Suquet de peix de Rose

Es presenta la programació i la Revista de la Festa Major de Roses 2023

Festa Major de Roses 2023
L'alcalde de Roses, Josep M. Martínez, i la regidora de Cultura i Festes, Sílvia Ripoll, amb la revista de la Festa Major de Roses 2023

Entre el 10 i el 15 d’agost Roses celebrarà la seva Festa Major amb activitats que ompliran places i carrers  d’espectacles per a tots els públics

Aquest matí l’alcalde de Roses, Josep M. Martínez, i la regidora de Cultura i Festes, Sílvia Ripoll, han presentat el programa d’actes de la Festa Major de Roses que, entre el 10 i el 15 d’agost, oferirà una trentena d’activitats que ompliran places i carrers d’espectacles per a tots els públics, tradicions i diversió. Així mateix, també s’ha presentat la Revista de Festa Major, disponible des d’avui, i que enguany dedica el seu reportatge central a la Biblioteca Municipal Jaume Vicens Vives, a més d’oferir un recull fotogràfic de la construcció de Santa Margarida, amb imatges datades dels anys 1965 i 1966.

Durant la presentació, l’alcalde ha volgut “agrair a totes les persones que fan possible l’organització de la Festa Major sigui un èxit, any rere any”, referint-se “tant als empleats de l’Ajuntament com a les colles de Carnaval”. Josep Maria Martínez també ha destacat que “la Festa Major que és una oportunitat per fer comunitat, i en aquest sentit hem de celebrar tot allò que ens uneix i tot allò que ens fa orgullosos com a rosincs”.

Escape room al carrer, espectacles i atraccions per al públic infantil i familiar​

En compliment de les mesures aprovades per afrontar la situació de sequera excepcional a Catalunya, enguany no se celebraran les activitats Tobogan aquàtic ni Festa de l’Escuma. La diversió infantil, però, seguirà garantida amb activitats com l’escape room al carrer ‘Missió espacial’, una proposta per demostrar les habilitats i perícia familiars i solucionar reptes al llarg d’un recorregut que tindrà el seu punt de sortida des de la plaça del Teatre. Contes a la Fresca a la Biblioteca, els espectacles Farsa de Farsants, gegants, correfoc i les atraccions instal·lades al recinte firal de l’antic càmping Bahía entre el 10 i el 20 d’agost, completaran la programació infantil.

Cal destacar que el dia 16 d’agost es realitzarà el ‘Dia del nen’, amb tiquets a 2 € i el ‘Dia sense soroll’, per facilitar l’accés a persones amb hipersensibilitat auditiva.

9 concerts gratuïts a les barraques de Festa Major

Cinc dies de concerts a càrrec de nou formacions musicals és la proposta del Departament de Festes per a l’espai de Barraques de la Festa Major de Roses d’enguany. Les colles de Carnaval seran les encarregades d’oferir el servei de bar i restauració al recinte, mentre que l’escenari aplegarà entre el 10 i el 14 d’agost les actuacions de Balkan Paradise Orchestra, Buhos, El Pony Pisador, Somboits, Hotel Cochambre, Flashy Ice Cream, Orquestra Maribel, Ariadna Vieyra i la Gira105 dels DJs de RAC105.

Matinades, cercavila, ball de gegants, Dracma de Plata… tradicions que es mantenen ben vives a Roses

La nit de diumenge 13 d’agost, tindrà lloc el Correfoc a càrrec dels diables Els Senyors del Foc i Factoria de So. Realitzarà un recorregut amb sortida des de la plaça del Teatre Municipal i finalització a la Ciutadella.

El dimarts 15 concentrarà el gruix d’activitats al carrer i tradicionals i la Festa Major esclatarà de bon matí amb tota la música i color de les matinades i la cercavila de la Colla Gegantera de Roses. A continuació se celebrarà l’ofici solemne de Festa Major a l’església de Santa Maria de Roses i, tot seguit, al Teatre Municipal, l’acte de  liurament de la Dracma de Plata, màxima distinció amb què el consistori reconeix persones, entitats o col·lectius que destaquen per la seva aportació al municipi o per la contribució que fan a la projecció del mateix, ja sigui des d’una vessant cultural, assistencial, esportiva, educativa…

La festa i l’animació al carrer continuarà a la tarda amb la realització de la 27a  Trobada Gegantera de Roses, que tornarà a fer lluir gegants i capgrossos arribats d’arreu de Catalunya, amb un ball final que enguany tindrà lloc a la plaça de les Botxes.

Visita a la Ciutadella, focs d’artifici i concert al passeig tancaran la Festa Major

Dimarts 15 d’agost, rosincs i visitants acomiadaran la festa a partir de les 20.30 h, amb una visita teatralitzada a la Ciutadella que donarà pas als Focs d’Artifici. Mentre, al passeig Marítim, el grup Yo suspendí EGB amenitzarà l’espera fins a l’inici del Castell de Focs (23 h) i, un cop finalitzat aquest, posarà música i ball a la fi de festa.

Punt Lila a l’espai de Barraques

La Festa Major de Roses tornarà a disposar d’un Punt Lila, ubicat al recinte de Barraques i Atraccions de l’antic càmping Bahía. La seva funció és informar, sensibilitzar, prevenir i abordar actituds masclistes i comportaments sexistes, de manera personalitzada, durant les activitats que es duran a terme.

Banderes de Roses

L’Ajuntament posa a disposició dels veïns i veïnes del municipi banderes de Roses per a totes aquelles persones que desitgin engalanar balcons, terrasses o finestres durant els dies de la Festa Major. Es troben a la venda a l’Oficina de Turisme al preu de 9 €.

La Revista de la Festa Major repassa la història de la Biblioteca

La revista que l’Ajuntament de Roses edita cada any amb motiu de la celebració de la Festa Major dedica enguany el seu reportatge a la Biblioteca Municipal Jaume Vicens Vives, coincidint amb el 20è aniversari de la inauguració de l’actual equipament, “on es fa un recorregut històric des de la primera biblioteca, la primera documentació que és coneix d’aquest equipament, l’any 1955, fins arribar als 20 anys de la Biblioteca Municipal actual”, ha destacar la regidora de Cultura.

Un recorregut històric que fan tant la seva directora, Pilar Cortés, com la cap del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, Carme Renedo, acompanyat per un interessant recull fotogràfic.

Per la seva part, l’apartat de la revista titulat Fotos antigues de Roses, ofereix en aquesta ocasió una mostra de la col·lecció Joan Torres Ponsí, que permet descobrir imatges inèdites sobre la construcció de la urbanització Santa Margarida durant els anys 1965 i 1966. La publicació de les mateixes és fruit de la donació duta a terme recentment per les filles de Joan Torres, encarregat de les obres d’urbanització, que amb les seves fotografies documentà els inicis urbanístics de Santa Margarida.

La revista inclou també tota la programació de la Festa Major, així com les presentacions de l’alcalde, Josep M. Martínez i de la regidora de Cultura i Festes, Sílvia Ripoll.

La Revista de Festa Major ha esdevingut amb el pas dels anys una autèntica tradició rosinca, la publicació de la qual desperta molt interès entre els veïns i veïnes de la vila. A través de les seves pàgines, es descobreixen fets històrics, anècdotes, tradicions i personatges relacionats amb la població. Enguany s’han editat un total de 2.000 revistes, que a partir d’avui estan disponibles gratuïtament a l’Ajuntament, a l’Oficina de Turisme i a la Biblioteca Municipal.