Es reprèn a Roses el cicle de conferències camí de la independència

Cicle de conferències de Roses

Montse MIndan i Marc Danès durant la presentació de les noves conferències al voltant de la independència

Jaume Sobrequés, Oriol Amat i Vicent Partal, al cicle de conferències ‘Propostes de país per a un nou temps’

Cicle de conferències de Roses
Montse Mindan i Marc Danès durant la presentació de les noves conferències al voltant de la independència

El cicle de conferències ‘Propostes de país per a un nou temps’ prossegueix la seva trajectòria a Roses amb la celebració de tres noves xerrades entre els mesos maig i juny, en aquesta ocasió a càrrec de l’historiador Jaume Sobrequés, del l’economista Oriol Amat i del periodista Vicent Partal. El cicle, que ha estat arriba així a la seva quarta edició, apropant fins a la localitat altempordanesa figures de renom de l’actual panorama social, polític i econòmic

En el moment del seu inici, l’octubre de 2012, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Roses ja va manifestar la seva voluntat perquè el nou cicle de xerrades ‘Propostes de país per a un nou temps’, gaudís de continuïtat.
Les xerrades han destacat per l’interès general i la bona acollida de públic, “com assistent a altres conferències sobre la mateixa temàtica arreu de les comarques gironines, cal destacar que tenir l’assistència de gent aquest cicle ha estat molt important”, ha afirmat el regidor de Cultura, Marc Danès, encarregat de presentar aquest nou cicle juntament amb l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan.
Danès ha destacat que “el que és realment d’aquestes conferències és que la gent tingui més clares les coses, per a que quan arribi el 9 de novembre tothom tingui clar que, perquè i en quines conseqüències”.

“Aquest és l’objectiu de les xerrades al voltant de la independència”, ha remarcat Mindan, “esvair els dubtes de la gent, sobre tot en la vessant econòmica, que és el que més preocupa, però també en els aspectes socio-polítics, per això portem gent dels tots els àmbits”.

Pel cicle han passat ja figures com Carme Forcadell, Salvador Cardús, Josep M. Terricabras, Carles Puigdemont, Vicenç Villatoro, Carles Viver i Pi-Sunyer, Joaquim Nadal i Carles Capdevila, entre d’altres.

En la nova edició que s’inicia el proper 8 de maig, el cicle prossegueix amb el seu objectiu d’apropar a la ciutadania del municipi i comarca, el pensament i experiència de figures amb una contrastada solvència i trajectòria professionals que, de primera mà, ofereixin la seva visió de l’actualitat social, econòmica i política que es viu a Catalunya en aquests moments.

Cicle de conferències de RosesJaume Sobrequés – 8 de maig

L’historiador i polític Jaume Sobrequés oferirà a Roses la xerrada “Espanya contra Catalunya”. Com parlamentari, Sobrequés fou membre de la Comissió dels Vint que redactà l’avantrpojecte d’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 1979. L’any 1982 ingressà al PSC, amb el qual fou escollit diputat a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1988 i de 1992.

Després d’haver donat suport a les consultes sobiranistes, a principis de setembre de 2010 es donà de baixa del PSC, justificant aquest decisió per l’estancament de la via autonomista i la necessitat d’iniciar un procés cap a la independència.

L’any 2008 va rebre la Creu de Sant Jordi. Actualment és president de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i president de l’equip redactor de la Universitat Catalana d’Estiu.

Oriol Amat

El 13 de juny, el Teatre de Roses acollirà la xerrada de l’economista Oriol Amat “La viabilitat econòmica de la independència”. Conseller de la Comissió Nacional del Mercat de Valors i catedràtic d’Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra, Amat és autor de diversos llibres de comptabilitat i finances, alguns dels quals han estat publicats en varis idiomes.

Ha estat professor visitant en diferents universitats i escoles de negocis europees, americanes i asiàtiques.

Vicent Partal

La present edició del cicle clourà el 18 de juny amb la conferència “A un pam de la independència (crònica del procés)”, a càrrec del periodista i director de Vilaweb, Vicent Partal.

Cofundador del setmanari El Temps l’ay 1983, ha format part del Diari de Barcelona i de Televisió Espanyola, on s’especialitzà en temes de política internacional. Com a reporter i corresponsal ha cobert esdeveniments arreu del món, entre altres la caiguda del mur de Berlín, el cop d’estat a l’URSS i les independències dels països bàltics, o la guerra dels Balcans.

Actualment dirigeix el diari electrònic Vilaweb, i col·labora setmanalment amb diferents diaris. És vicepresident de l’European Journalisme Center, amb seu a Maastricht, membre de la junta del PEN català i membre del consell assessor de la Fundació de la UOC.

Totes les conferències tindran lloc al Teatre Municipal de Roses, els dies indicats, a les 20,30 h. L’accés és lliure.