Mes de paraules

Es presenta la guia “Educar és prevenir” per evitar el consum de drogues

És una iniciativa de l’Area de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, que també va presentar el programa T’ho empasses tot?”, una eina per a fomentar la reflexió entorn el consum d’alcohol

es de l’Àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà es duen a terme nombroses activitats de Prevenció de Drogodependències amb la col·laboració de l’associació Promoció i Desenvolupament Social (PDS). En el catàleg d’activitats s’inclouen diverses accions adreçades a infants i joves, famílies i a la comunitat en general.

 Entre d’altres es realitzen tallers als centres educatius, com ara Sota pressió (es treballa la importància de la pressió de grup i la pressa de decisions), Febre del divendres nit (es treballa l’equilibri entre llibertat i responsabilitat alhora de prendre decisions), Coca, què? (es treballa els riscos del consum de drogues des d’un punt de vista global, establint paral·lelismes amb altres situacions més quotidianes i procurant que tothom, i especialment la gran majoria de no consumidors, en pugui treure profit), T’ho empasses tot? (una exposició que convida a reflexionar sobre els riscos de l’alcohol), etc.

En l’àmbit comunitari destaca el Servei de mesures educatives alternatives a la sanció administrativa per consumir drogues a la via pública i, a nivell familiar comptem amb els fulletons informatius Prevenint des de Casa dirigit als pares i mares, que durant els darrers 8 anys s’han distribuït a més de 25 AMPAS de la Comarca (amb un total de 30 números) i els programes PROTEGO i MONEO (que treballen habilitats educatives amb les famílies).

 Tots els programes poden consultar-se a la pàgina web http://www.pdsweb.org/

 Aquest curs s’ha elaborat una guia per pares i mares: Educar és Prevenir i hem incorporat un nou programa per treballar els riscos del consum d’alcohol amb els adolescents: T’ho empasses tot?.

 Educar és Prevenir

La guia Educar és Prevenir és un material de 15 pàgines adreçat a pares i mares amb fills de 9 a 13 anys. Els seus continguts estan agrupats en dos blocs: Orientacions educatives per evitar que els fills s’emboliquin amb les drogues i informació sobre el que els pares i mares haurien de saber sobre drogues.

No es un receptari, sinó un material que vol oferir idees, reflexions, propostes i suggeriments que ajudin en la difícil tasca educadora de pares i mares, i si s’escau, que animin a provar canvis en les pautes educatives amb fills i filles.

Per a que els fills esdevinguin adults sensats i independents, s’han d’acompanyar i educar des de petits per a que aprenguin a ser responsables i a mantenir el seu criteri davant d’altres persones. Per a que ho aconsegueixin cal dotar-los de punts de referència que els ajudin a superar situacions difícils. La pregunta clau és: Com podem aconseguir tot això?. La resposta: desenvolupant la nostra funció educativa d’una manera òptima. Afavorir des de la família un estil educatiu normatiu i alhora negociador, que desenvolupi l’autonomia dels fills i els faci responsables de les seves decisions, és un dels principals factors de protecció en el desenvolupament dels més joves. Per aconseguir aquest objectiu cal, entre altres coses, establir les bases per a una bona comunicació en el sí de la família, crear un clima familiar afectiu i respectuós, implicar-se activament en la vida familiar i promoure uns hàbits saludables.

 T’ho empasses tot?

El programa T’ho empasses tot? és una eina per a fomentar la reflexió entorn el consum d’alcohol des de diversos àmbits i espais juvenils, tant en el context escolar com comunitari.

Tant l’exposició que proposa el programa com la guia d’activitats s’orienten al treball amb menors no consumidors, amb la finalitat de reforçar la seva posició respecte el consum d’alcohol, posant al seu abast elements informatius i educatius que ajudin a orientar actituds i conductes, i a qüestionar críticament els aspectes de la representació social del consum d’alcohol que no es corresponen amb un plantejament objectiu.

 T’ho empasses tot? té com a objectius principals:

  • Millorar la informació dels adolescents en relació a l’alcohol.
  • Augmentar la percepció de risc associada al consum d’alcohol.
  • Analitzar críticament els tòpics i les falses creences habituals en relació a l’alcohol.
  • Augmentar el grau de consciència sobre les conseqüències negatives del consum abusiu d’alcohol.
  • Afavorir una posició crítica envers els missatges publicitaris sobre les begudes alcohòliques.