Mes de paraules

Escampa a Roses que l’original de El Quixot podria ser català i després ho silencia amb paraules

La Paraula Silenciada
'La Paraula Silenciada' a les mans, amb l'autor, Marc Grijalvo, a darrera

Marc Grijalvo presenta a Roses la seva obra premiada ‘La Paraula Silenciada’

La Paraula Silenciada
Montse Mindan amb ‘La Paraula Silenciada’ a les mans, amb l’autor, Marc Grijalvo, a darrera

Marc Grijalvo, doctor en Turisme, Dret i Empresa, reparteix la seva tasca professional com  a docent a la Facultat de Turisme i especialitat en promoció econòmica i turística a BIM Consultors, una empresa ubicada a Roses.
I a Roses va presentar, juntament amb l’alcaldessa de la Vila, Montse Mindan, per decisió expressa de l’autor, la seva òpera prima ‘La Paraula Silenciada’, guardonada amb el XXVI premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó.

Un llibre que, segons paraules de Grijalvo, “el vaig escriure gràcies al ja inexistent Bloc Alternatiu Rosinc, BAR, que va organitzar una xerrada sobre l’origen de Miguel de Cervantes, que va impartir el filòleg Narcís Garolera, llavors”, va continuar, em vaig preguntar, què passaria si de cop ens diguessin que Cevantes, originari d’Alcalà d’Henares i l’essència de l’espanyolitat, no fos més que un gran engany, una gran mentida, i en veritat El Quixot no fos més que una traducció d’una obra catalana?”.

De fet ‘La Paraula Silenciada’ és “una novel·la d’aventures i acció” on l’autor relata una història en què una expedició formada per dues joves i un professor viatgen cap a Itàlia per trobar un manuscrit que confirma que l’original del Quixot està escrit en català.

Grijalvo va teoritzar sobre aquesta possibilitat basant-se en ‘Lo Tirant lo Blanc’ “que ja s’havia traduït al castellà com ‘Tirante el Blanco’ i així s’hauria conegut a l’actualita si no s’hagués trobat un original en català d’aquesta obra”.

L’autor va afirmar que va escriure la seva obra premiada “a estones”, i va recordar que algunes d’aquestes estones, una mitja hora, “es produïa quan quedava amb un dels meus socis de la consultoria (no el nomenarem aquí per no ferir sensibilitats), que com tothom sap no és gaire puntual, i aprofitava per avançar en el llibre”.

En Marc va definir com una odissea el fet d’intentar que alguna editorial publiqués el seu llibre, aconseguint només el consell d’un editor “si vols publicar-ho presenta’l a un premi, i si guanyes te’l publicaran”, li va dir. Dit i fet. Presentar-se i guanyar.

La Paraula Silenciada
Un moment de la presentació del llibre a la Biblioteca Municipal de Roses

L’autor de ‘La Paraula Silenciada’ va animar als assistents que emplenaven l’Espai Z de la Biblioteca de Roses a escriure un llibre si tenien la inquietud de fer-ho, “perquè escriure’l i que te’l publiquin només es questió de sort, perquè jo no sóc escriptor i ho he aconseguit”.
Una afirmació que va ser rebatuda per l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, a l’assenyalar que “no és questió de sort, ja que l’única persona de les que vau assistir a la xerrada de Narcís Garolera sobre Cervantes, que va pensar en escriure un llibre sobre el seu origen vas ser tu. I això no és questió de sort”.

Marc Grijalvo per acabar, va emplaçar a l’Ajuntament de Roses a que convoqués un premi de novel·la a la Vila,  com el que va guanyar ell, que pertany a la població de les Terres de l’Ebre, San Carles de la Ràpita.
D’aquesta manera Roses “es donarà a conèixer, també, en el món de la literatura”, va afirmar l’autor de “La Paraula Silenciada’.