No és tan gran, ni està a punt de morir, però escriu les seves memòries: ‘El nét del pirata’

Biblioteca de Roses

Manuel Cuyàs amb el seu llibre 'El nét del pirata'

Manuel Cuyàs presenta a la Biblioteca Roses retalls de la seva biografia, ‘El nét del pirata’

Biblioteca de Roses
Manuel Cuyàs amb el seu llibre ‘El nét del pirata’

Manuel Cuyàs, periodista, no és tan gran, tampoc (vam comprobar) està a punt de morir-se, però escriu les seves memòries, perquè?Per encàrrec, els editors em demanen un llibre autobiogràfic. Jo els hi dic: què puc explicar si la meva vida no té cap interés? Llavors em van dir que es venen poc llibres i els que és venen són autobiogràfics, i tots de periodistes, com el de Rafel Nadal o Lluís Foix”, va explicar l’autor de ‘El nét del pirata’ durant la presentació del seu llibre a la Biblioteca de Roses.

No li va agradar gens l’encàrrec al periodista i escriptor, que se’n va anar cap a casa en cotxe, de Barcelona a Mataró, “mig emprenyat” preguntat-se durant el trajecte “què coi puc escriure sobre la meva vida?”
Va arribar a casa seva a les 6 de la tarda, i quan va arribar la seva dona de treballar, a les 10 de la nit, li va dir: “Tinc dues notícies que donar-te, la primera és que m’han encarregat un llibre autobiogràfic, i la segona és que ja porto 4 capítols”.

Cuyàs no va destacar cap fet de la seva autobiografia que destaqués sobre els altres, ja que “vaig fer una tria, i estan els millors esdeveniments de la meva vida, de la vida dels meus pares, de la meva ciutat, Mataró i d’un país que és Catalunya, des de l’any 50, quan vaig nèixer, fins a la dècada dels 70, quan la mort d’en Franco, tot i que faig una excursió més cap aquí”. Una volta als temps més actuals on explica com es va fer periodista, “gràcies a aquest senyor”, referint-se a Enric Matarrodona, director del Teatre de Roses, que li va donar feina al diari El Punt quan llavors, a la dècada dels 80, era el director del rotatiu gironí… Bé, això ho explica en el llibre.
De fet, Manel Cuyàs, continua treballant al diari El Punt, del qual va ser el primer director de l’edició del Maresme, com a columnista.

Biblioteca de Roses
Enric Matarrodona i Manuel Cuyàs durant la presentació del llibre ‘El nét del pirata’

I va ser precisament el director del Teatre l’encarregat de fer de presentar el llibre de Cuyàs, on va destacar la biografia d’en Jordi Pujol, “sobretot el primer volum”, com una de les seves millors obres, del qual el periodista maresmenc va estar sis anys amb el expresident de la Generalitat per escriure els tres volums que consta la vida de Pujol.

El títol de llibre, ‘El nét del pirata prové “d’un avantpassat seu, Antoni Cuyàs, que va fer fortuna a l’Argentina i que va tornar a Mataró quan ja era molt gran”. Un avantpassat que no va tenir fills, llavors com en Manuel podia ser el seu nét?… Això ho explica al llibre.
Això, i tantes altres esdeveniments explica en una obra en la que “jo no hauria posat memòries com subtítol” perquè “efectivament, jo no sóc tan gran, ni estic a punt de morir-me”.