i la Generalitat.  Es tracta del primer segell d’aquestes característiques que s’impulsa a tot Europa. La iniciativa, que s’emmarca en la lluita constant del sector per erradicar els habitatges turístics il·legals, es considera molt important per avançar en la professionalització i en la millora de la qualitat del sector.

La responsable de l’Àrea de Coneixement, Qualitat i Competitivitat Turística de la Direcció General de Turisme, Mercè Escrichs, ha donat avui detalls d’aquesta certificació que servirà per donar la màxima visibilitat a les empreses que treballin des del rigor i la qualitat i, per tant, que tinguin un tret diferenciador. També serà un termòmetre de l’estat de cada una de les empreses que s’hi adhereixin ja que en detectarà els punts forts i febles per millorar-ne la competitivitat.  Mercè Escrichs ha explicat que el segell estarà operatiu durant el primer trimestre del 2023.

Aquesta iniciativa també té per objectiu continuar posant traves a tots aquells habitatges que hi ha al mercat però que no estan legalitzats, i per seguir lluitant contra l’intrusisme. La idea és aconseguir una eina potent en el sector per fer visible la professionalitat de les persones que hi ha al darrera de cada apartament turístic, així com posar de relleu la qualitat i el rigor en el servei que des de les associacions del sector defensen que hi ha d’haver. El distintiu podria incloure, entre d’altres coses, formació sobre bones pràctiques per als diversos equips i directius. També es vol elaborar una guia de requisits de compromís per part dels gestors dels apartaments i HUT.

Des del sector es demana a les administracions la màxima col·laboració en la seva difusió i implementació d’aquesta certificació.

La inauguració del Simposi ha comptat amb la presència del tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme de Girona, Lluís Martí, i la presidenta de l’ATA, Esther Torrent. I la cloenda ha anat a càrrec del Secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos; i del diputat de la Diputació i vicepresident segon del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Jordi Masquef. Les autoritats han elogiat el sector per la gran tasca que fa com a dinamitzador econòmic del territori.

Sector amb una gran potència

Durant la seva intervenció, la presidenta de l’ATA ha remarcat la gran potència del sector. “Representem l’allotjament turístic reglat més important de les comarques de Girona amb 160.000 places”, ha destacat. Aquestes xifres demostren la importància del sector i el pes que té en el conjunt de la oferta d’allotjament turístic. En aquest sentit, Esther Torrent ha reclamat que se’ls tingui sempre en compte en la pressa de decisions estratègiques pel turisme. “El sector contribueix, en gran mesura a fer viables moltes empreses que estan relacionades amb el món turístic (restaurants, activitats, comerç i tots els serveis derivats de la nostra activitat)”, ha indicat.  També ha recordat que la demarcació de Girona és capdavantera en la legalització d’habitatges d´ús turístic i això en bona part, ha dit, és resultat de la feina que s’ha fet en els últims anys des de l’Associació.

Per altra banda, Torrent ha fet una crida a la “necessitat de seguir amb la fórmula d’èxit que és la col·laboració pública-privada en el sector turístic i també a la necessitat de diàleg polític, d’estabilitat i de recerca de solucions  a Catalunya, que ens permetin seguir avançant i creixent com a sector i com a país”

Sostenibilitat, turisme responsable i economia

Els reptes del sector en l’àmbit de la sostenibilitat i el turisme responsable, factors claus per  adaptar-se al context de canvi climàtic i per fer front a la crisi energètica, han centrat el desè Simposi que ha comptat amb ponents de gran nivell. També s’ha analitzat el canviant entorn econòmic al qual s’enfronta el sector. 

L’experta en Turisme Sostenible i creació d’experiències ecoturístiques, Beth Cobo ha explicat què es pot fer perquè les estades en els apartaments turístics siguin cada vegada més sostenibles i com convertir-les en una millor experiència per als visitants. Cobo aposta per anar introduint petits canvis i per ser perseverants en aquestes bones pràctiques per anar assolint els reptes en l’àmbit de la sostenibilitat.

També s’ha comptat amb la intervenció del secretari tècnic i adjunt a gerència al Col·legi d’Economistes de Catalunya, Àngel Hermosilla que ha fet una anàlisi de les perspectives del sector davant la canviant situació econòmica mundial . Segons Hermosilla la situació actual “és molt incerta i volàtil”, i les previsions per a Catalunya i Espanya, segons ell, no són les pitjors d’entre els països europeus.

José Antonio Donaire, professor de la Facultat de Turisme de la UdG, ha explicat que els apartaments tenen un pes destacat dins l’Acord Nacional per un Turisme Responsable. Donaire és responsable tècnic d’aquest document.

L’acte ha estat conduït per la comunicadora i presentadora de televisió, Elisabet Carnicé.

El Simposi han comptat amb més d’un centenar  d’assistents relacionats amb el món turístic, des de professionals i empresaris del sector turístic i en especial propietaris i gestors d’habitatges d’ús turístic i apartaments turístics, així com tècnics i responsables polítics de diferents administracions relacionades directe o indirectament amb el sector turístic.