Es preveuen nevades que afectin a les comarques de Girona i a la Catalunya Central

Mesures preventives davant el front de nevades

Neu a les muntanyes de Roses / Foto: arxiu

Prealerta del pla NEUCAT per l’episodi que pot portar nevades en cotes baixes avui i demà

Protecció Civil de Catalunya
Neu a les muntanyes de Roses / Foto: arxiu

Protecció Civil de la Generalitat DGPC manté la PREALERTA del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT per les nevades que ja estan afectant a les comarques de la Catalunya Central i del nord de Girona, com ara a la zona de la Jonquera, i que es preveuen avui a cotes baixes del terç nord del país i fins demà al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona.

D’acord amb la informació del Servei Meteorològic de Catalunya SMC, la cota de neu baixarà progressivament i, al final del dia d’avui, se situarà als 300 m, tot i que al quadrant nord-est podrà baixar localment fins als 200 m. Al sud del territori se situarà al voltant dels 400 m.

L’SMC preveu que demà pugui nevar a les comarques del litoral i prelitoral central i sud, on la cota de neu podrà baixar, localment, fins a nivell del mar.

D’acord a la previsió de l’SMC el fenomen al litoral serà local i de probabilitat baixa; per tant no cal esperar incidències greus a zones on no neva habitualment. Amb tot, davant la possibilitat de que es puntualment produeixin, es recomana seguir en tot moment els avisos i les incidències més significatives derivades de la nevada al Twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat.

Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir presents els consells d’autoprotecció en les activitats a l’exterior i a casa davant les nevades http://interior.gencat.cat/nevades. També recorda que cal portar sempre el vehicle preparat amb cadenes, mòbil amb la bateria carregada, alguna manta o roba d’abric de reserva, aigua i algun aliment calòric en els desplaçaments a les zones on les nevades poden ser més importants (Pirineu i Prepirineu), i seguir sempre els consells del Servei Català de Trànsit.

Recordeu que en cas d’acumulacions de neu a cotes no habituals la millor mesura d’autoprotecció és esperar a que passi la nevada i les vies es netegin abans d’emprendre la mobilitat. D’aquesa forma es facilita l’accés de les màquines llevaneus i equips de neteja viària i s’agilitza la normalització.

Davant la baixada de les temperatures, cal assegurar-se del bon funcionament d’aquells aparells i sistemes de calefacció per tal d’evitar accidents, i es fa especial èmfasi en la necessitat de revisar que les reixetes i els sistemes de ventilació no estan tapats i que el tir de la xemeneia no està obstruït. Trobareu els consells Protecció Civil per evitar intoxicacions i asfíxies per monòxid al web interior.gencat.cat/intoxicacioestufes

Prealerta del Pla ALLAUCAT

Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del Pla especial d’emergències per allaus a Catalunya ALLAUCAT en base a la informació facilitada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

A l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa el perill d’allaus es manté en FORT (4 en una escala de 5). La neu progressivament es va assentant però encara es poden donar desencadenaments d’allaus de placa al pas d’una persona a la majoria d’orientacions i, especialment, en els indrets on el vent ha acumulat més neu ventada, com els vessants orientats a nord-est, est, sud-est, sud, sud-oest i obagues arrecerades. No es descarta encara que es puguin donar caigudes espontànies d’allaus a qualsevol orientació de mida suficient per enterrar un grup de persones. Amb el pas de les hores la neu s’anirà assentat progressivament.

Podeu consultar les incidències viàries al web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm o al Twitter @transit

Mantingueu-vos informats durant el dia de les possibles afectacions per la neu, eviteu els desplaçaments innecessaris en el moment de la nevada i espereu a que remeti. Això facilitarà el treball de les màquines llevaneus per tal que les vies estiguin netes abans i evitarà que pugueu quedar atrapats a les vies, sobretot secundàries i de muntanya a les zones afectades per la nevada.

Pel que fa a la pràctica d’esports de neu, es recomana molta precaució i portar la indumentària i el material de seguretat adequat. Recordeu consultar també el Butlletí de Perill d’Allaus (BPA) http://www.igc.cat/web/ca/allaus_butlleti.php abans de fer activitats de muntanya per adequar la vostra activitat als nivells de perill i evitar accidents.

Prealerta Pla INUNCAT per fort onatge

Protecció Civil de la Generalitat ha posat en fase de Prealerta el Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió de l’SMC de fort onatge a partir d’aquest migdia a l’Empordà.

L’SMC preveu que l’episodi de mala mar, amb onades que podran superar els 2,5 metres (maregassa), sobretot al nord del cap de Creus i al cap de Begur, es pugui allargar fins al dijous 5. També hi haurà mar de fons del nord.

Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que no accedeixi als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força. Es demana respectar els tancaments d’accessos a aquests punts i que no us atureu a contemplar les onades. Trobareu tots els consells al web interior.gencat.cat/inundacions